Imaginează-ţi că ești anunțat în momentul de față că peste două săptămâni ai de ținut un discurs. Probabil vei fi foarte entuziasmat, însă foarte curând îți vei da seama că ai o problemă și anume: care este acel subiect de succes pe care ar trebui să-l alegi pentru ca discursul tău să aibă succes?
Multă lume consideră că este îndeajuns să vorbești despre ceea ce cunoști, însă acest lucru este parțial corect și nu îți asigură de fiecare dată succesul. Așa că îți prezint trei întrebări pe care ar trebui să ți le adresezi înainte să alegi subiectul discursului tău și cum răspunsurile te pot conduce către un discurs cu un subiect de succes pentru tine și pentru audiența ta.
Cele trei întrebări secrete
Înainte de a te hotărî asupra unui subiect pentru discursul tău, adresează-ți următoarele trei întrebări.
- Sunt un expert în ceea ce privește acest subiect?
Nu este necesar să cunoști totul despre ceva anume pentru ca acesta să fie un subiect de succes, însă trebuie să cunoști mai multe despre subiectul respectiv decât cunoaște audiența ta pentru a fi un vorbitor în public credibil. Cunoștințele tale nu trebuie să acopere doar ceea ce ai de gând să spui, ci să îți asigure confortul atunci când vei răspunde întrebărilor audienței.
- Mă pasionează subiectul acesta?
Pasiunea de a împărtăși cunoștințele tale în ceea ce privește un anumit subiect reprezintă combustibilul care dă putere discursului tău. Postura, gesturile, ochii, expresiile faciale și nivelul energiei sunt toate duse la un alt nivel atunci când vorbești despre un subiect care te pasionează. De asemenea, se întâmplă vice versa când vorbești despre un subiect pe care îl displaci.
- Audienței mele îi pasă despre ceea ce urmează ca eu să vorbesc?
Dacă audiența ta nu vede cum subiectul tău poate aduce valoare pentru ei, sunt două probabile lucruri care se pot întâmpla: fie nu se prezintă, fie se prezintă și nu interacționează absolut deloc. În ambele cazuri, îți risipești energia. Fiecare discurs cu un subiect de succes trebuie să vină cu ceva de valoare pentru audiență.
Imaginează-ți că ai o enciclopedie plină cu potențiale subiecte pentru discursuri. Bazându-te pe răspunsurile pe care le obţii în urma adresări celor trei întrebări, poți să sortezi toate discursurile respective în opt zone de subiecte.
Zona 1: Subiecte perfecte pentru discursuri
Sinteză: Ai parte atât de cunoștințe cât și ești pasionat pentru subiectul despre care vrei să vorbești, de asemenea, audienţa ta este interesată de ceea ce tu vei spune.
Aceasta este combinația perfectă, iar un vorbitor în public deștept va „desena” întotdeauna discursuri în această zonă. Cunoștințele tale asupra subiectului îți oferă încrederea necesară. Pasiunea pe care o ai pentru subiect se va transmite și audienței, care este entuziasmată, deschisă, pentru că este interesată de discursul tău.
Fie că ajungi să vorbești despre subiecte din această zonă pentru că așa ți-ai propus, sau pentru că așa ai avut norocul, ești într-o foarte bună poziție pentru a atinge succesul. Vorbește pentru a schimba lumea!
Însă ce se întâmplă dacă susţii un discurs și el nu se află în Zona 1? Înseamnă că urmează să eșuezi? Câteodată da, câteodată nu. Citește în continuare și vei afla cum poți muta subiectul discursului în Zona 1 înainte de a-l susţine.
Zona 2: Conținut bogat, însă nu există pasiune
Argumente pro: Expertiza ta este una puternică, iar audiența ta își dorește să te asculte din ce în ce mai mult. Lucru extraordinar!
Argumente contra: Nu există nimic la subiect care să te încânte. În consecință, discursurile din această zonă vor fi exteriorizate cu o voce monotonă și cu un limbaj al trupului ce exprimă dezinteres. Pe scurt, subiectele din Zona 2 sunt motive pentru sforăit.
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Redescoperă care au fost motivele ce te-au făcut să devii un expert în acest subiect și regăsește-ți pasiunea. Audiența ta vine fără o experiență pe subiectul respectiv, iar acesta este plin de necunoscute interesante. Încearcă să observi subiectul dintr-o perspectivă diferită, iar dacă ți se pare dificil, întreabă audiența care este părerea lor despre subiect. Răspunsurile ar trebui să-ți reaprindă pasiunea prin simplul fapt că există atât de multe întrebări la care ei nu au răspunsuri – însă tu le ai!
Zona 3: Subiect extraordinar al discursului, însă pentru o altă audiență
Argumente pro: Ești un expert și îți place să împărtășești cu restul lumii care te va asculta.
Argumente contra: Din păcate, audiența ta nu face parte din grupul care te va asculta.
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Există două tipuri de abordare și anume:
- Ar trebui să găsești valoarea discursului tău care să stârnească interesul audienței. O bună modalitate prin care poți face acest lucru este găsirea unor elemente comune dintre subiectul discursului tău și subiectul de care este interesată audiența ta. Trasează niște paralele, construiește câteva metafore și poți face subiectul discursului interesant pentru audiență.
- Salvează subiectul discursului pentru o altă audiență. În mod sigur va exista o audiență care este dornică să asculte ceea ce tu ai de spus. Trebuie doar s-o găsești.
Zona 4: Subiect fascinant al discursului, despre care nu știi nimic
Argumente pro: Atât tu cât și audiența sunteți foarte încântați în ceea ce privește lecția care se așteaptă să fie descoperită.
Argumente contra: Din păcate, nu îți cunoști materialul atât de bine încât să îl poți împărtăși cu ceilalți într-o manieră decentă. De asemenea, este foarte probabil ca audiența ta să cunoască mult mai multe despre subiect decât cunoști tu.
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Cu aceste subiecte de discursuri te afli într-o zonă foarte fertilă. Din nou, există două tipuri de abordare:
- Dezvoltă-ți nivelul de cunoştinţe. Nu se va întâmpla peste noapte, însă dacă muncești mult poți ajunge la nivelul la care trebuie. Pasiunea ta și o audiență dornică îți oferă motivația necesară pentru ca tu să atingi succesul.
- Admite limitele cunoștinței tale și facilitează o discuție. Astfel audiența ta poate face brainstorming pentru noi idei sau poate descoperi noi probleme care să-i pună pe gânduri în ceea ce privește subiectul pe care l-ai ales, ducând la găsirea de soluții creative.
Zona 5: Subiecte al discursului pe care altcineva ar trebui să-l susțină
Argumente pro: Audiența este entuziastă și foarte receptivă.
Argumente contra: Subiectul ales pentru discurs nu-ți stârnesc interesul, nici intelectual, nici spiritual.
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Probabil nu, cel puțin nu pentru o perioadă mare, chiar foarte mare de timp. Ai nevoie de o perioadă în care să capeți îndeajuns de multă experiență și cunoștințe, însă îți va fi extraordinar de greu să le obţii pe acestea fără un gram de pasiune. Ai putea eventual să ajungi acolo, însă te-ai descurca mult mai bine și ai fi mult mai grozav pe alte subiecte. Lasă acest subiect altei persoane.
Orice ai face, nu încerca să rămâi în această zonă. Audiența va simți imediat că nu cunoști subiectul și credibilitatea ta va fi spulberată.
Zona 6: Subiecte al discursului care nici măcar nu te interesează
Argumente pro: Ești un expert în subiectul respectiv.
Argumente contra: Subiectul nu prezintă interes nici pentru tine, nici pentru audiența ta.
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Va fi foarte dificil. Va trebui fie să-ți aprinzi pasiunea, fie să îi găsești o semnificație pentru audiență. Dacă vei reuși să atingi unul din aceste lucruri, el te va ajuta în realizarea celuilalt. Însă ca și în cazul Zonei 5, energia ta ar fi folositoare în altă parte, așa că investește-o cu folos.
Zona 7: Hobby-uri personale, nu subiectele pentru discursuri
Argumente pro: Ești fascinat de subiect.
Argumente contra: Nu ești un expert, iar audiența ta nu este interesată de cât de fascinat ești de subiectul respectiv.
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Surprinzător, probabil. A avea o pasiune pentru un subiect de succes îți oferă foarte multă motivație și te poți motiva pentru a-ți îmbunătăți nivelul de cunoștințe și totodată să cauți motive pentru care audiența ar dori să asculte ceea ce tu ai de spus pe subiectul respectiv. Comparând cu Zonele 5 și 6, Zona 7 este mai aproape de producerea unor subiecte de discursuri folositoare.
Zona 8: Subiecte precum „Cum să uscăm vopseaua de pe pereți”
Argumente pro: Nu există
Argumente contra: Nu cunoști materialul și nici nu-ți pasă de acesta. Audiența ta are un interes zero pentru subiect!
Cum poți trece către subiecte din Zona 1?
Nu, nu poți. Îți vei pierde timpul.
Nu ești convins? Gândește-te la ședințele lungi și fără rost de la serviciu. Cum te simți acolo, așa se va simți audiența ta în cazul Zonei 8. Exemple ar putea fi destule, însă energia se risipește foarte repede în Zona 8, așa că îndepărtează-te cât mai repede către celelalte zone.
Nimănui nu-i plac temele pentru acasă, așa că te provoc să îți creezi singur o listă de subiecte pentru discursuri, cu trei pași foarte simpli:
1.Gândește-te la o listă de subiecte, fără să te limitezi sau cenzurezi în vreun fel. Poate fi orice subiect despre care te simți în stare să vorbești. Poți să adaugi pe listă chiar subiecte pe care le-ai auzit în conversațiile altora.
2. Acum, ia lista de categorii de mai sus, sau cele 8 Zone și adresează-ți cele trei întrebări:
- Sunt un expert în ceea ce privește acest subiect?
- Mă pasionează acest subiect?
- Audienței mele îi pasă despre ceea ce urmează ca eu să vorbesc?
3. Subiectele din Zona 1 sunt cele mai bune. Dacă nu se află în Zona 1, atunci verifică Zona 2, 3 sau 4 și vezi cum le poți aduce în Zona 1.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.