Fie că ai parte de o simplă conversație telefonică, că predai într-o zi de duminică la școală, fie că ai o conversație cu șeful tău sau doar susţii o prezentare formală, ești implicat în vorbitul în public. În continuare îți prezint câteva exemple prin care vorbitul în public poate influența pozitiv fiecare zi din viața ta, cariera ta, relațiile tale, stilul în care comunici și multe altele, într-un final, oferindu-ți mai multă încredere în tine.
Construiești succes în viața profesională
Foarte mulți președinți și CEO ai companiilor posedă abilități oratorice foarte dezvoltate. Dacă întrebi orice director din orice afacere din întreaga lume de ce are nevoie de coaching pentru îmbunătățirea abilităților de vorbitor în public, probabil toți îți vor răspunde că succesul viitoarelor afaceri depind de abilitatea lor de a vorbi bine. Toate succesele de care au avut parte au fost conectate direct cu abilitatea lor de a comunica efectiv.
Comunici cu ceilalți mult mai clar
Foarte multe greşeli sau interpretări greșite sunt rezultatul unei comunicări de slabă calitate a idelor pe care le ai. Bune abilități de vorbit în public te ajută să îți articulezi ideile și să le faci să devină „vii” pentru ascultător. Această este o abilitate critică pe care consider că ar trebui s-o dezvolţi, indiferent care ar fi mediul în care afacerea ta se află sau nivelul la care te afli tu într-o companie.
Construiești o încredere generală
Cu cât devii mai bun la organizarea și comunicarea ideilor tale în mod eficient, cu atât vei începe să ai mai multă încredere. Oamenii cu această abilitate au o „aură” de încredere în jurul lor atunci când vorbesc în public.
Crești nivelul de confort în situațiile sociale
De câte ori ai fost invitat la petreceri și ți-a fost teamă să deschizi o conversație? Nu fi timid, până la urmă nimeni nu știe detaliul acesta despre tine. Situațiile sociale sunt, de fapt, o oportunitate extraordinară pentru a-ți practica abilitățile de vorbitor în public. Uite un mic bonus: este un lucru foarte bine cunoscut că cei care vorbesc bine sunt percepuți ca și oameni care arată mai bine. Așa că situațiile sociale sunt momentul extraordinar pentru practică.
Vorbești cu mai multă încredere la telefon
Fie că suni pentru a cere o informație, comunici cu un client sau doar lași un mesaj, ceilalți pot „auzi” nivelul de încredere pe care îl ai în tonul vocii tale. Știai că mesajul pe care îl comunici telefonic este la 86% realizabil doar prin intermediul tonului vocii tale?
Conduci întâlniri sau prezinţi ideile mult mai eficient
Dacă ar fi să ai o idee pe care s-o împărtășești cu prietenii tăi, care ar fi aceea? Te-ai gândit la ea? O știi? Bun – acum vreau să-ți dai seama care este domeniu din care face parte. Și indiferent care ar fi domeniul, poți forma un club în care tu și cu prietenii tăi să discutați subiecte care fac parte din domeniul la care te-ai gândit mai devreme. A avea un grup de oameni care să te asculte te va ajuta să-ți prezinți ideile mult mai eficient.
Devii un membru sau voluntar al unei organizații
La un anumit moment dat în viață, poate că vei ajunge să fii voluntar sau chiar să coordonezi un proiect într-o organizație. Succesul tău în cadrul organizației respective va fi strâns legat de abilitatea ta de a comunica cu un grup de oameni sau de a le ține atenția focusată pe îndeplinirea anumitor obiective.
Obținerea încrederii și respectului celorlalți cu o mai mare ușurință
Succesul tău în relațiile cu clienții – sau chiar cu proprii copii – depinde foarte mult de abilitățile tale de comunicare. Abilitatea de a convinge oamenii cu cuvinte este cheie la obținerea încrederii și respectului. Acest lucru nu include doar lucrurile pe care le spui, ci și cum le spui.
Dacă aceste exemple descriu caracteristici pe care îți dorești să le posezi, atunci felicitări – ai dorința de a deveni un vorbitor în public de succes.
Sfaturi rapide de care să ții cont în situațiile zilnice
Un prim pas dificil pentru dezvoltarea abilităților de vorbitor în public este să începi să te concentrezi pe felul în care vorbești în situațiile zilnice. Să aruncăm o privire la 3 situații unde ai putea să-ți finisezi abilitățile de comunicare.
Momentul în care te întâlnești cu cineva la magazin
De câte ori nu ai dat peste o persoană cunoscută în timp ce făceai cumpărături? Aceasta este o altă oportunitate în care îți poți practica abilitățile oratorice. Cum? Simplu:
- Inițiază conversația;
- Întreabă respectiva cunoștință ce-i mai face familia, cum merg lucrurile la muncă sau dacă plănuiește o vacanţă în curând;
- Povestește ceva amuzant despre ce ți sa întâmplat recent ție, familiei tale sau prietenilor tăi;
- Gândește-te la cât de repede vorbești, cum pronunți cuvintele și cum îți organizezi gândurile. Acesta este modul tău natural de a vorbi și te va ajuta mai târziu.
Petrecerile
Petrecerile sunt momentul perfect unde îți poți practica abilitățile de comunicare. Astfel că, la următoarea petrecere la care ajungi, fii sigur că ai cu tine următoarele:
- Dacă eşti singur într-un colț, nu te apuca să mănânci mâncare în continuu și să te uiți pe pereți;
- Inițiază o conversație cu prima persoană care trece pe lângă tine;
- Cunoaște cel puțin două persoane noi ( în articolele viitoare îți vom oferi un discurs model prin care poți să te prezinți oricând, oriunde );
- Participă la conversațiile în grup, însă nu le domina;
- Conversează cu o persoană pe care nu ai mai văzut-o de ceva timp.
Momentul în care lași un mesaj telefonic
Se întâmplă din ce în ce mai mult ca în zilele noastre să nu ni se răspundă din prima la telefon și astfel avem posibilitatea de a lăsa un mesaj vocal. Pentru aceia care obișnuiesc să lase mesaje vocale, am câteva sfaturi:
- Încetinește! Nu vorbi repede când lași un mesaj vocal, mai ales dacă ai un accent ciudat;
- Pronunță-ți numele clar și răspicat dacă suni pe cineva care nu știe cine ești, ca și cum i-ai spune ceva într-o altă limbă pe care doar ce s-a apucat s-o învețe;
- Pe lângă numele tău, spune-i postul pe care îl ocupi și la ce companie împreună cu motivul pentru care ai sunat în câteva fraze;
- Lasă-i să știe că vei reveni cu un telefon. Specifică o dată împreună cu o oră sau un moment al zilei;
- Întotdeauna fii profesionist. Nu mesteca gumă sau orice altceva, nu lăsa mesaje lungi și fii conștient de tonul tău. O să îți ofere mai multă încredere.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.