Published On: 05/08/20146.8 min read

Studiile arată că vorbitul în public este printre cele mai des întâlnite frici și fiecare dintre noi la un moment dat va trebui să stăm în fața unei audiențe și să vorbim. Ar putea fi o prezentare în cadrul unei companii despre problemele care au apărut la echipamentele de lucru din cadrul companiei respective sau poate fi prezentarea unei probleme sociale în cadrul unui liceu. Poate fi la standardele unui comitet sau la standardele unei conferințe organizate anual. Motiv pentru care ți-am pregătit acest mic ghid care să te ajute să-ți îmbunătățești abilitățile de vorbitor în public.

Mulți dintre noi nu vom reuși să depășim întru-totul frica de vorbit în public, însă cu cât ajungi să petreci mai mult timp în fața unei audiențe, cu atât te vei simți mai confortabil. Iar sfatul acesta nu vine de la un vorbitor în public care s-a născut cu un talent, fără frică de audiență. Am avut emoții și încă le am, însă așa cum am spus-o, cu cât vorbești mai mult în fața unei audiențe, cu atât începi să devii confortabil cu toate emoțiile de care ai parte.

Momentul dinainte de discurs și momentul în care ții discursul par să fie cele mai dificile, însă totul depinde de câteva ecuații simple, pe care dacă le tratezi așa cum trebuie, dificultatea nu ți se va mai părea că este aceeași. În continuare îți prezint câteva idei cu care am ajuns să rezonez în timp.

Pregătirea

Cea mai importantă regulă în susținerea unui discurs este pregătirea acestuia, însă și a ta. Așa cum în imobiliare regula numărul unu este „locație, locație, locație”, asemenea în oratorie este „pregătire, pregătire, pregătire”. O pregătire adecvată te va ajuta să reduci din anxietate atunci când ești în fața unei audiențe. Ar trebui să-ți cunoști subiectul foarte bine și totodată această pregătire ar trebui să însemne acordarea ție, a vorbitorului, timp pentru a face o prezentare, a-ți practica discursul, a-ți crea notițe și fișe de lucru. Pregătirea stă la baza dezvoltării abilităților tale de vorbitor în public.

Anticipează întrebările de care crezi că ai avea parte și păstrează toate răspunsurile în minte. Cu cât faci mai multe în avans, cu atât mai puțin te vei îngrijora în ceea ce privește ziua în care trebuie să vorbești în fața unei mulțimi.

Păstrează totul simplu

Asigură-te că prezentarea ta este una simplă. Concentrează-te pe subiect, ci nu pe niște grafice colorate sau pe tehnologia cu care vei susține prezentarea. Dacă ai nevoie de grafice, fă-le cât mai simple, dacă ai nevoie de tehnologie, ia-ți strictul necesar, și așa mai departe. Audiența ta este acolo pentru a asculta ceea ce tu ai de zis, nu pentru a fi impresionată de abilitățile tale Power Point.

Dacă folosești Power Point, atunci îți recomand să ții cont de Regula de Șase: nu folosi mai mult de 6 rânduri de text și nu mai mult de 6 cuvinte pe fiecare linie a fiecărui slide. Acest lucru va face ca prezentarea ta să fie ușor de citit și nici nu va avea prea multe informații ce vor fi greu de asimilat. Slide-urile ar trebui doar să scoată în evidență acele lucruri cu care audiența ar trebui să rămână după terminarea discursului. Acestea nu trebuie să prezinte toate detaliile, ci tu ar trebui să prezinți toate detaliile.

Nu privi către ecranul din spatele tău atunci când prezinți, ci către public.

Cunoaște-ți audiența

Încă una din abilitățile cheie pentru vorbitul în public este cunoașterea audienței care va fi prezentă la discursul tău. Cea mai bună metodă este să vorbești cu o parte din oamenii care vor fi prezenți la discursul tău și să vezi cam ce și-ar dori să afle. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci va trebui să anticipezi care sunt lucrurile pe care ei doresc să le audă.

Atunci când ziua cu discursul a apărut, iar în sală sunt persoane care au ajuns mai devreme, discută cu ele despre subiectul respectiv, astfel având posibilitatea să știi ce-și dorește audiența ta. Creează-ţi o listă de întrebări relevante pentru discursul tău și în urma răspunsurilor primite poate vei putea să-ți modific discursul pe loc, pentru a-l îmbunătăți, însă acest lucru nu este recomandat celor cu puțină experiență.

Totodată, din discuțiile cu cei veniți mai devreme poți să-ți dai seama cine se va bucura de discursul tău, către acele persoane putând să îți îndrepți privirea pentru a te simți mai confortabil în timpul discursului.

Pregătește-te! Pregătește-te! Pregătește-te!

Chiar dacă te-ai putea simți prost să repeți discursul într-o cameră în care singura audiență ești tu, asigură-te că ai spus discursul cel puțin o singură dată cu voce tare înainte de evenimentul oficial. Acest lucru îți va oferi posibilitatea să-ți cronometrezi prezentarea și să finisezi discursul. Atunci când îți pregătești discursul, creează notițe și obișnuiește-te cu pașii prezentării. De asemenea, asigură-te că lași îndeajuns de mult timp și pentru întrebări, la sfârșitul discursului.

O metodă prin care ai putea să-ți practici discursul ar fi să te întâlnești fie cu echipa cu care lucrezi, fie cu câțiva prieteni apropiați, acest lucru aducându-ți totodată și un feedback care te va ajuta să-ți îmbunătățești discursul.

Fișe

Mi se pare un lucru foarte benefic, cel puțin atunci când ai posibilitatea, să oferi audienței câteva fișe cu informații pe care să le ia acasă și pe care să își poată lua notițe. Foarte multă lume poate vine fără o coală de hârtie sau vine fără vreun gând asupra notițelor. Fișele pe care le vei oferi îi vor încuraja să facă acest lucru.

Susținerea discursului

Dacă ai ajuns să ai discursul creat, mai sunt câteva lucruri de ultim moment pe care ar trebui să le faci. Multe dintre acestea sunt evidente, însă am ales să trec prin ele pentru a-ți aduce aminte. Trebuie întotdeauna să ai o copie de rezervă a discursului și a prezentării acestuia. Trebuie să cunoști cum se conectează un calculator la un proiector, mai ales în cazul în care nu are cine să te ajute. Asigură-te că ceea ce văd ceilalți pe proiector apare și undeva în fața ta, fără să fii nevoit să te întorci cu spatele la audiență. Amintește-ți să vorbești către audiență, nu către ecranul din spatele tău.

Și încă unul și cel mai important: nu-ți cere scuze pentru emoțiile pe care le ai – mulți nici nu-și vor da seama. Dacă abilitățile tale sunt bine dezvoltate, cei din public se vor concentra pe abilitățile tale, nu neapărat pe greșelile pe care le faci sau emoțiile pe care le ai.

Concluzie

Dacă ții cont de lucrurile enunțate aici, ar trebui să-ți fie mult mai ușor să treci peste frica de vorbit în public și să îți dezvolți cu succes abilitățile. S-ar putea ca niciodată să nu scapi de acele emoții în totalitate, însă te vei obișnui cu ele. Tot ce trebuie să faci este să ai încredere în tine. Sunt sigur că vei reuși.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.