Published On: 02/08/20144.1 min read

Atunci când ai parte de o problemă pe care nu o poți rezolva, ce faci? Dacă ești asemenea majorității oamenilor, atunci probabil ai câteva rutine pentru a-ți rezolva problemele, care ar putea fi a cere ajutorul celorlalți, a scrie problema pe o coală de hârtie sau chiar a o gândi și a găsi singur o soluție.

Însă a avea doar trei metode prin care să soluționezi o problemă este ca și cum un tâmplar ar avea doar un ciocan și un fierăstrău pentru a-și putea face treaba. Forțat de situație, acesta nu-și poate face treaba într-un mod decent. Partea bună este c, cu cât ai mai multe soluții și alternative, cu atât îți este ușor de găsit răspunsul la problema ta.

A avea mai multe modalități prin care să-ți poți rezolva problemele, din care să alergi, înseamnă a putea găsi mult mai ușor răspunsuri la problemele pe care le întâmpini. De la probleme practice la probleme existențiale, a avea o multitudine de unelte te ajută să ai parte de răspunsuri mai eficiente. Pentru a putea începe, sau pentru a putea să-ți construiești singur o listă de astfel de unelte, eu îți ofer lista mea, din care le poți extrage fix pe acelea care consideri că te ajută.

  1. Scrie – deschide un document word nou sau ia o coală de hârtie nouă și scrie-ți problema. Simplul fapt că scrii te poate ajuta să îți organizezi felul în care gândești problema.
  2. Citește – cumpără cărți și citește despre subiectul și problema care consideri că te afectează. Acest lucru funcționează foarte bine pentru momentele în care informațiile pe care le deți despre problema ta nu sunt suficiente.
  3. Caută ajutor – cere ajutorul unui prieten pentru problema ta.
  4. Gândește-o – nu ai prieteni care să te ajute? Atunci gândește-ți singur problema și vino cu o soluție.
  5. Alocă-ți mult timp – a o gândi pur și simplu este posibil să nu aducă rezultate de fiecare dată. Ia-ți timp de câteva zile în care să te izolezi de restul lumii și să găsești soluția care va aduce rezolvarea problemei tale.
  6. Meditează – tot a gândi, însă într-un fel ceva mai profund. Concentrează-te pe respirație și închide ochii până când nu mai ești distras de lucrurile din jurul tău. Apoi caută soluția.
  7. Folosește-ți intuiția – foarte subestimată această forță interioară, însă dacă ai îndeajuns de mult încredere în tine, va funcționa foarte bine.
  8. Sortează informația – adună toată informația relevantă pe care o ai și organizeaz-o în așa fel încât să o poți accesa rapid.
  9. Desenează o diagramă – o diagramă care să te ajute să diferențiezi punctele bune ale vieții de cele mai puțin bune. Vei știi asupra cărora trebuie să te focusezi.
  10. Chestionează-i pe ceilalți – caută feedback-ul celorlalți și notează tot ce ți se spune.
  11. Brainstorm – întâlnește-te cu mai multe persoane apropiate ție și prezintă-le problema. În mod sigur perspectivele celorlalți îți vor fi de ajutor.
  12. O listă de 20 – gândește-te bine și scrie 20 de soluții pe o coală de hârtie la problema ta. De obicei, ultimele 5 sunt cele mai eficiente.
  13. Folosește o perspectivă de succes – chiar și cei mai mari au avut probleme, iar aceștia au fost destul de înțelepți încât să povestească despre ele. Caută oameni de succes și citește-le poveștile despre cum au ajuns acolo unde sunt acum.
  14. Odihnește-te – soluțiile de care ai nevoie vor apărea mult mai ușor dacă ești odihnit.
  15. Ia o pauză – chiar dacă ai o problemă foarte mare, a te ocupa de altceva îți poate oferi toată perioada de relaxare de care ai nevoie pentru a gândi problema la rece.
  16. Reevaluează problema – este posibil ca în primă fază să ai o primă părere despre ceea ce ți se întâmplă, părere care se poate schimba peste câteva ore sau zile.
  17. Crează un prototip – la problema pe care o ai, vino cu o soluție mică și vezi care este efectul pe care îl are.
  18. Vizualizează – ai găsit soluția? Atunci imaginează-ți care ar fi rezultatul. Foarte mulți oameni de succes folosesc vizualizarea atunci când urmează o perioadă în care competențele acestora sunt solicitate.
  19. Întreabă-l pe Google – mai frecvent decât crezi, google poate veni cu o soluție, cât de mică, pentru problema ta.

Acestea au fost 19 modalități prin care îți poți rezolva problemele. Sper că ți-au fost de folos.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.