Published On: 09/07/20143.7 min read

Acum este un moment la fel de bun ca oricare altul pentru ca obiectivele tale să aibă parte de o verificare. Față de momentul în care le-ai setat, în ce stadiu ai ajuns? Faci progrese? Te-ai blocat? Sau pur și simplu nu ai setat niște obiective inteligente la început și acum ai eșuat? Din propria experiență o spun că alegerea unui obiectiv este unul din cele mai importante elemente când vine vorba de întreg procesul, mai ales atunci când ne dorim un progres real. Astfel că am ajuns la două abordări diferite atunci când vine vorba de obiective.

Abordarea clasică

Până recent obișnuiam să setez obiective pentru a putea să-mi acopăr diferite zone din viață. Îmi setam obiective pentru sănătate, muncă, finanțe, viața socială, dezvoltare personală și așa mai departe, modalitate care a funcționat pentru o bună perioadă de timp. Însă nu aceasta era abordarea care părea să-mi satisfacă așteptările. Era o abordare care a rezultat din volumul de cărți și informații pe care le-am citit de-a lungul timpului. Și pentru că mi s-a părut că este una bună, am folosit-o, fără să văd ceva greșit la ea.

Cu toate acestea, cu cât continuam s-o utilizez mai mult, cu atât simțeam că mă blochez mai mult în anumite situații. Și atunci când aruncam o privire asupra obiectivelor mi se părea că acestea au fost setate într-un mod inteligent, însă parcă ceva lipsea. Tot continuam să îmi setez obiective pe anumite categorii, însă ceva părea să fie greșit.

Puțin după aceea, am încercat să înaintez fără niciun obiectiv, însă la scurt timp după ce am luat decizia respectivă, totul părea un dezastru, rezultatele fiind foarte slabe. Probabil pentru unii acest stil dă roade, însă eu am nevoie și mereu am avut de obiective pentru a putea înainta.

Iar curând am găsit o abordare care funcționează mult mai bine, cel puțin pentru mine, așa că o voi împărtăși și cu tine.

Obiectivele de la identitate

În loc să mă gândesc că obiectivele sunt niște reușite specifice de care vreau să am parte în fiecare zonă a vieții mele, am început să mă gândesc că acestea sunt niște modalități prin care eu exprim ceea ce simt. O parte a personalității mele dorește să se exprime. Odată cu momentul în care această expresie se manifestă în realitate, rezultatul pare să fie unul de satisfacție sau de împlinire.

De exemplu, o parte din mine adoră să se dezvolte și să învețe. Îmi place să întâlnesc mulți oameni și să am parte de noi experiențe. Această dorință este adânc înrădăcinată în mine, însă nu este limitată de nicio categorie particulară precum sănătatea sau dezvoltarea unei cariere.

O altă parte din mine iubește să transmită mesaje mai departe și astfel să îi pot învăța pe ceilalți ce știu și eu. Din nou, nici această manifestare nu este limitată de vreo categorie particulară în ceea ce privește a-i învăța pe ceilalți anumite lucruri.

Astfel că am început să văd care sunt acele părți ale mele care trebuie satisfăcute și acestea ar fi următoarele:

  • Transmiterea de informații – acea parte din minte care vrea să îi ajute pe ceilalți să evolueze și să se schimbe în ceva mai bine;
  • Călătorul – acea parte din mine care dorește să ajungă să viziteze noi locuri;
  • Un competitor – acea parte din mine care este mereu eficientă, eficace și de succes. Totodată acea persoană căreia îi place să lucreze cu astfel de competitori;
  • Un campion – acea persoană căreia îi place să mănânce sănătos, să facă sport regulat și să aibă un stil de viață benefic sănătății organismului.

Ar mai fi multe, însă am vrut doar să îți ofer câteva exemple. Iar acum în loc să setezi obiectivele tale pe categorii specifice, așa cum era în abordarea clasică, ai putea începe să setezi obiective pe acele părți ale tale care au nevoie de o completare sau care simți că nu sunt satisfăcute.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.