Published On: 11/08/20143.6 min read

Până în momentul de față am participat la îndeajuns de multe training-uri, ateliere și multe alte activități de acest fel astfel încât să pot spune că un vorbitor în public începător face câteva greșeli care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să apară. Sunt greșeli care, dacă ai avea o mică doză de informații citită despre oratorie și vorbitul în fața unui public, nu ar trebui să mai apară.

1. Folosirea de gesturi și mișcări mici

Marea majoritate a începătorilor au teama de a folosi un spațiu mai mare. Această ezitare vine pentru audiență ca o modalitate de a-ți cere scuze. Am văzut foarte mulți vorbitori în public care stau pe loc și abia își folosesc limbajului trupului pentru o mai bună exprimare. Își țin mâinile pe lângă corp și stau nemișcați.

Nu spun că ar trebui să fii agitat, în niciun caz. Însă spun că ar trebui să energizezi mai mult atmosfera cu gesturi mai expresive și mișcări ceva mai mari.

2. Transmiterea mesajului cu puțină energie

De fapt, această problemă nu este prezentă doar la un vorbitor în public începător. Peste 80% din vorbitorii în public pe care i-am observat nu pun destul de multă energie în mesajul loc. Ba chiar par să fie neimplicați, neinteresați și neentuziaști. Mărește nivelul de energie! Vei atrage mult mai multă atenție asupra ta și vei transmite mult mai multă încredere și carismă.

3. Prea puțină pregătire

Nu e vorba doar de a te pregăti, ci a te pregăti eficient. Vorbitorii în public cu experiență fac foarte multe cercetări pe baza subiectului pe care îl abordează pentru a fi încrezători în materialul și abilitatea lor de a răspunde întrebărilor venite din partea audienței. Aceștia visează cu ochii deschiși la subiectul pe care îl vor aborda și se gândesc mereu la noi idei creative prin care și-ar putea îmbunătății discursul chiar și atunci când au alte activități în program.

Este foarte important să treci prin multe schițe cu materialul tău, astfel încât ultima variantă să fie una cu adevărat de succes.

4. Prea puțină practică

Faptul că nu îți practici îndeajuns de mult discursurile este una din cele mai mari greșeli pe care le poți face. Ce poți face este să susții discursul în fața unei audiențe familiare (familie, prieteni sau colegi). Aceștia îți pot oferi feedback-ul de care ai nevoie pentru perfecţionarea discursului și totodată te vei simți și tu mai pregătit în ziua oficială a discursului.

5. Jucând în siguranță

Foarte mulți oratori, mai ales un vorbitor în public începător, nu își doresc să riște. A nu risca este de fapt un risc. Atunci când conținutul discursului tău este prea „în siguranță”, acesta ar putea să fie totodată foarte plictisitor. Când cea mai importantă abilitate a unui vorbitor în public este să atragi atenția, îți permiți să eviți riscurile?

6. Evitarea vulnerabilităţii

Acest lucru s-ar putea să nu ți se pară cea mai bună idee, mai ales dacă ești la început, însă a arăta vulnerabilitate te va ajuta să-ți crești credibilitatea. Dacă încerci să pari perfect, partea „pricepută” a publicului tău va deveni îndoielnică. Povestește despre momentele în care ai făcut greșeli tâmpite și apoi spune-le ce ai învățat din greșelile respective.

7. Grăbirea

Știi cum este, nu? Graba strică treaba. A te grăbi în timpul unui discurs face ca toate celelalte probleme să dispară sau să nu mai pară importante. Frazele își vor pierde impactul pentru că te grăbești. Cu cât vorbești cu mai mult calm, cu atât se pare că ai mai multă încredere în tine. Folosirea de pauze vine cu următoarele beneficii:

  • Creșterea încrederii audienței în ceea ce spui;
  • Oferă audienței timp să digere tot ceea ce spui;
  • Îți oferă timp să-ți formulezi ideile în minte.

Pur și simplu, Î-N-C-E-T-I-N-E-Ș-T-E!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.