Published On: 17/03/201410.4 min read

Mișcă-te!

Ieși la o plimbare. Sari ca nebunul. Aleargă! Însă orice ai face, nu sta pe canapea sau în mijlocul patului toată ziua. Probabil ați mai auzit-o de foarte multe ori, deci de data aceasta va fi a foarte multa oară plus unu când o auziți: atunci când facem mișcare ne simțim mai bine și atunci când ne simțim mai bine începem să acționăm și să întreprindem diverse activități.

Simplifică

Și prin a simplifica, mă refer la obiective. Și totodată mă refer la acea acțiune prin care obiectivul pe care îl avem este format din mai multe task-uri ce ar trebui simplificate și împărțite în altele mult mai mici și mai mici până când ajung să fie foarte ușor de făcut.

Obiectivele pe care le avem vin cu o schimbare, iar schimbările prin care trebuie să trecem sunt, de obicei, înfricoșătoare sau cel puțin gândul că trebuie să schimbăm ceva ne provoacă teamă. Astfel că oamenii ezită, uită și trec mai departe. Însă nu și dacă faci un pas înainte, indiferent cât de mic ar fi, în acest caz disconfortul ar fi redus la un nivel acceptabil, un nivel la care frica nu s-ar mai simți la fel de mult și ai putea continua.

Nu aștepta niciodată pentru o permisiune

Aici îmi aduc aminte de filmul „The pursuit for happiness” cu Will Smith. Dacă vrei să faci ceva, nu ai nevoie de permisiunea cuiva pentru a începe și tot ce ai nevoie pentru a începe sunt resurse foarte mici pe care le poți aduna de peste tot.

Atunci când ai o idee, parcă simți nevoia de confirmare pentru a te asigura că ideea respectivă nu e una proastă. Dacă vei căuta mereu răspunsul în părerile celorlalți, experiențele pe care ar trebui să le trăiești se vor reduce semnificativ și astfel viața ta va fi una monotonă.

Dacă ai nevoie de permisiunea cuiva pentru a-ți pune ideile în practică, ai permisiunea mea! Pune în practică cea mai nebunească idee pe care o ai și simte că trăiești!

Fă-o pentru mine (sau pentru altcineva)

Oamenii se plac între ei, cu câteva excepții, însă suntem niște creaturi sociale. Avem nevoie de companie, conversație, conexiuni. Hai să fim niște oameni groaznici și să profităm de aceste oportunități.

Dacă nu vrei să faci o schimbare pentru tine, atunci fă-o pentru altcineva. Gândește-te cum schimbarea ta îi va ajuta pe cei apropiați ție. Îi va face să se simtă mai în siguranță? Îi va face să fie mai fericiți?

Înconjoară-te cu oamenii potriviți

O vorbă veche spunea că dacă dorești să devii bogat, atunci ar fi trebui să-ți petreci timpul cu oameni bogați. Atunci când îți petreci timpul cu acei oameni care au ceea ce tu îți dorești, fie că îți dorești, fie că nu-ți dorești, vei începe să extragi puțin câte puțin din obiceiurile lor.

Vei ajunge să observi felul în care ei gândesc, felul în care interacționează cu oamenii, cum își rezolvă problemele, cum răspund haosului. În esență, vei observa cum fac ceea ce fac. Si când vei face ceea ce ei fac, vei obține ceea ce ei au deja.

Evită oamenii nepotriviți

O vorbă excelentă și aici: cine se culcă cu câinii, se va trezi cu pureci. Sau cu alte cuvinte, sfatul anterior funcționează perfect și în sens opus. Dacă petreci timp cu persoanele nepotrivite, aceștia doar se vor folosi de tine, nu vei învăța nimic de la ele și vei pierde timpul.

Suntem programați din punct de vedere genetic să ne potrivim în acele medii în care ne petrecem timpul. Altfel, am fi dați afară din trib și am muri de foame. Deci, atunci când oamenii buni fac parte din grupuri rele, aceștia sunt motivați să fie ca cei din grup. Evită riscul și dacă îți dorești oamenii buni în grupul tău, atunci fă o schimbare și distanțează-te de cei cu care îți petreci timpul acum.

Dă-ți rutina peste cap

Rutina este acel obicei care-ți ucide speranțele, visele, spontaneitatea, creativitatea și cam orice lucru minunat pe care l-ai avea. În cazul în care ai o rutină care știi că te afectează, atunci scapă de ea cu prima ocazie printr-o activitate nouă.

Fă ceva diferit! În loc să ajungi acasă și să te arunci pe canapea, atunci când ajungi acasă dă drumul la muzică și dansează. În loc să îți începi ziua cu Facebook, fă o donație online de câțiva dolari. În loc să faci ceva ce faci mereu, fă ceva diferit!

Nu aștepta niciodată ca ideile să apară

Aștepți să apară o idee din senin și să te lovească? Atunci o să aștepți mult și bine pentru că va dura mai mult decât crezi până când acea idee genială să apară. Fie că este vorba despre ceea ce facem în viață sau este doar un hobby, oamenii așteaptă să fie loviți de vreo idee magică. Probabil ți-este familiară următoarea frază: „nu știu sigur ce îmi doresc, însă va trebui să-mi dau seama mai devreme sau mai târziu”. În mod sigur mai târziu, mult mai târziu.

Va trebui să întreprinzi tot felul de activități pentru a-ți da seama ce îți dorești cu adevărat. Într-un într-un ONG și fă voluntariat. Citește cărți. Întâlnește oameni. Fă! Fă! Fă! Fă cât mai multe, iar abia apoi vei ști care sunt lucrurile pe care ți le dorești.

Fă un singur lucru

Atunci când ai un task de făcut, păi focusează-te doar asupra lui. Nu televizor, nu facebook, nu e-mail-uri, nu telefon, nu nimic. Doar task-ul respectiv, până când acesta este terminat. Dacă durează mai mult de 30 de minute, atunci ia o pauză de 5 minute. Însă este important să te focusezi pe task-ul respectiv.

Pauza are scopul de a îți oferi răgaz, în niciun caz să nu te gândești să te îndrepți către un alt task sau să uiți de actualul. Respectă cu strictețe obiectivele pe care le ai și focusează-te la potențialul tău maxim.

Care este cel mai rău lucru?

Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă încerci un lucru și apoi o dai în bară? La început, s-ar putea să apară tot felul de lucruri. Economia va scădea, mașina îți va exploda și vei descoperi că luna nu este făcută din cașcaval.

Însă, când vei arunca o privire asupra rezultatelor, vei realiza faptul că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla nu este atât de rău precum îți imaginai. Viața ta nu se va sfârși dacă nimănui nu-i va plăcea cartea pe care ai scris-o. Nu vei risca nimic dacă vei pleca cu avionul până în Australia. Nu vei muri dacă vei ține o prezentare.

De asemenea, dintr-un alt punct de vedere, ce s-ar întâmpla dacă te dai bătut chiar înainte de a începe? Gândește-te la cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla. Și cu cât imaginea devine mai negativă, cu atât impactul asupra ta va avea o amploare mai mare.

Care este cel mai bun lucru?

Care este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla atunci când ți-ai atinge obiectivul? Cu cât îți vei imagina finalul mai bine, cu atât te vei putea motiva mai mult. Ce poți face? Atunci când ai o idee, scrie-o pe o hârtie și pune-o într-un loc unde să fii sigur că o vei observa îndeajuns de des. Apoi găsește imagini care să reprezinte ideea respectivă.

Nou și iar nou

Fă ceva ce nu ai mai făcut până acum! Când a fost ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată?

Țintește sus

Cu cât țintești mai sus, cu atât vei avea parte de lucruri mai bune și uite și motivul: nu suntem niciodată entuziasmați de task-uri care sunt ușor de făcut. În mod sigur ți-ai legat șireturile astăzi, însă nu cred că ai dansat de fericire după. Ceea ce ne entuziasmează sunt acele task-uri provocatoare.

Ne place să fim puși în acele situații în care să ne depășim limitele, ne place să fim victorioși și să știm că suntem capabili. Este în chimia noastră. De asemenea, iubim ideile mărețe pentru că ne inspiră și ne motivează.

Termene limită

Cel mai important: alege o dată la care va avea loc ceea ce ți-ai propus, indiferent că este ceva important sau nu, indiferent că este bun sau rău.

Și ca o specie unică ce suntem, putem veni cu o scuză într-un timp mult mai rapid decât s-ar întâmpla orice altceva pe planeta asta. Câteodată sunt uimit de cât de mult încearcă unii oameni să găsească un motiv pentru a nu face ceva ce are legătură cu obiectivele lor.

În loc să găsești scuze pentru continuarea procrastinării, cu ajutorul termenelor limită, creierul tău va căuta metode prin care să termine ceea ce i-ai dat de făcut până la respectiva dată pe care ai setat-o.

Nu ești pregătit? Nu contează!

Nu trebuie să fie perfect. Această idee pe care o ai acum ți-ar putea schimba viața. Unii oameni pășesc înainte mereu lovindu-se de următoarele: au o idee, învață despre ea și apoi mai învață încă puțin. Și apoi mai învață încă puțin. Și încă puțin. Și așa ajung tot la procrastinare.

Ce se întâmplă de fapt? Aceștia preferă să învețe despre ceea ce ar trebui să facă deoarece este mult mai confortabil decât a face pur și simplu lucrul respectiv. Niciun progres real nu este făcut, însă în mod sigur ei au impresia că fac ceva, însă doar continuă să studieze așteptând acel moment în care vor cunoaște fiecare detaliu și când vor avea impresia că totul va fi perfect.

Însă este îndeajuns! Acel video pe care dorești să-l faci public are sunetul de proastă calitate? Fă-l public! Acel prim capitol al viitoarei cărți pe care l-ai scris vrei să-l arăți prietenilor însă simți că nu este îndeajuns de bun? Arată-l prietenilor!

Cel mai important lucru este activitatea în sine. Poți să studiezi cât vrei, să o întorci pe toate părțile, însă până nu vei face ceva practic, va fi egal cu zero. Nu mai aștepta, nu mai studia. Fă-o acum!

Realizează

Știi acel lucru care dorești să-l faci? Nu, nu acela! Celălalt! Exact același lucru l-a mai făcut și altcineva. Ceea ce înseamnă că și tu poți să-l faci.

De asemenea, ai oportunitatea exact acum. Poți face ceva exact acum pentru a-ți îndeplini visele. Nu săptămâna viitoare, nu luna viitoare, nu anul viitor. ACUM!

Realizează că obstacolele de care te lovești nu reprezintă un motiv pentru a renunța. Obstacolele au scopul de a te ajuta să-ți depășești limitele și să te cunoști mai bine. Așa că, atunci când apare un obstacol, nu renunța!

Ajutor!

Nu face totul de unul singur. Găsește oameni care știu mai multe decât ști tu. Roagă-i să te ajute.

Acum că ai ajuns la sfârșitul listei celor 17 lucruri pe care le poți face pentru a te energiza și motiva, tot ce trebuie să faci este să începi acum și să iei atitudine, tot acum!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.