Published On: 29/03/20144.4 min read

Una din cele mai mari capacități pe care am început să mă focusez este aceasta de a-mi seta obiective, și cred că totul a început de când m-am antrenat pentru maratonul ce l-am terminat anul trecut. Personal consider că setarea obiectivelor este una din cele mai puternice metode, poate chiar cea mai puternică, pentru dezvoltarea personală. Prea puțini oameni își setează obiective și le și îndeplinesc fără niciun fel de scuză pe care s-o invoce pe parcurs.

Setarea obiectivelor poate fi ceva extrem de ușor de făcut și prin simplul fapt că doar îți setezi niște obiective, fără să le finalizezi neapărat pe toate, îți poate dubla rezultatele în comparație cu momentele în care nu-ți setai niciun obiectiv. Am făcut câteva cercetări legat de sistemele care ne ajută să ne setăm să ne setăm obiective, dar să le și îndeplinim. Am ajuns la următoarele elemente cheie:

Scrierea obiectivului. Dacă obiectivul nu este scris pe o coală de hârtie, atunci tot ceea ce ți-ai propus din punct de vedere practic, s-ar putea să rămână doar la nivelul acela de propus. A-ți scrie obiectivele undeva, cu fiecare pas al obiectivului, te va face să te focusezi mult mai bine pe ceea ce ai de făcut și în mod sigur nu vei ajunge să uiți unul din pașii respectivi. Dacă totul este doar în capul tău, mai mult ca sigur vei renunța când lucrurile vor deveni dificile.

Obiectivitatea. Amuzant joc de cuvinte, însă un obiectiv trebuie să fie obiectiv. Cele subiective de genul „mănâncă sănătos” sunt nefolositoare. Un obiectiv care poate fi măsurat în diferite provocări te va face să te motivezi pentru a îndeplini obiectivul. Dacă obiectivul tău este subiectiv, atunci îți va fi ușor să trișezi.

Termene limită. Singura situație în care obiectivului tău nu trebuie să-i aloci în mod obligatoriu un termen limită este atunci când vrei să-ți schimbi un obicei. În cazul în care vrei să faci orice altceva, termenele limită ar trebui să fie obligatorii, altfel s-ar putea să te lungești prea mult și să nu obții niciodată nimic. Deci, dacă îți dorești să mai slăbești X kg, atunci ar trebui să fie și un termen limită acolo.

În mod sigur mai sunt și alte elemente necesare îndeplinii unui obiectiv, însă acestea sunt cele 3 elemente cheie care construiesc capacitatea de a seta obiective. Și sinceri să fim, dacă omiți unul din aceste trei elemente, atunci orice ai numi tu obiectiv, numai obiectiv nu va fi, excepția fiind în cazul termenelor limită când dorești să schimbi un obicei.

Următorul pas în setarea unui obiectiv ar fi să-ți explici, cât mai clar, de ce îți dorești să îndeplinești un astfel de obiectiv. Succesul sau eșecul ulterior vor depinde în mare parte de cât de bine definești totul, inclusiv aceste „de ce”-uri. Prin conștientizarea și cunoașterea tuturor motivelor pentru care vrei să duci la bun sfârșit un obiectiv îți poți îmbunătăți capacitatea de a seta obiective și totodată de a le duce la bun sfârșit.

După ce ai lista cu toate motivele pentru care ești devotat unui anume obiectiv, următorul pas ar fi conceperea unei strategii pentru a-l duce la bun sfârșit. Unele obiective sunt foarte simple, deci un plan simplu ți-ar fi foarte de ajutor. Și spun acest lucru deoarece, de foarte multe ori, ajungem să ne complicăm toată treaba, task-urilor mici atribuindu-le tot felul de planuri împopoțonate. Însă, în cazul în care obiectivul tău este ceva mai complicat, atunci un plan simplu nu va avea efect.

Scopul unei strategii este acela de a te face să iei acțiune pentru a-ți îndeplini obiectivul. Deci, dacă simți nevoia să schimbi strategia în mijlocul procesului de îndeplinire a obiectivului, atunci fă-o fără pic de ezitare.

Și în final, odată ce ai obiectivul, scris pe o coală de hârtie cu tot cu termen limită, împreună cu motivele pentru care dorești să îl duci la bun sfârșit și strategia care te va duce acolo, tot ce ai mai avea de făcut ar fi să acționezi! Acest ultim step este cel mai important, iar tot ce ai făcut până acum, toți acei pași anteriori, au avut scopul asigurării unui mediu în care tu să poți acționa. Deci, imediat ce ți-ai setat un obiectiv, trebuie să începi să lucrezi imediat!

Sunt foarte multe tehnici prin care se poate îmbunătăți eficiența acestui proces. Însă, acesta pe care vi l-am prezentat este unul general, care funcționează la toată lumea, aș putea spune.
Dacă deja folosești un alt sistem, mi-aș dori să faci o analiză prin care să compari cele două sisteme și să vi să-mi prezinți sistemul tău. Mi-ar face plăcere să fac schimbări pozitive metodei prin care eu îmi setez obiective.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.