Published On: 05/06/20146.3 min read

Constrânși de societate, de momente proaste, de situațiile de care avem parte, de neplăceri, de multe altele, ajungem să ne implicăm în activități care nu ne plac și nu numai că nu ne plac, însă le displacem atât de mult încât ajungem să fim depresivi, să nu ne mai bucurăm de nimic, să ne plafonăm în zona de confort și să nu mai avem parte de fericirea pe care o merităm. Tu cât de des faci ce îți place?

A face ce îți place înseamnă a te implica în acele activități care îți aduc zâmbetul pe buze și care, cu toate că par a fi epuizante, nu te vor obosi niciodată. A face ceea ce îți place înseamnă a-ți îndeplini visul de mic copil, a urca pe cel mai înalt munte, a merge pe lună, a atinge soarele. A face ceea ce îți place înseamnă a trăi cu zâmbetul pe buze.

1. Fă ceea ce simți

Sunt momente în care gândurile nu ne ajută prea mult pentru că ni sunt influențate, însă sentimentele sunt cele care rămân aceleași, mai ales acelea puternice, iar acțiunile tale ar trebui să aibă la bază astfel de sentimente puternice. Nu contează ce spun ceilalți, nu contează ce cred ceilalți. Contează ce simți tu!

Cu cât ținem mai mult cont de părerile celorlalți, cu atât s-ar putea să nu mai avem încredere în noi pentru că nu experimentăm propriile gânduri și sentimente. Cu cât facem mai mult din ceea ce spun ceilalți și mai puțin din ce vrem noi, cu atât ajungem să avem mai multă încredere în ceilalți și nu în noi.

Mulți s-ar putea să-ți spună că nu este moral, că e incorect, că e ilegal, că e stupid, că este imatur, însă dacă simți că trebuie să faci un anumit lucru, atunci fă-l și lasă-i pe ceilalți să rămână doar la a spune, pe când tu înaintezi către a face.

Ești singura persoană care știe ce simte și totodată singura pe care ar trebui s-o asculți.

2. Scapă de frică

Sau experimentează de cât mai multe ori lucrurile pe care dorești să le faci până când frica începe să devină irelevantă, deloc importantă și să nu se mai simtă. Metode prin care poți scăpa de frică sunt destule și fiecare este în funcție de felul în care se manifestă frica ta, însă oricare ar fi tipul fricii pe care îl experimentezi, consider că există o modalitate care le rezolvă pe toate și anume practica.

Ți-e frică de înălțimi și vrei să scapi de această frică? Atunci urcă-te pe un bloc și privește în jos de cât mai multe ori sau ia-ți inima în dinți și sari cu parașuta (nu, nu de pe bloc).

Partea interesantă stă în faptul că cu cât vei repeta de mai multe ori acțiunea de care ți-este frică, cu atât te vei obișnui mai mult cu senzația și aceasta va începe să dispară, în mod treptat.

3. Fă voluntariat

Implicarea în acțiuni de voluntariat îți dezvoltă competențe pe care școala nu le dezvoltă. Competențe precum atitudine pozitivă, creativitate, imaginație, spontaneitate, viziune și multe altele. Și toate acestea făcând doar acele lucruri care îți plac. Sunt absolut sigur că există, chiar în orașul în care te afli, cel puțin 3 ONG-uri în care poți face voluntariat și în cel puțin unul din acestea vei afla că există aria care presupune activități ce au la bază lucrurile pe care tu le faci din pasiune.

Știi momentul acela în care reușești în sfârșit să ai un job care îți mănâncă 8 ore pe zi și după o lună te miri de ce ești fără pic de energie și de ce ți se pare că viața ta nu mai are sens? Acela este momentul în care se renunță la voluntariat, din punctul meu de vedere voluntariatul ar trebui să înceapă de la 14 ani și să se termine la 100 de ani pentru că aceasta este activitatea care o facem din pasiune și care ne aduce mereu zâmbetul pe buze.

4. Bucură-te de viață

Lucrurile pe care îți place să le faci îți aduc zâmbetul pe buze, însă și zâmbetul te poate ajuta să descoperi acele lucruri care-ți place să le faci. Astfel că, atitudinea pozitivă este esențială în lucrurile pe care le faci. Și rutina este simplă: zâmbești, ai parte de gânduri pozitive, descoperi lucrurile care îți place să le faci și care îți aduc zâmbetul pe buze.

5. Cunoaște oameni noi

Activitățile sunt întreprinse de oameni, iar cu cât cunoști mai mulți oameni, cu atât poți să ai parte de mai multe activități pe care să le faci cu zâmbetul pe buze. Și în urma experiențelor din ultima jumătate de an pot spune că cei mai mulți oameni cu care am ajuns să am ceva în comun i-am întâlnit la ateliere pe diverse teme.

Același lucru l-ai putea încerca și tu.

Sau și mai bine. Îți poți face propriile ateliere, le poți promova la nivel local și astfel vei cunoaște un număr destul de oameni care au ceva în comun cu tine, doar se presupune că vor fi prezenți oameni interesați de lucrurile pe care tu le faci.

6. Renunță la tot ceea ce te supără

Ai proiecte care te deprimă? Ai o facultate pe care o faci și habar nu ai de ce o faci? Ai prieteni care doar își bat joc de tine și nu știu să te încurajeze? Oricare ar fi lucrurile care te supără, renunță la ele. Pierzi energie, pierzi timp, pierzi resurse pe seama unor lucruri care nu-ți aduc zâmbetul pe buze. Și ajungi să strângi atât de multe astfel de lucruri încât ajungi să te plafonezi, să rămâi blocat într-o zonă de confort a disconfortului. Adică cu toate că nu faci ce îți place, continui să rămâi pe aceeași lungime de undă fără să iei nicio atitudine.

Fă o schimbare! Renunță la tot ceea ce te supără și atrage în viața ta numai lucruri care îți aduc zâmbetul pe buze.

7. Ieși din zona de confort

Dacă tot ce am enumerat până acum nu te scoate din zona de confort, atunci ar trebui să iei atitudine și să ieși singur din zona de confort. Cum poți face asta? Foarte simplu! Timp de o săptămână conștientizează tot ceea ce faci, fiecare acțiune în parte, unde muncești, cum îți petreci timpul liber, etc. Chiar te îndemn să scrii pe o coală de hârtie tot ceea ce faci. Iar apoi, în săptămâna următoare fie să faci lucrurile exact pe dos, fie să nu faci nimic din ceea ce este trecut pe listă.

În mod sigur vei experimenta în săptămâna respectivă mai multe lucruri decât ai experimentat în ultimele trei luni.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.