Dacă vrei să ieși din zona normalității, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să iei o decizie care este posibil să ți se pară foarte radicală. Marea majoritate a oamenilor remarcabili sunt oameni care acționează și asta pentru un bun motiv: dacă nu iau acțiuni decisive, nimic niciodată nu se va schimba și nu va deveni remarcabil.
Însă acest prim pas este întrutotul mental. Și necesită o decizie clară ce este dincolo de orice cultură și mediocritate, iar mai apoi necesită și o acțiune.
Ce ar trebui să faci pentru a deveni remarcabil?
1. Încetează să mai găsești scuze. Pur și simplu! Nimeni, dar absolut nimeni, nu-și dorește să știe care sunt motivele pentru care nu ai putut face un lucru, indiferent cât de apropiate îți sunt persoanele respective. Ce ar trebui să faci? Ia o decizie conștientă prin care să nu te mai gândești la scuze pentru care să nu faci un lucru, ci la cât mai multe soluții prin care ai putea să faci acel lucru.
2. Asumă-ți responsabilități. Acest lucru este exact la polul opus scuzelor. Asumă-ți responsabilitatea pentru propriul succes, sau mai exact pentru succesul proiectelor la care lucrezi. Atunci când ceva va merge greșit ( și mai mult ca sigur se va întâmpla ), asumă-ți responsabilitatea și pentru aceste greșeli.
3. Îndoiește-te de reguli și așteptări. Întotdeauna adresează întrebări și fii foarte atent la răspunsurile pe care le primești. Uite câteva exemple de întrebări: De ce toți oamenii urmează regula X? Cine beneficiază de regula X? Care sunt consecințele în cazul în care eu nu țin cont de regula X sau nu ajung la nivelul așteptărilor Y? Care ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă nu aș urma regula X?
Uite o listă cu întrebări pe care ar trebui să ți le adresezi.
4. Găsește acel lucru pe care iubești să-l faci și fă-l cu zâmbetul pe buze. În funcție de cine ești în acest moment, acest al 4-lea pas probabil va necesita câteva schimbări majore în viața ta. Găsește acel lucru care îți place să-l faci cu zâmbetul pe buze – acesta ar fi primul pas. Iar al doilea: învață să-l faci bine!
5. Trăiește-ți propria viață. Începe să faci asta și trăiește viața pe care ar trebui s-o trăiești. Nu știi exact ce presupune acest lucru? Păi începe să cauți, altfel vei trăi, de fapt, viața altuia. Asta e ceea ce vrei să faci?
6. Treci la nivelul următor. Alege tot ceea ce funcționează deja și du-te cu ele la următorul nivel. Crește-ți afacerea cu 300%. Aplică pentru o poziție de CEO în loc să aplici pentru poziția pe care ți-o doreai. Vizitează 5 țări în loc să vizitezi una. Multiplică orice aveai în minte și apoi ia acțiune!
Ferește-te de excelență
Oricât de stupid ar suna, a deveni remarcabil se poate transforma foarte ușor în a fi dependent de a fi remarcabil. Atunci când încerci un nou exercițiu, o nouă rutină sau dietă, în primele 3-6 luni s-ar putea să-ți fie dificil pentru că există acea perioadă de creare a obiceiului. Însă după această perioadă obiceiul respectiv va fi ceva normal și este posibil să se ajungă la dependență.
Și odată obiceiul respectiv face parte din normalul tău, te vei simți deprimat când nu vei mai avea parte de elementele care alimentau obiceiul. La fel se întâmplă și cu excelența rezultată în urma faptului că vei deveni remarcabil: prima dată te poate speria, după începe să-ți placă, iar când nu mai ai parte de el, devii depresiv.
Până la urmă, acest lucru se întâmpla în orice domeniu, iar dacă ai reușit să controlezi alte situații de acest gen, ai putea să te folosești de aceleași strategii și aici, deci dacă ai parte de ceva experiență, atunci s-ar putea să treci mai ușor peste depresii, însă acestea vor fi prezente.
Mai toți oamenii remarcabili se confruntă cu depresiile și anxietatea, asta ca să știi. Deci este un lucru normal prin care va trebui să treci la un moment dat, iar scopul tău va fi să descoperi acea strategie care va înlătura depresiile cât mai rapid.
A deveni remarcabil în principiu este bine, însă ca orice altceva, are și părțile ei negative pe care trebuie să înveți să le controlezi.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.