Published On: 10/08/20145.3 min read

Dacă conduci o afacere, oricând de mică ar fi, timpul tău va fi împărțit inevitabil între două tipuri de sarcini. Primele sunt cele de întreținere – activități care susțin afacerea, însă nu o îmbunătățesc. Celelalte sunt activități care îți dezvoltă afacerea prin fortificarea activelor care îți generează venit. Așadar, care este rata ta de dezvoltare?

Rata ta de dezvoltare este reprezentată pur și simplu de orele pe care le petreci în fiecare săptămână la dezvoltarea afacerii, împărţit la numărul total de ore. O rată ridicată înseamnă ca marea majoritate a efortului tău să fie investit pentru viitor. Una scăzută înseamnă că efortul este depus pentru a câștiga bani astăzi. Eu ofer o atenție foarte mare acestui număr de zile alocat afacerii. Obiectivul meu este să am o rată de dezvoltare ridicată, din moment ce singura creștere în momentul de față este să fac eventuala mea afacere să meargă.

Traiectoria vieții tale în foarte multe zone poate fi definită de o rată de creștere:

  • volumul de exerciții de care ai nevoie pentru a fi sănătos vs. pentru a-ți îmbunătății sănătatea;
  • procentul de noi cunoștințe învățate în timpul total de revizuire / învățare;
  • timpul petrecut în îmbunătățirea abilităților vs. timpul petrecut pentru prevenirea celorlalte abilități să nu devină învechite;
  • noi experiențe de viață vs. rutine.

O rată ridicată de dezvoltare nu necesită îmbunătățire. Aceasta măsoară doar timpul și energia investite, și nu specifică beneficiile care ți se întorc. De exemplu, ai putea petrece un an de zile la dezvoltarea unei afaceri care a eșuat. O rată ridicată, beneficii scăzute. Cu toate acestea, o rată ridicată de dezvoltare este un impuls foarte bun pentru dezvoltarea actuală și ai mai mult control asupra ei. Nu poți întotdeauna să-ți alegi veniturile, însă ai ceva control asupra timpului tău și investiților acestuia, fie în întreținere, fie în dezvoltare.

De ce s-ar putea ca rata ta de dezvoltare să fie scăzută?

Există câteva motive pentru care ai putea avea o rată scăzută de dezvoltare în câteva aspecte ale vieții tale, însă asta nu înseamnă că toate sunt negative.

Primul motiv ar fi faptul că te afli la o performanță de nivelul elitelor într-un domeniu care experimentează o creștere logaritmică. Atleții de elită au rate de dezvoltare scăzute mai exact din cauza faptului că abilitățile lor atletice sunt foarte ridicate. Un leneș care stă toată ziua pe canapea și se trezește de mâine făcând exerciții, va avea o rată de dezvoltare de 100%.

Al doilea motiv ar fi faptul că ești încărcat cu tot felul de task-uri de întreținere. Marea majoritate a job-urilor au rata de dezvoltare mult mai scăzută decât antreprenoriatul din câteva motive specifice. Responsabilitățile profesionale sunt adesea de activități de întreținere, unde munca de dezvoltare nu prea își are locul.

Acest lucru nu înseamnă că cei care nu sunt antreprenori ar trebui să-și ignore rata de dezvoltare. Ci chiar opusul – pentru că ratele scăzute de dezvoltare sunt ceva normal, iar a oferi mai multă atenție pentru schimbarea situației este mult mai important. Trebuie să te motivezi pentru a găsi oportunități de dezvoltare care să schimbe rata în favoarea ta.

Un ultim motiv pentru ratele de dezvoltare scăzute sunt pur și simplu alegerile pe care le facem. Dezvoltarea este dificilă, intensă și incomodă. Foarte mulți oameni optează pentru o rată de dezvoltare mai scăzută pentru a evita dificultățile. Poate acest lucru este ok, pentru că ambiția nu este întotdeauna constructivă. Însă mă gândesc că dacă îți cunoști rata de dezvoltare măcar te face să conștientizezi dacă traiectoria ta către viitor ar fi pozitivă, stagnantă sau în declin.

Cum să-ți îmbunătățești rata de dezvoltare

Există câteva modalități prin care poți face acest lucru. Nu toate sunt ușor de urmărit sau posibile de urmărit, însă câteva cred că ar funcționa în cazul oricui. Prin îmbunătățirea ratei de dezvoltare, poți genera rezultate mult mai rapid pentru același dozaj de efort.

1. Scapă de activitățile de întreținere

Dacă scapi de toate aceste activități de întreținere, poți atinge câștiguri mult mai mari din activitățile celelalte cu investiții mult mai mici. Externalizarea rutinelor muncii tale, automatizarea lor sau pur și simplu eliminarea activităților care pot fi date de-o parte, îți vor oferi posibilitatea de a-ți crește rata de dezvoltare.

2. Schimbă activitățile de întreținere cu unele de dezvoltare

Fie că o activitate este de întreținere, fie că este de dezvoltare, totul depinde foarte mult de contextul în care se află. A învăța o nouă abilitate pentru un job pentru prima dată este în mod sigur dezvoltare. Cu toate acestea, exact același lucru poate fi întreținere dacă ai l-ai mai făcut de câteva zeci de ori până atunci. O modalitate prin care poți trece către activități de dezvoltare este să le inovezi pe cele de întreținere astfel încât să devină de dezvoltare.

3. Injectează-ți rutina cu activități de dezvoltare

Simpla adăugare a activităților de dezvoltare în programul tău zilnic, sub forma unor proiecte, îți poate schimba rata de dezvoltare. Oamenii de obicei se întreabă de ce ar trebui să lucreze mai mult pentru dezvoltare pentru că se gândesc prea mult la prezent și beneficiile prezentului. Cei care investesc în dezvoltare, de obicei au o viziune pe termen lung.

Este o rată de dezvoltare ridicată mereu benefică?

Răspunsul ar fi nu. La fel cum am menționat la începutul articolului, performerii de elită au adesea rate de dezvoltare scăzute datorită abilităților lor. Ratele de dezvoltare își urmează, de asemenea, un curs natural, astfel încât dacă vrei să schimbi ceva anume, va trebui ca efortul tău să fie unul conștient.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.