Published On: 08/04/20148.7 min read

Unul din cele mai mari secrete ale motivației are la baza capacitatea de a schimba mediul în care îți petreci timpul care influențează, de fapt, nivelul de entuziasm pe care îl ai, voința și dorința de a acționa pentru îndeplinirea obiectivelor. Prin schimbarea mediului înconjurător poți crea puternice consecințe motivaționale care te vor ajuta să lucrezi către obiectivul tău mult mai ușor.

Există, de asemenea, și un pol opus pentru acest principiu, astfel că dacă mediul în care îți petreci timpul nu este congruent cu obiectivele tale, îți voi sabota succesul prin prisma lui.

De ce mediul în care îți petreci timpul are o influență asupra motivației tale? Răspunsul vine, de fapt, cu două răspunsuri și anume datorită subconștientului și conștientului. Acestea două reprezintă metode prin care putem influența, mediu în care îți petreci timpul având un impact enorm asupra motivației tale atunci când decizi să îndeplinești obiectivele pe care deja ți le-ai setat.

Felul în care conștientul este influențat de mediul extern este simplu. Spre exemplu, dacă vrei să slăbești și să fii in formă, tot ce trebuie să faci este să te scapi de toată mâncarea nesănătoasă din casă. În acest caz, prin faptul că mâncarea nesănătoasă ar dispărea, conștientul tău ar fi influențat, fără mâncarea respectivă fiindu-ți ceva mai greu să iei în greutate. Aceeași idee se aplică și în zona de muncă, măsurile pe care le luăm pentru a ne organiza aducându-ne o doză în plus de productivitate.

Felul în care subconștientul este influențat de mediul extern este mult mai complex și mult mai greu de recunoscut. Prin modificarea mediului extern, chiar și în feluri în care nu sunt foarte eficiente pentru setarea obiectivelor, subconștientul începe să se focuseze pe comportamentul și atitudinea ce te vor conduce către succes. Spre exemplu, dacă îți schimbi blugii vechi și tricourile cele decolorate cu câteva perechi de pantaloni, cămăși și un costum, acest lucru nu va avea o influență directă asupra productivității tale, însă din momentul în care începi să porți costum vei începe să ai o părere mai bună despre tine, un nivel al încrederii în propriile forțe mult mai ridicat.

Influența subconștientului, în multe feluri, este mult mai puternică decât influența conștientului. În timp ce schimbarea mediului extern într-un mod conștient te poate face mai eficient sau nu, la nivel de subconștient întreaga identitate îți poate fi schimbată. Cu alte cuvinte, prin schimbarea influenței subconștientului asupra mediului extern, acesta începe la rândul lui să te schimbe. Vei deveni acea persoană care va fi în stare să îndeplinească obiectivele pe care ți le-ai setat.

Deci, ar trebui să găsești câteva metode prin care să poți schimba mediul extern. Însă nu te agita, pentru că îți voi prezenta câteva metode foarte ușor de pus în practică și, de asemenea, foarte eficiente. De ce simple? Pentru că cu toate că achiziționarea unei limuzine te-ar putea face să te simți mult mai bogat, aceasta ar presupune o investiție mult prea mare, așa că lucrurile simple sunt mereu cele favorabile.

Memento-urile (sau reminders)

Atunci când vorbim despre îndeplinirea obiectivelor la general, toate presupun focusarea constantă. Prin focusare, atât conștientul cât și subconștientul încep să investească mai multe resurse în respectiva direcție. Și în loc să ai dorințe imprecise și vagi, obiectivele tale trebuie să fie cât mai specifice.

Problema cu îndeplinirea obiectivelor apare atunci când începem să pierdem din capacitatea de focusare, când începem să uităm despre îndeplinirea obiectivelor noastre. Din momentul în care focusarea ta se pierde, vei avea impresia că îndeplinirea obiectivelor tale este complet nefolositoare. Deci, acest lucru aduce totodată întrebarea: cum reușesc să-mi mențin focusarea?

O metodă simplă si de efect ar fi ca obiectivele pe care le ai să poată să-ți atragă mereu atenția și să te distragă de la alte acțiuni. Deci, în loc să ai mici acțiuni care să te distragă de la obiectivul tău, mai bine îți structurezi obiectivul astfel încât să te distragă de la acțiunile mici și irelevante și să te ajute să te focusezi doar pe obiectiv.

Poți să îți întrerupi acele activități mici și irelevante prin folosirea memento-urilor. Sunt foarte modalități prin care poți face acest lucru și pot spune că am experimentat o mare parte din ele, însă cu toate că toate sunt eficiente, acestea nu sunt de lungă durată. Ce îți recomand să faci este să le folosești pe fiecare, combinându-le, astfel fiind sigur că nu ajungi să te plictisești de aceleași „întreruperi” și totodată că te focusezi pe obiectivul tău.

Post-it-uri: aceasta este una din metodele mele preferate. Pur și simplu aruncă o privire în camera ta, biroul tau și găsește acea locație în care privirea ta ajunge mereu. Ce ar trebui să faci este să îți notezi un obiectiv din maxim 5 cuvinte pe un post-it și să îl lipești îl acel loc în care privirea îți ajunge cel mai des (oglindă, frigider, fereastră, etc.).

Calculatorul: modificând desktop-ul (fundalul acestuia) poate fi o metodă  foarte bine prin care să-ți reamintești ce ai de făcut. Îți poți crea singur o imagine de fundal, căreia să îi pui exact în mijloc un mesaj ce te va ajuta să te focusezi către obiectivul tău.

Repetarea: aceasta este o metodă foarte puternică. Prin repetarea obiectivului cu voce tare sau prin scrierea acestuia pe o coală de hârtie, în fiecare zi, la o oră exactă, te va face mereu să îți amintești de ce obiectivul este important pentru tine. Și cu toate că această metodă poate dura ceva mai mult, eficiența ei este una foarte ridicată.

Ambianța pentru îndeplinirea obiectivelor

Vom juca un joculeț care sună în felul următor: am nevoie ca tu să te gândești la cel mai mare obiectiv din viața ta la momentul actual. Atunci când îl ai bine definit în minte, poți trece la pasul următor, însă doar atunci.

Uită-te la tot ce se află în jurul tău. Uită-te la mobila, la monitor, la culoarea camerei, la hainele pe care le porți. Acum, răspunde-ți la următoarea întrebarea: este aceasta ambianța unei persoane care și-a îndeplinit deja obiectivele? Dacă răspunsul nu este „DA!”, atunci va trebui să faci câteva modificări.

Modificarea ambianței nu trebuie să te coste o avere sau să îți mănânce următoarele luni. Dacă ți-ai imaginat ca persoana care și-a îndeplinit deja obiectivele are o bibliotecă imensă și tu nu deții nici măcar un raft, atunci ar trebui să faci o schimbare. Iar schimbarea nu constă în achiziționarea unei biblioteci imense și a 1000 de cărți, ci schimbarea trebuie să fie una minoră, cu care să te poți acomoda. În exemplul de față, un simplu raft pe care să-l ai gol și să adaugi cărțile pe care le citești pe viitor sau le-ai citit, ar fi îndeajuns.

Ambianța poate să te influențeze atât în mod conștient cât și subconștient, deci privește din ambele puncte de vedere atunci când faci o schimbare. Atunci când încerci să creezi un bun mediu înconjurător pentru obiectivele pe care le ai încearcă să apelezi mai mult la subconștient și performanțele tale se vor îmbunătăți din mult mai multe puncte de vedere.

Oamenii

Dacă ai două persoane în aceeași cameră și unul din ele face un gest involuntar în mod regulat, cealaltă persoană va începe să aibă același gest involuntar. Astfel că, suntem concepuți pentru a ne sincroniza unii cu ceilalți. Și mai mult decât gesturi involuntare, ca oameni, ne sincronizăm cu ceilalți și la obiceiuri, atitudini, comportamente. Din punct de vedere, acest lucru se referă la două chestiuni: fie o dovadă a faptului că suntem sociali, fie o dovadă a presiunii sociale. Sau oamenii au cea mai dezvoltată putere de influență asupra comportamentului, atât conștient cât și subconștient.

Schimbarea oamenilor din mediul tău nu poate fi la fel de ușor ca schimbarea mobilierului din cameră, de fapt, fiind mult mai dificil. Cel mai simplu lucru pe care l-ai putea face este să conștientizezi care sunt persoanele cu care îți petreci timpul deoarece acele persoane cu care îți petreci timpul vor avea o influență asupra acțiunilor tale și asupra felului în care îți trăiești viața.

Foarte mulți oameni consideră că acei prieteni pe care i-ai avut de la vârsta de 10 ani sunt prietenii pe care îi vei avea pentru tot restul vieții, chiar dacă aceștia nu au aceleași pasiuni cu ale tale, sau mai rău, nu te încurajează în privința pasiunilor tale. Aceste lucruri te pot opri din dezvoltarea ta, te pot face să renunți la visele pe care le ai.

Cheia constă în „folosirea oamenilor” pentru a înainta și pentru a te dezvolta, păstrând lângă tine oameni care te vor sprijini în îndeplinirea obiectivelor pe care ți le-ai setat. Prin deciderea în mod conștient asupra oamenilor pe care îi vei lăsa să îți influențeze viața, vei avea control asupra dezvoltării tale.

Influențele mediului extern pot să determine cât de mare va fi succesul pe care îl vei avea prin prisma obiectivelor tale. Trebuie să îți aduci mereu aminte de obiectivele tale, altfel vei pierde focusarea asupra lor și vei uita de ele. Trebuie să te înconjori cu lucruri care te vor face să înaintezi către obiectivul tău și totodată trebuie să ai oameni lângă tine care să te sprijine indiferent care ar fi obiectivul tău.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.