Published On: 25/04/20145.3 min read

Ai trecut prin acele momente în care ți se oferea o anumită informație și habar nu aveai ce vei face cu ea? Probabil marea majoritate se gândesc la facultate, însă eu mă gândesc la tot sistemul de învățământ și la modalitatea în care mare parte din informațiile pe care le înveți fie nu sunt transmise într-un fel în care să ne atragă, fie sunt informații pe care nu le agreăm din start și suntem absolut siguri că nu le vom folosi niciodată.

Având în vedere informațiile pe care le-am primit în urma anilor petrecuți în învățământul de astăzi, dacă ar fi să compar volumul de informații primite cu situațiile în care am folosit acele informații într-un mod practic, rezultatul nu ar fi unul satisfăcător. Și probabil nu sunt singurul care simte acest lucru. Sistemul „ne impune” să acumulăm cât mai multe informații precum niște roboți, după care are pretenția să cunoaștem toate aceste informații ca și cum am avea ani de experiență în spate.

Educație formală sau nonformală?

Voi aveți răspunsul, și eu am răspunsul, însă prefer să pun în lumină de data aceasta acel lucru care contează pentru mine, nu să arunc cu pietre în cel care nu contează, astfel că voi vorbi despre educația nonformală și despre avantajele și beneficiile pe care aceasta mi le-a adus până acum.

1. Educația nonformală nu doar îți oferă o doză de informații, ci te dezvoltă atât personal cât și profesional.

După fiecare atelier realizez că am o informație în plus pe care o pot aplica. Dacă ar fi să fac un calcul, în ultimul an am fost la cel puțin 50 de ateliere și seminarii pe diverse teme, iar dacă în urma fiecărui atelier și seminar am rămas cu cel puțin o informație pe care puteam s-o pun în practică, atunci pot spune că dezvoltarea de care am avut parte în ultimul an este una extrem de benefică, observabilă pe ambele planuri, atât personal cât și profesional.

2. Educația nonformală îți oferă informații pe care foarte rar altcineva ți le oferă.

Și aici am cel mai bun exemplu datorită zilei de ieri, când am fost la un atelier de prim ajutor unde am aflat informații pe care, în cei 15 ani petrecuți în sistemul de învățământ, nu le-am primit și pe care am avut ocazia să le pun în practică. Cine este interesat de astfel de ateliere și dorește să participe, eu am fost la Incubator107 în Craiova, însă pun pariu că și în celelalte orașe din țară principiile după care funcționează proiectul sunt aceleași.

3. Educația nonformală are scopul de a crea un cadru extraordinar în care să înveți alături de ceilalți.

Un atelier de educație nonformală poate avea loc oriunde, atât timp cât cadrul conectează informația cu auditoriul. Nu contează unde crezi tu că te afli, cât contează care sunt beneficiile locației respective și cum poate ajuta o astfel locație ca tu să poți asimila cât mai bine informația primită și totodată să o poți practica. Cele în aer liber sunt preferatele mele.

4. Educația nonformală îți oferă oportunitatea de a cunoaște oameni cu aceleași pasiuni sau interese ca și ale tale.

Acesta este unul din avantajele pe care le îndrăgesc cel mai mult și anume că pot cunoaște acei oameni cu care pot lucra împreună și împreună să dezvoltăm diferite proiecte. Într-adevăr, nu la orice atelier am parte de astfel de oameni, ar fi chiar culmea, însă cu cât particip la mai multe, cu atât ajung să găsesc mai mulți oameni cu pasiuni și interese asemănătoare cu ale mele. Dacă vrei să găsești oameni asemenea ție, astfel de ateliere sunt o mare oportunitate.

5. Educația nonformală îți oferă posibilitatea de a alege ceea ce vrei să înveți și ce nu.

Să zicem că vrei să participi la un curs de bucătărie și acolo îți prezintă cum să faci paste și deserturi. Poți alege să înveți să faci doar deserturi, pentru că paste știi deja să faci. Astfel că, la orice atelier de educație nonformală nu ești nevoit să înveți absolut totul pentru că nu te obligă nimeni mai departe să folosești acele informații, ci înveţi și pui în practică doar acele informații de care ai nevoie.

6. Educația nonformală îți dezvoltă competențe precum creativitate, imaginație, spontaneitate, muncă în echipă și multe altele.

Acest lucru l-am conștientizat mai de mult pe propria piele și destul de recent prin feedback-ul primit de la participanții Atelierului de Competențe Transferabile pe care l-am lansat recent. Într-adevăr, este un atelier specific, care să te facă să îți dezvolți astfel de competențe în câteva ore practice, însă din orice alt atelier, indiferent de temă, îți poți dezvolta spontaneitatea (atelier de improvizație), creativitatea și imaginația (atelier de fotografie / pictură), etc.

7. Educația nonformală te schimbă mai mult decât îți dai seama.

Toate aceste activități însumate ajung să-ți modifice stilul de viață, obiceiurile, felul în care comunici, oamenii cu care comunici și într-un final rezultatul este sub forma unei schimbări. Schimbare pe care n-o conștientizezi în primele momente, nici măcar în primele luni. S-ar putea să ajungi s-o simți în momentul în care te reîntâlnești cu unul din acele lucruri pe care le-ai schimbat, însă până atunci este insesizabilă pentru că, de fapt, ești fericit cu noua versiune a ta.

Ajungi să fii fericit și mulțumit de schimbările pe care le-ai făcut, fără să-ți dai seama neapărat de cum au avut acestea loc, însă știi că sunt benefice.

Comparând educația formală cu cea nonformală putem spune că cea nonformală are un impact mult mai mare indiferent care ar fi motivul pentru care îți faci simțită prezența la astfel de ateliere.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.