Published On: 12/03/20144.2 min read

De fiecare dată când trebuia să mă confrunt cu o problemă sau cu un eșec, mintea îmi era mereu de ajutor prin prisma gândurilor pozitive imediat după eșec. În câteva minute eram în stare să transform toate emoțiile negative în motivație și astfel să rămân la fel de optimist precum înainte.

A experimenta eșecuri te poate pune în situația în care să îți pui la îndoială valoarea pe care o ai, obiectivele tale și viitorul ce urmează. Frica de eșec îți poate limita comportamentul, te poate face agitat în legătură cu responsabilitățile pe care le ai și oamenii pe care îi întâlnești. Adevărul este că oricine a ajuns la succes, a trebuit să învețe pe propria piele cum să își revină după eșec.

Cum să îți revii după eșec

Și pentru că oamenii care au ajuns să aibă succes au scris despre asta, am avut grijă să găsesc acele informații importante care te vor ajuta să îți revii după un eșec, astfel că îți prezint 8 pași ce ar trebui urmați:

1) Redenumește eșecul: În loc să-l numești „eșec” ai putea să-l numești „o experiență din care ai învățat ceva”. O parte foarte mare din viețile noastre urmează o rutină și câteodată avem nevoie de un eșec pentru a putea observa că unele din obiceiurile noastre nu sunt productive.

2) Nu dramatiza: O experiență negativă nu este mereu așa de rea precum pare, iar acest lucru are o foarte mare legătură cu sistemul tău de convingeri. Dacă vrei să testezi cât de dramatică este situația, cere părerea câtorva prieteni apropiați. Dacă îi dăm voie sentimentului de frică să ne ghideze, vom ocoli riscurile și niciodată nu vom fi în stare să ne îndeplinim acele obiective setate cât mai sus. Oricât de dificil ar fi să ai parte de un eșec, conștientizează faptul că poți merge mai departe.

3) Acceptă responsabilitatea: Analizează cu atenție care sunt factorii ce ți-au adus eșecul. Descoperă care din acești factori nu era sub controlul tău și conștientizează faptul că ești singurul responsabil pentru alegerile pe care le faci și că poți lua decizii mult mai bine în viitor. Data viitoare, ce vei face diferit?

4) Adună informații: Experiențele din care înveți de-a lungul vieții poate te-au învățat că este nevoie ca uneori să schimbi direcția în care mergi, însă care ar fi direcția corectă? Care este acel lucru ce trebuie făcut diferit? Poți folosi durerea ca un impuls pentru a studia ceea ce experimentezi și să dobândești noi aptitudini.

Dacă eșecul pe care l-ai avut este unul ce are legătură cu studiile, atunci unealta care te-ar putea ajuta și de care ai avea nevoie ar fi aptitudinea de a memora mai rapid și mai mult. Dacă eșecul pe care l-ai avut este unul intrapersonal, atunci ar trebui să arunci o privire asupra aptitudinilor tale de comunicare și de control emoțional.

5) Perseverența: Atunci când Thomas Edison a lucrat la conceperea becului, a spus că a eșuat de foarte multe ori. Și desigur, toată lumea a auzit măcar o dată citatul „Nu am eșuat, ci doar am descoperit 10.000 de modalități care nu funcționează”. Thomas Edison și-a redenumit eșecul și, de asemenea, faptul că a reușit să învețe din urma eșecurilor înseamnă că i-a schimbat obiceiurile în unele care i-au adus succesul și care l-au făcut să nu renunțe la obiectivele sale.

6) Discută cu ceilalți: Simplul fapt că povestești și altora experiențele pe care le-ai avut te poate ajuta deoarece ceilalți pot observa care sunt acele obiceiuri negative ce te-au făcut să ai parte de un eșec mult mai clar decât poți tu observa. De asemenea, dacă știi pe cineva care a avut parte recent de un eșec, partea bună este că vă puteți ajuta reciproc.

7) Setează-ți obiective: Pentru a schimba direcția în care te îndrepți sau obiceiurile pe care le ai în scopul unul succes pe viitor, este ideal să îți setezi obiective. Citește de ce să nu faci compromisuri când vine vorba de obiectivele tale.

8) Construiește încredere în tine: Experimentarea unui eșec ne poate face să pierdem din încrederea pe care o avem în noi înșine. Pentru a soluționa problema, poți să citești cum să-ți crești încrederea în tine într-un timp foarte scurt.

Atunci când un eșec pare să fie devastator, acesta poate fi, de asemenea, o oportunitate. Eșecurile sunt acelea care ne fac să acaparăm îndeajuns de multă înțelepciune și ne învață cum putem să vedem totul mult mai clar.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.