Ești timid și te exprimi ceva mai greu? Ai ajuns spontan în fața unui public și nu ai știut ce ar fi trebuit să spui sau, chiar mai rău, ai clacat? Marea majoritate a vorbitorilor în public introvertiți au astfel de probleme, iar cei care au știut să le depășească au avut pe cineva lângă ei care să îi îndrume.
Ca persoană introvertită, posibil îți este foarte greu să te exprimi și în grupul de prieteni, așa că dacă vine vorba de vorbit în fața unei audiențe total necunoscute, mai mult ca sigur n-ai avea nicio șansă. Tocmai din acest motiv m-am gândit să te ajut și să treci mai ușor peste problemele pe care le ai, probleme pe care orice introvertit le poate avea. Ține cont de următoarele sfaturi și treptat, vei ajunge să pășești pe scene din ce în ce mai mari.
1. Pentru foarte mulți vorbitori în public – în special pentru introvertiți – pregătirea este cheia
Ia-ți îndeajuns de mult timp pentru conceperea discursului astfel încât să decurgă logic și să fie ilustrat cu povești și exemple. Repetă-l cu voce tare până când te simți confortabil, iar dacă este un discurs important, atunci filmează-te. Principalul motiv pentru care vorbitul în public poate fi incomod este că nu ai nicio idee cum vei arăta în fața audienței.
De exemplu, dacă te-ai duce la un interviu pentru un job și nu ți-ai aranja cravata în fața oglinzii sau te-ai da cu ruj fără să te privești într-o oglindă, tot ce ai putea să faci ar fi să speri că atât cravata, cât și rujul, sunt așezate perfect. Însă nu ai de unde să știi sigur pentru că nu te-ai uitat în oglindă când te aranjai. Filmarea cu tine atunci când vorbești reprezintă oglinda de care ai nevoie.
2. Gândește-te la ce și-ar dori audiența ta să audă
Își doresc foarte multe noi informații? Își doresc studii și statistici? Există o problemă la care ei caută soluționare? Trebuie să îți adresezi cât mai multe întrebări în legătură cu audiența ta și totodată să îți oferi un răspuns cât mai realist, astfel urmând să mulțumești cel puțin o mare parte din audiență.
3. Urmărește-i pe alții
Dacă nu ai mai vorbit de mult timp în fața unui public sau pur și simplu nu ai experiență, atunci a-i urmări pe alții te va ajuta enorm. Intră pe YouTube sau pe TED Talks și vei găsi foarte multe discursuri. Inspiră-te de la oamenii respectivi. Studiază-le atât discursurile, cât și felul în care își susțin discursul.
4. Vizitează locația în care vei susține discursul
Confortul este foarte important, în special pentru introvertiți. Dacă ești unul din acei vorbitori în public introvertiți, îți va fi foarte greu să creezi confort într-un loc în care nu ai mai fost. Așa că, dacă ai posibilitatea, îți recomand cu căldură să te duci să arunci o privire. Să vezi cum sunt aşezate scaunele și să te interesezi cum vor fi așezate în momentul discursului. Poate chiar ai posibilitatea să le așezi cum îți dorești.
Urcă-te pe scenă și imaginează-ţi sala plină, fă o probă de microfon și devino confortabil cu vocea ta sau pur și simplu vorbește. Poate nu vei avea nevoie de microfon. 10-15 minute pe scenă ar trebui să îți ofere un mic confort.
5. Studiază alte discursuri
Acest sfat 5 vine în continuarea sfatului 3. Când urmărești un orator bun, studiază-i discursul în amănunt. Cum a fost construit? Cum a fost deschis și ce încheiere a avut discursul? Cum erau exemplele prezentate? Cum a reușit oratorul să implice, inspire și să educe audiența? Foarte mulți oameni nu sunt născuți pentru a vorbi în public. Aceștia studiază și practică.
6. Crează un jurnal video
La sfârșitul fiecărei zile, filmează-te pentru 2-5 minute în care să prezinți ce ai făcut în ziua respectivă. Acest lucru îți va crea o rutină în ceea ce privește comunicarea în fața unei camere și evident în fața unui public. Dacă vrei să faci lucrurile și mai interesante, alege-ți un subiect despre care să-ți exprimi părerea și filmează-te făcând asta, o dată pe săptămână, după care urcă filmarea pe YouTube.
7. Cunoaște-ți punctele tari și punctele slabe. Concentrează-te pe cele tari
Dacă ești amuzant, atunci folosește-ți amuzamentul în discursurile tale. Dacă nu ești amuzant, atunci nu forța nota pentru că s-ar putea să transmiți greșit mesajul. În schimb, ai putea să te concentrezi pe acele lucruri la care ești cu adevărat bun.
Ai o poveste bună de spus? Ai o idee interesantă pe care crezi că audiența ta o va asimila cu plăcere? Ai o informație care va aduce valoare audienței tale? Formează-ți discursul în jurul mesajului tău – și în jurul cui ești ca persoană. Un discurs bine gândit este la fel de puternic ca unul dinamic.
8. Vorbitul în public este o performanță
Chiar dacă nu ești un actor, a vorbi în public este o performanță și acesta este un lucru bun. Te-ai întrebat vreodată de ce oamenilor le plac atât de mult petrecerile cu costume? Pentru că se simt liberi când interacționează din spatele unei măști, cu un rol bine stabilit. Costumându-te într-un personaj precum Cenușăreasa sau Batman are același efect ca un pahar de vin. Când urci pe scenă imaginează-ți că porți un astfel de costum.
9. Zâmbește
Probabil cel mai important sfat. Zâmbește când urci pe scenă. Zâmbește când vorbești. Zâmbește întotdeauna. Acest lucru te va face să te simți relaxat, încrezător în propriile forțe și să te conectezi mult mai ușor cu audiența.
Sper că ți-au fost de ajutor aceste 9 sfaturi pentru vorbitorii în public introvertiți și că vei reuși să treci mai ușor peste emoții.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.