Atunci când oamenii se duc la facultate, li se cere să se ducă zilnic timp de câțiva ani la cursuri pentru a-și dezvolta un anumit șablon de gândire. Inginerii învață să rezolve probleme, economiștii învață cum să folosească banii și doctorii învață cum să însănătoșească oamenii. Pe scurt, înveți să-ți programezi mintea.
Nu ar trebui să înveți niciodată toate cărțile respective pentru că obiectivul oricărei facultăți ar trebui să fie acela de a te face să îți dezvolți o anumită modalitate de gândire care să aibă legătură cu viitorul tău job.
Atunci când se continuă să se pună accent pe o astfel de gândire și pe șabloane repetitive pe care le înveți atunci când iei parte la cursuri, mintea ta începe să codifice respectivele informații astfel încât vor fi, după un anumit timp, foarte dificil de decodat.
Cum să îți programezi mintea pentru succes
Să faci un master în economie, durează în majoritatea țărilor doi sau trei ani. De asemenea, doi ani în care ai face doar programare ar putea să îți afecteze modul în care gândești, chiar dacă aceste cursuri ar avea loc doar de două ori pe săptămână.
Te-ai gândit vreodată la impactul pe care îl are faptul că privești la televizor în fiecare zi, timp de 10 ani sau mai mult? Te-ai gândit la cum îți poate afecta această activitate sistemul tău de convingeri? De fapt, felul în care îți este programat creierul în urma timpului petrecut la televizor este mult mai puternic decât timpul petrecut la facultate datorită următoarelor motive:
- Te uiți la televizor în fiecare zi, însă nu te duci la facultate în fiecare zi;
- Te uiți la aceleași lucruri timp de 10 ani sau mai mult, din nou și din nou;
- Atunci când privești la televizor ești într-o stare de hipnoză datorită entuziasmului de care ai parte, astfel sistemul tău de covingeri fiind mult mai ușor de influențat deoarece conștientul este într-o stare inactivă.
Și ce dacă îți plac filmele horror sau dacă acțiunile sunt preferatele tale? Și ce dacă îți place să te uiți la telenovele sau emisiuni tâmpite precum noră pentru mama?
Rezultatul privirii aceluiași lucru timp de câțiva ani este programarea acelui lucru la care tot te uiți. Nu te întrebi de ce ai o anumită convingere sau de ce uneori gândești negativ? Este deoarece ai ajuns să îți programezi mintea să gândească așa de-a lungul anilor.
Acest lucru nu include doar televizorul, ci și jocurile. Însă nu contează care sunt jocurile pe care le cumperi, atât timp cât acestea sunt jucate din nou și din nou, vor avea același efect ca televizorul.
Iar legat de lucrurile pe care ar trebui să nu le indexăm în mintea noastră, gândește-te la mass-media și cum poate aceasta să îți programeze mintea mai puternic decât orice altceva. Însă răspunsul este același pentru orice domeniu: filtrarea informației. De fiecare dată când vezi un film sau dai drumul la televizor întreabă-te un lucru: ce impact va avea acest lucru asupra mea și cum mă va ajuta respectiva activitate?
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.