Published On: 11/04/201417 min read

Am citit foarte multe articole în care cei ce participau la seminarii motivaționale erau entuziasmați timp de câteva zile, poate chiar săptămâni și își doreau să se schimbe, însă după acea perioadă entuziasmul și motivația începeau să scadă, iar după câteva luni ajungeau la zero, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat la seminarul respectiv. Acest lucru pare să fie ceva comun pentru foarte multe programe privind dezvoltarea personală.

Oamenii se entuziasmează și se motivează enorm de mult, iar mai apoi se întorc la starea de dinainte. Aș putea observa aici o asemănare cu acei oameni care câștigă la loto, dar după o anumită perioadă de timp, destul de scurtă, ajung la sărăcia pe care o aveau înainte.

Dacă vrem să ajungem să fim cu adevărat dedicați dezvoltării personale pentru o perioadă de timp mai îndelungată, ar trebui să găsim o modalitate pentru crearea unui angajament către dezvoltarea personală ce ne va permite să integrăm noile idei pe care le primim în seminarii, cărți sau orice alte unelte, în viețile noastre.

În cele ce urmează, va trebui să asimilezi o sumedenie de informații într-un timp destul de scurt, așa că te rog să citești cu răbdare și să acorzi mare atenție fiecărei informații, de asemenea să iei și notițe. Și pentru că articolul este unul de două-trei ori mai mare decât cele pe care le-am scris până acum, m-am decis să îl împart în trei părți și anume:

Marea majoritate a îmbunătățirilor vin odată cu o anumită optimizare, ci nu cu mici explozii motivaționale. În cele ce urmează îți voi prezenta 4 pași necesari pentru a-ți dezvolta un sistem permanent care să-ți ofere posibilitatea de a te dezvolta continuu.

Motivația și entuziasmul sunt două unelte foarte delicate atunci când le privim pe termen lung. Cu toții avem nevoie de motivație pentru a acționa, însă pentru foarte mulți dintre noi această motivație vine în doze aleatorii care nu sunt de fiecare dată de ajutor. În cele ce urmează voi încerca să îți arăt cum te poți motiva astfel încât să alimentezi o dezvoltare continuă.

Dezvoltarea personală poate să dureze foarte mult, iar pe durata acesteia pot exista momente în care să nu realizăm progresul. În articolul de astăzi îți voi spune cum poți să îți construiești răbdarea necesară pentru a avea parte de o dezvoltare continuă.

Dezvoltarea personală continuă

Elementul esențial unei dezvoltări de lungă durată este o optimizare continuă. Dezvoltarea personală nu ar trebui făcută pe momente aleatorii de entuziasm și acțiune, ci pe un termen lung cu un progres scontat. Dorința de revizuire a întregii vieți nu este ceva de durată și în loc să facem acest lucru, ar trebui să avem ceva constant și care să crească gradual cu schimbări ce vor avea un impact pentru o mai mare perioadă de timp.

Atunci când oamenii câștigă bani la loterie, aceștia cheltuie toți banii respectivi în cel mult doi ani și acest lucru se întâmplă din cauza faptului că oamenii nu au învățat niciodată ce să facă cu adevărat cu banii, astfel devenind la fel de săraci ca înainte să câștige.

Motivația funcționează cam pe același principiu. Foarte mulți dintre noi câștigăm marele premiu motivațional și suntem entuziasmați. Însă niciodată nu am învățat cum să folosim acel entuziasm și motivație, astfel întorcându-ne la starea depresivă de dinainte.

Însă, ar trebui să ne focusăm pe a face mici, dar constante, îmbunătățiri ale vieții noastre. Dacă cineva sărac fiind, ajunge milionar, acesta este mult mai capabil să păstreze banii la un nivel constant decât un câștigător la loto. Îmbunătățirile spontane nu ne vor ajuta niciodată și nu ne vor oferi niciodată acea schimbare permanentă pe care o căutăm.

Această teorie care ține de îmbunătățiri constante și mici nu este una nouă. Simpla înțelegere a acesteia ne poate face să o și practicăm, însă cum anume ar trebui s-o practicăm? Care ar trebui să fie acele îmbunătățiri și cât de mici și constante ar trebui să fie?

Primul pas: îndrăznește să faci schimbarea

Acest lucru posibil l-ai auzit de foarte multe ori. De atât de multe ori încât ți se pare că e vechi de când lumea și pământul. Însă sunt extrem de puțini oameni care îndrăznesc cu adevărat să își schimbe viața pentru că puțini sunt cei care riscă cu adevărat. Și în loc să riscăm, continuăm să ne trăim viața în confort, stabilitate și securitate. Iar ca rezultat, petrecem marea majoritate a timpului încercând să avem o viață care să stagneze.

Viețile noastre sunt oricum în continuă schimbare și în loc să trăim trecut, ar trebui să îmbrățișăm prezentul și să acceptăm că nimic nu este permanent la viețile noastre. Mai mult, trebuie să acceptăm ideea că schimbarea este inevitabilă și că un astfel de angajament te va ajuta să schimbi ceva în bine.

Dezvoltarea personală nu va funcționa pentru oamenii care caută stabilitate. Acei oameni care vor să faci schimbări rapide și să păstreze totul în aceeași stare nu vor fi capabili să facă o schimbare permanentă. Îți recomand să reții următoarele două citate:

  • » „Life is either a daring adventure, or nothing.” – Helen Keller
  • » „Change is inevitable. Progress is optional.” – Tony Robbins

Pasul al doilea: acționează

Al doilea pas este legat de a acționa în sensul de a face îmbunătățirile pe care ni le dorim. Acestea nu trebuie să fie mari, însă trebuie să fie constante. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca a citi 15 minute pe zi sau a cumpăra mâncare mai sănătoasă.

Acest pas nu este așa de dificil precum pare. De fiecare dată când faci ceva și realizezi că poate fi făcut mai bine, fă-l mai bine. În schimb, unii oameni se duc direct către acele probleme cu un grad ridicat de dificultate și când observă cu adevărat cât este de dificil se sperie și nu mai schimbă nimic. Prin simplul fapt că facem pași mici, facem totodată schimbări de lungă durată.

Pasul al treilea: evaluează

Acest al treilea pas are ca scop evaluarea constantă a progresului nostru. Procesul meu preferat pentru evaluare este revizuirea săptămânală. Cum poate fi făcută această revizuire? Prin intermediul următoarelor trei întrebări simple:

1. Ce a mers bine?

Care au fost lucrurile pe care le-ai îmbunătățit în această săptămână? Prin simplul fapt că îți atribui aceste îmbunătățiri te auto încurajezi să faci și alte îmbunătățiri pe viitor.

2. Ce a mers greșit?

Care sunt lucrurile pe care le vei îmbunătăți săptămâna viitoare? Prin identificarea acelor zone care trebuie îmbunătățite, va trebui să faci schimbări graduale pentru a le îmbunătăți.

3. Ce se întâmplă acum?

Trebuie să te întrebi ceea ce vei face sau care va fi planul tău pentru viitor. Prin găsirea acestui plan, vei fi pregătit să faci îmbunătățirile de care ai nevoie.

În mod sigur revizuirea săptămânală nu este singura modalitate prin care îți poți evalua progresul. De asemenea, aceste revizuiri pot fi făcute la perioade de timp mai scurte, sau poți avea un jurnal sau poți medita, acestea fiind metode prin care îți poți evalua progresul.

Și îți spun că aceste evaluări sunt extrem de importante. Dacă nu-ți evaluezi progresul, nu vei fi capabil să-ți conștientizezi propriul progres și asta te va face și mai mult să stai confortabil în vechile obiceiuri nocive. Prin evaluarea propriului progres suntem capabili să observăm îmbunătățirile.

Pasul al patrulea: măsoară

Prin simpla măsurare a unui lucru, oricare ar fi acesta, putem fi mult mai efectivi și eficace cu lucrul respectiv, iar acest lucru se poate observa cel mai bine în cazul banilor. Dacă suntem atenți la felul în care ne folosim banii și la bugetul pe care îl avem, atunci vom avea mai mult control asupra felului în care cheltuim banii.

Acest proces este unul ce nu doar măsoară lucrurile, însă le și evaluează. Și în loc să doar rezonăm cu îmbunătățirile, acestea sunt și palpabile. Prin a ști exact cât de mult îmbunătățim, vom avea mai mult control asupra nivelului de empatie pe care îl alocăm dezvoltării personale.

Dezvoltarea personală pe o durată mai mare de timp poate să fie doar un rezultat al unui angajament pentru o îmbunătățire constantă. Prin urmarea acestor patru pași, putem face îmbunătățiri de calitate în dezvoltarea noastră personală folosindu-ne chiar de unelte precum cărți, seminarii sau altele.

Fii managerul propriei motivații

Pentru a putea controla motivația, ar trebui să fim capabili s-o definim. Foarte mulți oameni cunosc sentimentul de a fi motivat, însă sunt extrem de puțini aceia care reușesc să descrie sentimentul cu ajutorul cuvintelor.

În cazul meu a fi motivat înseamnă să cunoști motivele pentru fiecare acțiune sau comportament și să fii entuziasmat.

Și acum să aruncăm o privire asupra acestei descrieri. Prima parte vorbește de motivele din spatele fiecărei acțiuni / comportament. Din acest punct de vedere putem descrie motivația ca fiind ceea ce ne face avem acele acțiuni pe care vrem să le avem. A doua parte a definiției spune că motivația este entuziasmul, sau acel sentiment pe care îl avem atunci când suntem motivați.

Motivația noastră este prezentă datorită unei combinații de motive împreună cu starea emoțională pe care o avem la momentul respectiv. Privind aceste două componente putem identifica metode prin care să ne menținem motivați pentru o perioadă mai mare de timp.

Care sunt motivele tale?

O mare parte din motivație vine în urma unui motiv foarte puternic. Dacă cineva ți-ar pune un pistol la tâmple și ți-ar spune să mănânci sănătos, atunci probabil ai fi mult mai motivat să mănânci sănătos. Și exact la celălalt pol: dacă cineva ți-ar spune că ți-ar da 1 milion de dolari pentru a mânca sănătos, probabil ai fi la fel de motivat.

Deci, una din cheile motivației este să găsești un motiv îndeajuns de puternic pentru a continua. Acesta este, de asemenea, un aspect critic în ceea ce privește setarea obiectivelor. Scrierea unei liste cu motivele pentru care îți dorești să obții un anumit lucru este esențial pentru a ajunge să ai parte de lucrul respectiv. Iar dacă lista nu vine cu niște motive extrem de puternice, atunci s-ar putea s-o abandonezi.

O altă cheie către motivație pare să fie claritatea motivelor respective. Ia o foaie de hârtie și un pix și scrie toate motivele pentru care vei face următorii pați în dezvoltarea personală. Ai nevoie mult mai mult decât o idee vagă în legătură cu ceea ce îți dorești să faci. De asemenea, vei simți nevoia de a fi motivat atunci când vei scrie pe o coală de hârtie toate motivele.

Însă cheia „supremă” aici nu ține de a avea motivele respective, ci de a le revizui și actualiza constant. Dacă doar le scri pe o coală de hârtie și le lași acolo, în mod sigur vei uita de ele și focusarea ta va fi pe alt ceva. În schimb, ar trebui să faci ceva astfel încât să-ți aduci aminte mereu de obiectivele tale. Uite câteva metode prin care ai putea face acest lucru.

Foarte mulți oameni încep acest proces, însă uită de el cu prima ocazie. Iar atunci când nu ai o imagine exactă în legătură cu ceea ce vrei să faci sau ceea ce vrei să schimbi la tine, vei pierde motivația.

Crearea entuziasmului

A doua parte a motivației este crearea entuziasmului. Păstrarea motivelor pentru care ne dorim anumite lucruri poate să fie un activator al entuziasmului, însă acest lucru s-ar putea să nu funcționeze de fiecare dată, așa că va fi nevoie să forțăm puțin această stare de spirit. Ideea din spatele entuziasmului este să facem lucrurile nu pentru că trebuie să le facem, ci pentru că vrem să le facem.

Având în vedere cultura negativă în care trăim, cu toată mass-media concentrată pe cum lucrurile merg, marea majoritate a oamenilor au o părere negativă despre lucrurile care, de fapt, sunt pozitive. Însă sunt câteva metode prin care putem combate o astfel de mentalitate:

1. Cumpără audio book-uri. Cu toate că la noi nu sunt atât de utilizate ca în afară, a asculta oameni precum Tony Robbins, Zig Ziglar, Brian Tracy sau mulți alții vorbind despre setarea obiectivelor și dezvoltare personală, te va face să fii entuziasmat. Nu este de mirare că oamenii pleacă de la seminarii extrem de entuziasmați. Însă cheia stă în a-i asculta în mod constant pentru că trebuie să te alimentezi în mod constant.

2. Fă-ți noi prieteni. Ieși în lume și fă-ți noi prieteni care sunt de succes și au o atitudine de succes. Prin simplul fapt că relaționezi cu astfel de oameni vei avea un entuziasm mult mai mare decât de obicei și vei începe să te simți și mult mai bine în pielea ta.

Entuziasmul este mai mult decât o modalitate de gândire pozitivă

Nu are rost să-ți spun cât de importantă este gândirea pozitivă în cazul în care îți dorești succesul, însă îți voi spune că dacă nu ai control asupra ei, nu vei atinge niciodată succesul dorit.

Foarte mulți oameni consideră că antreprenorii sunt niște fire extrem de optimiste. Ei bine, te anunț că nu-ți trebuie un grad extrem de ridicat de optimism pentru a ajunge la succesul dorit. Antreprenorii sunt persoane foarte conservative în ceea ce privește predicția viitorului afacerii. Aceștia, de obicei, supraevaluează costurile și subestimează profiturile. Însă, oricum ar fi, antreprenorii sunt motivați de convingerile pe care le au în privința eventualului succes.

Acest lucru este foarte similar dezvoltării personale. Folosirea gândirii pozitive nu înseamnă că totul este uimitor când, de fapt, nu este. Trebuie să fii foarte atent și conservativ în legătură cu rezultatele pe termen scurt, acest lucru ajutându-te să nu intri într-o depresie atunci când ai parte de rezultate negative.

Cu toate acestea, în momentul de față, trebuie să fii pozitiv în legătură cu viitorul, oricare ar fi acesta. A fii atent pe termen scurt și foarte conservator, trebuie echilibrat cu o imensă doză de optimism pe termen lung. Acest lucru va crea acel entuziasm de care ai nevoie pentru a continua în ciuda obstacolelor pe termen scurt care apar.

Trei factori care ne opresc motivația:

1. Lipsa încrederii în sine

Dacă nu ai cu adevărat încredere în abilitățile tale, nu vei putea nici măcar să începi. Construirea unei încredere în sine este esențială pentru a acționa. Uite cum îți poți crește încrederea în tine într-un timp foarte scurt.

2. Aroganța

Aceasta este exact la polul opus încrederii în sine și, de asemenea, se cam bate cap în cap cu motivația. Prea multă încredere în propriile forțe poate dăuna pentru unele persoane, în sensul că atunci când apare un eșec iar așteptările tale erau altele, eșecul respectiv s-ar putea să te deprime, aici aroganța făcând diferența.

3. Eșecurile din trecut

Eșecurile pot să ne oprească motivația, iar secretul recuperării motivației pierdute este să îți setezi noi obiective.

Recapitulând, pot spune că ai de făcut următoarele 5 lucruri:

1. Scrie pe o coală de hârtie toate motivele și obiectivele pe care le ai;
2. Revizuiește-ți obiectivele regulat;
3. Crează entuziasmul cu ajutorul audio book-urilor și oamenilor entuziaști;
4. Fii conservativ pe termen scurt și extrem de optimist pe termen lung;
5. Crează o imagine de sine puternică.

Construirea răbdării

Aș putea începe această ultimă parte prin a spune că dezvoltarea personală este precum vremea. Pe termen scurt, lucrurile se pot schimba imediat și poți experimenta tot felul de suișuri și coborâșuri. În schimb, pe termen lung, dezvoltarea personală este constantă și cu schimbări deloc bruște. Construirea răbdării ne poate ajuta să depășim acele zile ploioase și să avem parte de rezultate care durează.

Nu te aștepta la rezolvări rapide

Dacă vrei soluții de durată, atunci nu te aștepta să existe rezolvări rapide. Situațiile în care vei avea ocazia să folosești o nouă strategie pentru a avea parte de îmbunătățiri considerabile vor fi foarte rare. De obicei soluțiile de durată sunt cele care te ajută.

Foarte mulți oameni speră că o anumită strategie îi va ajuta să repare totul în viața lor. Din păcate, a învăța o nouă aptitudine, un nou concept sau orice altceva nu-i va ajuta să facă o schimbare semnificativa. Însă practicarea celor învățate în mod constant poate. A avea așteptarea că viața se poate schimba spontan va atrage doar dezamăgiri atunci când entuziasmul va dispărea.

Fă tot ce poți, cât de bine poți

Am observat cum oamenii se dau bătuți imediat cum realizează că nu au parte de feedback-ul pe care și-l doresc sau atunci când și-l doresc. Însă foarte multe din lucrurile care sunt extrem de importante pentru dezvoltarea personală nu îți vor oferi niciun feedback, decât după mult timp de la punerea lor în aplicare. Și acest lucru se poate observa foarte ușor într-o afacere, când ai nevoie de ani buni pentru a avea profituri sesizabile.

Nu renunța la dezvoltarea personală pentru că nu pare să funcționeze imediat. Continuă să lucrezi la ea, pentru că oricare ar fi cealaltă opțiune, aceasta ar fi tocmai la popul opus și anume ca nu vei face nimic. Astfel, vei ajunge să te simți depresiv și frustrat din lipsa de feedback.

O altă unealtă pentru construirea răbdării atunci când nu ai parte de feedback pozitiv este să te uiți la ceilalți. Dacă începi o afacere și îți este foarte greu, atunci analizează-i puțin pe ceilalți oameni de afaceri pentru că foarte mulți au avut (posibil) aceleași probleme pe care le ai și tu acum. A vedea oameni care acum sunt de succes și care, la un moment dat, au avut aceleași probleme ca și ale tale, îți va oferi mai multă răbdare, dar și o gândire pozitivă.

A face dezvoltarea personală să dureze va aduce îmbunătățiri constante de calitate în viața ta. În loc să ai o explozie de motivație urmată de un declin subit, poți avea îmbunătățiri constante.  În loc ca viața ta să stagneze și să fie mediocră, vei fi foarte entuziasmat să te trezești în fiecare zi știind că va fi mai bine decât a fost ieri.

În loc să îți risipești viața, vei avea grijă ca aceasta să fie minunată.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.