Published On: 09/06/20145.4 min read

Ce ne face să procrastinăm și ce ne face să avem răbdare? Dacă ajungem să răspundem la această întrebare, probabil vom ajunge să delimităm atât de bine cele două acțiuni încât data viitoare vom ști cât de multă răbdare trebuie să investim. Indiferent despre care din cele două vorbim, pot spune că totul pleacă de la un singur lucru și anume dorința. Fie ne dorim să facem un lucru, fie nu ni-l dorim.

În cazul în care ne dorim să obținem un lucru pe care nu-l putem avea, va trebui să facem două lucruri și anume: în primul rând să nu abandonăm dorința, iar în al doilea rând să continuăm să căutăm modalități de a obține lucrul respectiv. De cele mai multe ori, atunci când găsim modalitatea prin care să-l obținem nu ne mai dorim același lucru și ajungem să investim energie și timp pentru nimic.

Un exemplu în care lucrurile sunt în avantajul nostru: vreau să-mi cumpăr un laptop pentru care în momentul de față nu am bani, așa că trebuie să am răbdare. Ajung să găsesc modalitatea de a face bani și peste 4 luni ajung să am banii pentru laptop-ul respectiv, însă nu mi-l mai doresc. Două lucruri se pot întâmpla: fie găsesc un laptop care să-mi placă în bugetul pe care îl am, fie găsesc un laptop mai scump și mă întorc primul pas.

Partea bună aici este că dorința inițială încă rămâne, eu încă îmi doresc un laptop (acea bucată de plastic pe care lucrez), doar că detaliile care la un moment dat mă atrăgeau acum nu o mai fac, așa că sunt în căutarea altui laptop.

Un exemplu în care lucrurile nu sunt în avantajul nostru: vreau să mă mut în Luxemburg pentru că am auzit că tipele de acolo au ochii albaștri și părul blond și mi-ar plăcea să mă căsătoresc cu o astfel de tipă. Ajuns în Luxemburg, găsesc foarte multe tipe cu părul blond și ochii albaștri și cu cât discut mai mult cu ele, cu atât văd că nu ne potrivim. Cu toate că tipele din Luxemburg par să fie ceea ce îmi doresc, nu există nimic care să mă facă să mă căsătoresc cu ele. Și cu toate acestea aleg să nu plec din Luxemburg și să caut în altă parte, ci aleg să rămân acolo în speranța că poate o să găsesc ceea ce îmi doresc.

Cu toate că și aici dorința rămâne, nu există nicio parte bună pentru că tot ce am făcut este să ajung acolo unde credeam că voi avea parte de ceea ce îmi doresc, însă cu toate că nu am găsit am ales să aștept în continuare sperând că voi găsi lucrul dorit.

A avea răbdare înseamnă a te afla în situația în care cu toate că nu ai ceea ce îți dorești să știi că-l vei obține peste o anumită perioadă de timp. A procrastina înseamnă a spera că vei obține ceea ce îți dorești, însă habar nu ai când se va întâmpla acest lucru și preferi să aștepți fără să faci ceva anume. Procrastinarea nu e răbdare.

Având în vedere că această procrastinare intervine din ce în ce mai des în viețile noastre, m-am gândit la trei motive pentru care apare și la câte un exercițiu practic pe care să-l repetăm atunci pentru fiecare situație în parte pentru a scăpa de procrastinare.

1. Nu e timpul perfect

Niciodată nu va fi timpul perfect, poate doar timpul potrivit. Dacă aștepți după perfecțiune, vei muri așteptând și tot potențialul pe care îl ai se va risipi așteptând. Și până la urmă ce te face să aștepți? Faptul că ești perfecționist? Faptul că vrei să pui la punct fiecare detaliu?

Ce poți să faci pentru a scăpa de procrastinare în cazul acesta: îți recomand să îți setezi deadline-uri și să ții cont de ele, deadline-uri realiste, cât mai aproape de prezent. Iar atunci când vine momentul deadline-ului, pur și simplu fă ceea ce aveai de făcut!

2. Nu mă simt confortabil

Te-ai simţit vreodată confortabil în afara zonei de confort? Niciun plan măreț n-a fost dus la bun sfârșit de sub plapumă și niciun război n-a fost câștigat dormind. Dacă îți dorești ca toate visele să ți se îndeplinească, atunci zona de confort nu poate face parte din strategia ta pentru că în zona de confort nu va exista niciodată presiunea care să te facă să înaintezi.

Ce poți să faci pentru a scăpa de procrastinare în cazul acesta: evident, să petreci timp cât mai mult în afara zonei de confort. Și aici recomand două lucruri: fie faci totul pe dos față de ce făceai de obicei, fie abordezi strategia Yes Man și experimentezi lucruri noi, indiferent că-ți plac sau nu.

3. Îmi este frică

Sau câteodată lenea este înlocuită cu frica, pentru că oamenilor le este frică să recunoască că le este frică și afirmă, de fapt, că le este lene. Însă de ce apare lenea? Probabil din cauza faptului că nu suntem îndeajuns de activi și pentru că ne-am obișnuit cu lenea.

Lenea nu-i o boală, ci doar un obicei de care poți scăpa ieșind din zona de confort.

În cazul în care ne referim la frică, acesta este un sentiment rezultat în urma lipsei de experiență pe care o avem sau a unor întâmplări ciudate din copilărie.

Ce poți să faci pentru a scăpa de procrastinare în cazul acesta: în cazul în care este vorba de o experiență ciudată în copilărie, atunci îți recomand un psiholog. În cazul în care este vorba de lipsa de experiență, îți recomand să practici cât mai mult și să faci exact acele lucruri de care îți este frică.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.