Published On: 20/06/20144.6 min read

De câte ori nu ți-ai adresat întrebarea? De câte ori singurul lucru pe care doreai să-l știi cum va fi viața ta peste 5-10-20 de ani? Aceste tipuri de întrebări sunt un rezultat al insecurității momentului actual când nu știi cu adevărat unde o să ajungi, când nu ești sigur dacă ceea ce faci este ceea ce ar trebui să faci, când totul pare să fie debusolant.

De-a lungul vieții, pentru a ajunge acolo unde ne dorim, este nevoie să parcurgem câțiva pași vitali. Și știm drumul pe care pașii vor fi făcuți sau cel puțin credem că știm pentru că drumul respectiv reprezintă direcția în care ne dorim să ne îndreptăm, însă pașii exacți habar nu avem are vor fi și cum vor arăta aceștia mai exact.

Partea bună este că indiferent care ar fi pași, trebuie să ne asigurăm că destinația rămâne aceeași în viața ta și că în jurul nostru creăm acel mediu (mental, spiritual și fizic) care să ne facă să înaintăm pe direcția propusă. Și oricare ar fi punctul culminant, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le faci:

Setează-ți unele obiective majore generale și unele specifice

De ce două tipuri de obiective? Pentru fiecare din cele două categorii de obiective are rolul său, acestea completându-se reciproc foarte bine.

ÎNAINTE DE A CITI MAI DEPARTE, ESTE IMPORTANT SĂ AI ÎN MINTE CĂ OBIECTIVELE DESPRE CARE SE DISCUTĂ AU LA BAZĂ PASIUNEA
PASIUNEA FIIND MOTIVAȚIE

Obiectivele majore generale sunt pentru a te asigura că mereu vei fi pe aceeași direcție și că mereu vei înainta către direcția pe care ți-ai propus-o. Aceste obiective majore trebuie să fie precum „vreau să călătoresc mult” sau „vreau să am propria afacere”, obiective fără deadline datorită cărora si ai mereu mental faptul că trebuie să ajungi undeva.

Obiectivele specifice sunt cele care ar trebuie să se poată îndeplini cât mai rapid, cu un deadline cât mai apropiat de momentul prezentului, aceștia fiind acei pași necunoscuți pe care oricine își dorește să-i cunoască. Obiectivele specifice ar trebui să aibă un singur scop și acela de a te motiva constant să continui să înaintezi către punctul culminant. Un obiectiv specific trebuie să fie legat și totodată subordonat unui obiectiv major general, iar în cazul obiectivului major general „vreau să călătoresc mult” ar trebui să setăm un obiectiv specific, acesta ar suna în felul următor „la sfârșitul lunii viitoare voi ajunge pentru 3 zile în Noua Zeelandă”.

Nu fii un berbec!

Oricare ar fi obiectivele tale specifice și oricât de mult ți-ai dori să ajungi în Noua Zeelandă ( continuând pe ultimul exemplu ), care ar fi problema dacă la sfârșitul lunii viitoare nu ai ajunge în Noua Zeelandă ci au ajunge în Scoția pentru că pur și simplu s-a întâmplat să iei biletul greșit de avion sau în perioada respectivă aveau loc foarte multe evenimente extraordinare în Scoția?

Până la urmă tot vei călătorii mult și obiectivul major general va fi îndeplinit într-un final. Tocmai din acest motiv consider că obiectivele specifice sunt importante, însă cele majore generale sunt și mai importante, iar în cazul celor specifice trebuie menținut faptul că cu toate că detaliile există, nu trebuie să ținem cu dinții de ele.

Muncește și trăiește cu zâmbetul pe buze

Pentru mulți parcă a munci a început să facă parte din altă categorie, cu toate că a munci face parte din a trăi. Munca a început să devină atât de stresantă și obositoare în ultimul timp pentru foarte mulți încât doar după 8 – 10 ore de muncă încep să trăiască.

Dacă ai ajuns să ai parte de astfel de momente, înseamnă că fie lipsește doar una din cele două categorii de obiective, fie amândouă.

Creează-ţi obiceiuri sănătoase

În primul rând vreau să știi și să conștientizezi faptul că pentru a crea un obicei ai nevoie de activități cât mai ușor de realizat în viața ta, care să mănânce cât mai puțin timp, mai ales dacă ceea ce tu îți propui este complet diferit de ceea ce ai acum.

Obiceiurile sănătoase sunt în concordanță cu obiectivele pe care le-am amintit anterior. Și continuând pe același exemplu cu călătoritul, obiceiurile de care ai avea nevoie aici ar fi să te plimbi des și mult, să cauți constant noi locații în care să ajungi, să studiezi despre celelalte culturi, să socializezi des cu oamenii și așa mai departe. Caută persoane care fac de mult timp ceea ce tu faci în momentul de față, discută cu ele și studiază-le rutinele și obiceiurile.

Continuă să continui

În mod sigur va deveni dificil pentru că ești acomodat cu un nivel de dificultate mic, iar pe măsură ce înaintezi lucrurile devin dificile, iar a continua va fi singura ta opțiune. Dacă ai ajuns la un nivel de dificultate ridicat înseamnă că ai muncit îndeajuns de mult încât să nu mai poți renunța, așa că va trebui să continui.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.