Published On: 27/07/20144.7 min read

Orice încerci să îmbunătățești la tine, pe grafic va arăta ca o curbă. Imaginează-ți că alergi zilnic și ți-ai urmărit viteza la sfârșitul unei alergări de 10km. Bănuiesc că respectiva curbă va arăta ca în imaginea următoare:

Dezvoltare logaritmica

Aici, îmbunătățirile funcționează pe o scară logaritmică. Cu cât devii mai bun, cu atât va fi mai greu și mai greu de îmbunătățit. Atleții de elită depun un efort extraordinar pentru a câștiga câteva secunde în plus. Atleții care sunt la început de drum, pot câștiga secundele respective cu doar puțin antrenament.

Creșterea logaritmică este primul tip de dezvoltare. Acesta este acela unde ai parte de foarte mult progres la început, însă continuarea devine din ce în ce mai dificilă.

Acum imaginează-ți un grafic diferit. De data aceasta doar ce ai construit un website nou pe care adaugi conținut constant și tot aduni abonați. Graficul va arăta în felul următor, diferit de primul:

Dezvoltare exponentiala

Aceasta este o creștere exponențială, al doilea tip de creștere din cele două pe care le voi prezenta în cele ce urmează. Traficul unui website este adesea exponențial deoarece cu cât mai multă lume citește și accesează website-ul respectiv, cu atât există mai multe oportunități de răspândire a website-ului.

Am observat că foarte multe lucruri tind să se dezvolte fie logaritmic, fie exponențial. Cu toate acestea, progresul liniar este cel mai așteptat de către oameni. Avem tendința să credem că lucrurile se mișcă în aceeași direcție, la aceeași viteză ca în trecut. Această gândire și acest tip de așteptări ne aduc câteva greșeli în felul în care ne setăm obiectivele și modalitatea în care acționăm în acest sens.

Greșeli în dezvoltare logaritmică

Prima greșeală este să asumi că dezvoltarea este una liniară, când, de fapt, poate fi algoritmică. Acest tip de dezvoltare apare în următoarele cazuri:

  • Performanțele atletice;
  • Creștere sau pierdere în greutate;
  • Învățarea unei limbi noi;
  • Productivitate;
  • Specializarea în ceva anume.

A considera că această dezvoltare este una liniară poate afecta încrederea pe care o ai în tine pe termen lung. Ca un rezultat, este mult mai ușor să atingi anumite nivele dacă dificultatea nu este deliberată și nu îți „distruge” ritmul confortabil cu care ești obișnuit.

Creșterea logaritmică înseamnă de asemenea că poți renunța ușor. Din moment ce este atât de abruptă la început (vezi primul grafic), pot apărea tot felul de obstacole care să te facă să te rostogoleşti imediat la momentul inițial. A pierde greutate rapid este mult mai de dorit decât a avea răbdare cu acest tot procesul, însă totodată riști să pui înapoi kilogramele după ce procesul a încetat.

Greșelile dezvoltării logaritmice sunt foarte des întâlnite, însă la fel de întâlnite sunt și cele de la dezvoltarea exponențială.

Greșeli în dezvoltare exponențială

La fel ca în cazul celei logaritmice, oamenii consideră că dezvoltarea este liniară, când de fapt poate fi și exponențială. Uite câteva exemple:

  • Îmbunătățire tehnologică;
  • Dezvoltarea afacerii;
  • Sănătate;
  • Beneficii ale talentului / carierii.

Spre deosebire de curbele logaritmice, aproape nimic nu este consistent exponențial. Marea majoritate a dezvoltărilor sunt exponențiale doar pentru o anumită unitate de măsură, în rest sunt logaritmice.

Nicio afacere nu ajunge la valori aproape de infinit, chiar dacă are parte de o dezvoltare exponențială. Eventual, piața devine saturată sau competiția îi stabilizează dezvoltarea. Cu toate acestea, foarte multe tipuri de afaceri cu o dezvoltare exponențială pot persista foarte mult timp.

Curbele exponențiale sunt oarecum mai rare decât cele logaritmice, cu toate acestea greșelile în acest caz par să fie mult mai costisitoare. A crede că există o creștere liniară când de fapt ea este exponențială face ca foarte mulți oameni să renunțe, mult mai mulți decât ai credere.

Zonele de dezvoltare exponențială din viață sunt pline de oameni care eșuează. Oameni care fac evaluări liniare și care renunță exact înainte ca creșterea exponențială să aibă loc.

Este dezvoltarea ta exponențială sau logaritmică?

Ambele tipuri de greșeli duc la eșecul recunoașterii unei dezvoltări, fie că este exponențială sau logaritmică și totodată vei observa că există anumite costuri. Nu este întotdeauna foarte clar care este tipul de dezvoltare de care ai parte, însă având în vedere caracteristicile domeniului în care lucrezi, poți ajunge la o concluzie.

Cea mai ușoară modalitate prin care poți afla ce tip de dezvoltare ai, este să arunci un ochi asupra progresului în domeniul respectiv. Mai exact, privește felul în care a avut loc dezvoltarea. Te-ai dezvoltat treptat, treptat sau ai avut o creștere bruscă?

În acele domenii în care dezvoltarea este logaritmică, două tipuri de gândire sunt importante. La început fii concentrat pe dezvoltările puternice și pe ce se întâmplă strict în prezent, iar pe termen lung fii focusat pe constanță. În acele domenii în care dezvoltarea este exponențială, trebuie să te focusezi pe anduranță și rezistență, mai ales când acestea sunt critice.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.