Published On: 22/03/20142.8 min read

Cu toții procrastinăm însă poate că e momentul să începem să prevenim procrastinarea. Pierdem vremea, amânăm și întârziem. În unele cazuri aceste întârzieri durează mai mult de câteva luni, însă din punctul meu de vedere, fie că depășești termenul limită cu o zi, fie că îl depășești cu 100, este la fel de grav.

Însă oricare ar fi task-ul pe care îl aveai de completat sau oricare ar fi scuza pe care ai avea-o pentru a procrastina, sfaturile de mai jos ar trebui să te ajute să faci astăzi ceea ce marea majoritate a oamenilor amână câteva luni.

1. Întreabă-te ce te ține pe loc. Oamenii procrastinează pentru diverse motive. Unii se tem de eșec. Alții evită job-urile plictisitoare. Alții fug de task-urile complicate. Știind cu adevărat care este motivul procrastinării tale te poate ajuta să găsești o soluție.

2. Trebuie s-o faci? Este o întrebare atât de simplă pe care ar trebui să ți-o adresezi, însă și foarte importantă. Câteodată punem lucrurile deoparte pentru simplul fapt că nu sunt importante. Dacă nu trebuie neapărat să le faci, atunci eliberează-te de un stres mental și scoate task-ul de pe listă.

3. Cere ajutorul. Pune-te în situația în care ar trebui să te ocupi de un magazin online și să-l și faci să aducă profit. Nu numai că ar trebui să te ocupi de partea de securitate a site-ului, de produsele acestuia, de administrarea lui, dar si de vânzările produselor și multe altele. Dacă pentru câteva din aceste task-uri ai cere ajutorul, atunci în mod sigur ți-ar fi mult mai ușor.
De fiecare dată când întreprinzi ceva simți că te sufoci, apelează la ajutorul celor din jurul tău.

4. Folosește regula celor 5 minute. De fiecare dată când simți că nu ai chef de ceva, aloca doar 5 minute din timpul tău, pentru task-ul respectiv. Focusează-te la maxim în cele 5 minute și vei vedea mici rezultate.

De ce 5 minute? Pentru că astfel, din punct de vedere psihologic, nu ți se va părea că va trebui să stai cu orele să lucrezi la obiectivul tău. Ba chiar poate, cele 5 minute de început te vor ajuta să continui munca și să faci ceea ce aveai de făcut. De 5 minute ai nevoie pentru a începe! Începe acum!

5. Păstrează-ți atenția pe sfârșit. Gândindu-te cum te vei simți la sfârșit, după ce vei termina task-ul, te poate motiva să iei atitudine. Acest lucru funcționează de minune la mine. Atunci când am de făcut un lucru care să zicem că nu este prea interesant sau este plictisitor, mă gândesc la beneficiile pe care mi le va aduce, și astfel sunt îndeajuns de motivat încât să-l fac.

6. Așa cum zice și motto-ul Nike, Just Do It! Încetează să mai lenevești, să mai procrastinezi, să mai amâni. Pune mâna ce ai de făcut și culege roadele muncii tale!

Acestea au fost 6 metode care eu consider că ne vor ajuta să prevenim procrastinarea. Dacă le iei în considerare pe toate, eu zic că cel puțin unul din acestea va funcționa.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.