Published On: 10/03/20146.2 min read

Înainte de a-ți spune mai multe despre cum să fii în control asupra vieții tale, ar trebui să ai la cunoștință experimentul care a fost făcut asupra unor șobolani. Câțiva cercetători au strâns niște șobolani ce erau cunoscuți pentru abilitatea de a putea înota în apă pentru 80 de ore în mod continuu, pe care i-au speriat înainte să-i arunce în apă.

Foarte mulți dintre acei șobolani au murit la câteva minute după ce au luat contact cu apa. Însă aceștia nu s-au înecat pentru că nu știau să înoate, doar că de la un punct în colo s-au oprit din înotat și au murit. Atunci când șobolanii se simt în control sunt în stare să înoate pentru foarte multe ore, însă din momentul în care au realizat că nu mai sunt în control, au început să-și piardă speranța și să se înece.

A avea control asupra vieții tale este un lucru esențial și trebuie să dobândești această aptitudine prin care să nu te dai bătut, așa cum șobolanii o făceau.

Lipsa controlului, credințele false și locusul de control

Oamenii pot fi împărțiți în două grupuri în funcție de sistemul lor de convingeri și anume o primă grupă care consideră că tot ceea ce i se întâmplă nu are nimic de a face cu ei și cu controlul pe care ei îl au și adesea asociază evenimentele prin care trec cu norocul sau cu incorectitudinea.

Al doilea grup de oameni crede că este responsabil pentru orice i se întâmplă și din acest motiv ei continuă să înainteze, din nou și din nou, chiar dacă ceva nedorit se întâmplă. Primul grup are un locus extern de control, pe când cel de-a doilea grup are un locus intern de control.

Problema cu locusul extern de control stă în faptul că mereu ai o scuză prin care nu te ajuți și astfel te vei simți neajutorat. Unii oameni care au un locus extern de control chiar sunt de părere că sunt neajutorați, în timp ce alții preferă să se mintă pentru a nu-și răni egoul.

Suntem cu adevărat în control?

Întrebarea pe care trebuie să ne-o adresăm este aceasta. Suntem cu adevărat în control? Răspunsul ar fi că pe termen scurt nimeni nu este în control, sau ceea ce putem controla ne este foarte limitat, în schimb, pe termen lung aceștia care au un locus intern de control vor fi mereu în control.

Este acum bine cunoscut tuturor că aceia care au ajuns să aibă succes în viață nu au reușit din prima. Dacă acești oameni ar fi fost de părere că nu au control asupra vieții lor, nu ar fi reușit niciodată să atingă vreun succes, de nicio natură.

Este foarte dificil să controlăm ceea ce se întâmplă pe termen scurt, însă dacă continuăm să încercăm și suntem îndeajuns de răbdători, vom ajunge să obținem ceea ce ne doream și să fim în control pe un termen îndelungat.

Foarte posibil să nu poți controla ceea ce se va întâmpla astăzi, sau ceea ce se va întâmpla mâine, dar a avea un plan pe termen lung, a învăța cum să rezonezi cu lucrurile din jurul tău și a dezvolta un angajament puternic față de ceea ce îți dorești, în mod sigur îți va asigura control asupra vieții tale pe termen lung.

Cum să recâștigi control asupra vieții tale

Acei oameni foarte încrezători sunt cei care se simt în control asupra vieții lor. A pierde controlul asupra vieții este asociat mai mereu cu a te simți neajutorat, sentiment urmat de depresie. A nu avea control asupra vieții tale înseamnă a aduna convingeri false care îți vor limita potențialul, convingeri precum „Eu nu sunt bun de nimic” sau „Nu există cale de scăpare”.

Uimitoarea cantitate de încredere pe care o vei simți ca un rezultat al controlului asupra vieții tale nu poate fi descrisă prin cuvinte, ci poate fi doar simțită. În continuare îți voi spune cum poți să-ți recâștigi controlul asupra vieții tale astfel încât să poți crește nivelul încrederii în tine.

Pierderea controlului te poate ajuta să fii mai în control ca înainte

Ne simțim în controlul unei situații dacă considerăm că avem o posibilă soluție la problema cu care ne confruntăm. Din acest motiv nu ne panicăm atunci când laptop-ul se stinge instant datorită descărcării bateriei, aici având o soluție extrem de simplă și simțindu-ne astfel în controlul situației. Dacă acesta s-ar fi stins din cauza unui scurt circuit și nici măcar nu ai fi reușit să salvezi ceea ce lucraseși, atunci în mod sigur nu te vei mai simți în control.

Cel mai important lucru despre recăpătarea controlului pe care foarte mulți oameni nu-l știu este că situațiile care te fac să te simți neajutorat, pot fi acelea care te pot ajuta să îți recapeți controlul asupra vieții.

De exemplu, orice acțiune la care tu contribui și la care găsești și o soluție, te poate face să te simți mult mai încrezător în propriile forțe.

A te simți neajutorat poate fi o oportunitate

Ceea ce vreau să spun este exact ceea ce ai citit. Acele situații în care te simți neajutorat pot fi situațiile în care oportunitățile apar și sunt mult mai vizibile. Însă, dacă simți că ai nevoie de niște pași pentru a-ți recăpăta controlul asupra vieții, atunci uite trei pași care te vor ajuta:

  1. fă-ți rost de timp liber: imediat ce consideri că ai parte de o situație care te face să te simți neajutorat, fă-ți rost de timp liber pentru a rezolva problema respectivă. Unul din motivele pentru care oamenii se simt neajutorați este acumularea problemelor găsind tot felul de scuze care să nu le aloce timp pentru a le rezolva (de exemplu: sunt prea ocupat la locul de munca);
  2. învață: dacă ți-ai rupe mâna, probabil ai studia mai mult despre cum îți poți întări calciul din oase. Citește mai mult și învață cum să tratezi problema pe care o ai.
  3. acționează acum: cu cât acționezi mai repede, cu atât te vei simți mai neajutorat și controlul asupra vieții tale va fi doar al tău. Nu aștepta câteva luni pentru a face primul pas.

Oamenii se simt din ce în ce mai neajutorați pentru că aceștia continuă să acumuleze probleme fără ca măcar să încerce să le rezolve. Câteodată oamenii încearcă să găsească scuze pentru a nu face ceva spunând că nu au habar cum să facă lucruri respectiv, iar aici este momentul unde intervine scopul învățatului.

Pentru a recâștiga controlul asupra vieții tale trebuie să îți faci timp, să înveți și apoi să acționezi.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.