Published On: 27/03/20149.9 min read

Oamenii creativi încă duc o luptă și în ciuda faptului că au abilitățile și potențialul de a face un uimitor impact, șansele sunt împotriva lor. Spre deosebire de restul oamenilor, pentru oamenii creativi s-ar spune că această cale către succes nu este foarte bine definită, și o să vedem în continuare de ce.

Dacă ai ajuns la acest articol, este foarte posibil să te consideri un geniu. Însă nu te gândi că geniile sunt extrem de inteligente, de creative sau foarte talentate. Geniile pur și simplu își doresc să obțină mai multe de-a lungul vieții decât își doresc ceilalți, cel puțin la concluzia asta am ajuns până acum. Ei își doresc cu adevărat să găsească și să-și dezvolte pasiunea, ducând o viață minunata prin simplul fapt că se exprimă și experimentează prin prisma pasiunii.

Antreprenori, muzicieni, regizori, scriitori, producători, directori, artiști, investitori, fotografi, inventori sunt doar câteva din exemplele pe care aș putea să le ofer. Însă în toate aceste domenii, rata de eșec este mult mai ridicată, deoarece nu există un sistem care să ofere ajutorul și să ghideze oamenii către succes. Orice persoană care își dorește să ajungă de succes în domenii precum cele enumerate anterior este pe cont propriu în dezvoltarea creativități și, de asemenea, a aptitudinilor care îl vor ajuta să devină de succes.

Pentru că acest drum al creativității este unul dificil, foarte multă lume își separă jobul de latura lor de geniu. Este mult mai ușor să lucrezi pentru altcineva, decât să muncești pentru a avea propriile venituri rezultate din propria afacere. Din păcate, marea majoritate a joburilor nu sunt interesate de latura ta de geniu, de creativitatea sau de pasiunea ta deoarece o altă persoană de speța ta a ajuns să pună deja la punct un sistem care să facă bani și tot ce își doresc de la tine este să ai grijă de el.

Dilema pentru oamenii creativi: „Pe perioade scurte, cu cât ești mai devotat geniului tău, cu atât acesta te plătește mai puțin.”

O persoană care dorește să-și urmeze creativitatea și pasiunea, însă nu este independentă financiar, va duce o luptă continuă. Acest drum al creativității pare să fie al naiba de lung, întunecat și extrem de dificil. Pe de altă parte, drumul obținerii unui „job adevărat” pare îndeajuns de scurt încât să rămâi în zona de confort.

De exemplu, luați în considerare o persoană care vorbește foarte entuziasmată despre cât de mult dorește să-și deschidă o cofetărie. Însă, deschiderea acesteia înseamnă nu numai că va trebui să aștepte luni, poate ani, până când aceasta va deveni profitabilă, dar investiția inițială va costa extrem de mult pentru a putea începe. Ar fi mult mai ușor ca aptitudinile acestei persoane să fie folosite într-o cofetărie deja existentă.

Pe termen lung, un antreprenor de succes are potențialul de a face mult mai mulți bani decât orice angajat de rând. A-ți urma geniul este un lucru extrem de dificil pe termen scurt, însă mult mai benefic pe termen lung.

Trei pași importanți către succes pentru oamenii creativi

1. Maximizarea focusului

Oamenii creativi sunt foarte talentați, poate chiar pe mai multe domenii pe care au tendința să fie foarte buni și dacă sunt îndeajuns de motivați, vor avea mai multe roluri. Însă problema jonglării cu mai multe aptitudini diferite este acea că focusarea se alocă pe fiecare din acestea în parte, ajungându-se astfel la o focusare poate chiar necontrolată.

Dacă îți concentrezi energia pe o singură aptitudine, a unei singure părți din viața ta, vei începe să simți imensa putere a focusării. Focusarea pe un lucru pe care ești foarte pasionat pentru o perioadă de timp va produce un efect sinergetic. Acest lucru înseamnă că focusându-te pe un singur lucru, în loc de zece, beneficiul va fi mult mai mare.

De asemenea, este ceva în plus ce se întâmplă dincolo de capacitățile normale ale unei persoane atunci când toată energia îi este focusată pe un singur lucru. Putem observa roadele acestui plus atunci când ascultăm muzica marilor compozitori sau când vedem arta maeștrilor. Focusarea îi dă voie creierului să rezoneze cu subiectul și să descopere noi metode creative prin care să-ți dezvolți geniul.

Gândește-te la multitudinea de lucruri pe care creierul trebuie să le facă pentru a ajunge ca tu să devii bun la ceva. Trebuie să învețe terminologiile, să se obișnuiască cu activitățile, să învețe ce funcționează și ce nu, să-și dea seama cui să se adreseze, să memoreze toate detaliile tehnice ale aptitudinii la care tu ajungi să fii bun.

Și toate acestea sunt de fapt munca de teren de care ai nevoie înainte ca adevărata creativitate să se întâmple. Iar întreruperea acestui proces va face să se aleagă praful de rezultatul final. Dacă trece prea mult timp, lucrurile vor trebui să fie învățate din nou și astfel tot procesul este încetinit.

Din anumite puncte de vedere, creierul este ca un mușchi. Atunci când o persoană decide să își antreneze mușchii, însă o face doar de 2-3 ori pe săptămână, aceasta nu va avea parte de prea mult progres. Chiar și dacă se ajunge la un antrenament de 4 zile pe săptămână, mușchii au timp să se relaxeze și să revină la starea lor inițială. Însă ceva se întâmplă atunci când ajungi să antrenezi mușchii de 5-6 ori pe săptămână, aceștia „înțelegând” procesul, încep să se dezvolte foarte rapid, având parte în sfârșit de un progres care să conteze.

Energia unei persoane creative ar putea fi folosită la locul de muncă, pe arta pe care o produce, pe pasiunea pe care o are și așa mai departe. Pentru utilizarea focusului la un potențial maxim, aceasta ar putea aloca ceva mai mult timp muncii până când există îndeajuns de multe resurse financiare care s-o ajute să-și monetizeze pasiunea. Odată ce va putea să se focuzese pe pasiunea pe care o are, va ajunge să cunoască efectele sinergetice. De asemenea, s-ar putea să existe o explozie de creativitate, iar acest lucru nu ar fi posibil în cazul în care atenția ar fi focusată și pe job și pe pasiune.

Poate că acest lucru ar părea ciudat pentru unii, însă gândește-o în felul următor: ar fi mult mai benefic să ia pauză de la pasiune pentru o perioadă de timp și să se focuseze ceva mai mult pe muncă pentru a putea economisii niște bănuți, care mai apoi să fie investiți în pasiune. Astfel, focusarea va fi îndreptată inițial către muncă, iar apoi către pasiune, niciodată către amândouă.
Un antreprenor care dorește să aibă mai multe surse de venit din online, ar trebui să se focuseze pe una singură, până când aceasta va oferi îndeajuns de multe beneficii, iar mai apoi să treacă la următoarea. Marea majoritate a antreprenorilor au nevoie de un foarte mult timp petrecut învățând și practicând o anumită aptitudine până la apariția profiturilor.

Dacă focusarea va fi alocată mai multor proiecte, atunci beneficiile vor apărea foarte târziu. Însă în cazul în care se focusează pe un singur project până când acesta devine o sursă sigură de venit, atunci se poate trece la următorul proiect.

2. Micșorarea rezistenței

Foarte mulți oameni au creat în mod inconștient atât de multă rezistență în viața lor, astfel încât urmărirea pasiunii este scoasă de sub semnul întrebării, adică nu mai există de niciun fel. Cea mai comună formă de rezistență pe care oamenii o experimentează este datoria, însă aceasta poate avea și forma unui bagaj emoțional, presiune socială sau lipsa de încredere în sine. Trebuie să îți folosești puterea de focusare pentru a înlătura aceste obstacole și astfel să poți înainta.

Oamenii creativi au tendința de a se baza mai mult pe emoțiile pe care le experimentează atunci când iau decizii. Acest lucru este extraordinar pentru crearea artei sau a unei noi strategii de marketing, însă câteodată poate fi privit ca o gândire care nu ia în considerare efectele pe termen lung. O astfel de decizie poate fi cumpărarea unui lucru cu ajutorul unui credit, fără a te gândi cum vei plăti totul.

Datoriile opun rezistență timpului tău liber sau libertății tale. Cu cât ai mai multe datorii, cu atât ai mai puțin control asupra timpului și, de asemenea, mult mai puțin timp (poate chiar deloc) pentru focusarea pe pasiunea ta. Evitarea datoriilor poate fi un lucru extrem de dificil, însă este mult mai ușor decât a ieși din datorii.

Evitarea datoriilor este arta de a amâna gratificarea, iar valorificarea acestei amânări înseamnă că vei trăi fără să-ți hrănești nevoile, cel puțin pentru o perioadă în care îi vei oferi geniului tău ocazia de a se dezvolta.

În timp ce datoriile cresc rezistenta, veniturile din online o descresc. Cu cât ai mai multe venituri din online, cu atât poți să te focusezi mai mult pe pasiunea ta. Și consider cu tărie că cea mai bună metodă prin care o persoană poate să-și trăiască pasiunea este să elimine orice datorie, să construiască o afacere online care să genereze venituri și să ajungă in situația în care are îndeajuns de multe resurse pentru a-și urma geniul, indiferent pentru ce ar fi plătit.

3. Maximizarea perseverenței

Oamenii creativi au un talent natural prin care pot să dezvolte idei absolut extraordinare. Problema stă în faptul că atenția lor va fi focusată pe respectiva idee doar pentru o mică perioadă de timp, imediat după fiind atrași de o alta idee, mult mai strălucită ca precedenta, și tot așa.

După cum bine știm, perseverența este un indicator mult mai bun alt succesului decât talentul, pentru că talentul unei persoane nu reprezintă nimic dacă acesta se dă bătut la primul obstacol. Aceasta este o veste proastă pentru acei creativi care nu se pot focusa și o veste bună pentru aceia care cred în auto-determinare.

O rachetă își folosește o foarte mare parte din energie pentru a ajunge acolo unde gravitatea nu există. Odată ajunsă acolo, restul drumului este aproape lipsit de efort. Oamenii experimentează exact același lucru în drum spre obiectivele lor. La început, este extrem de greu să ai parte de doze mici de succes, însă după ce acele doze mici de succes au fost obținute, devine din ce în ce mai ușor.

Marea majoritate a oamenilor renunță chiar înainte de a deveni ușor. Și astfel ajung într-o rutină în care încep din nou și din nou diverse activități, fără să experimenteze vreodată succesul.

Fii perseverent! Continuă să muncești atunci când totul pare dificil până când reușești să faci totul să pară mai puțin dificil. Iar apoi, muncește ceva mai mult până când totul va deveni ușor.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.