Procesul prin care îți construiești încrederea în tine nu este atât de greu pe cât pare. Atunci când oamenii ajung să piardă ani buni, construirea încrederii nu se întâmplă așa cum ar trebui, aceștia focusându-se pe aprobările externe, în loc să își examineze propriile convingeri și să se focuseze pe propriul succes.
Aceștia și-au dedicat viața încercând să atingă anumite obiective, imaginându-și că din momentul în care obiectivele respective vor fi atinse, vor începe să fie încrezători. Obiectivele sunt ceva de genul: găsirea unei persoane pe care s-o iubească, să devină faimos, să devină bogat, etc.
Obiective de genul acesta nu-ți vor aduce niciodată încrederea în tine și nici măcar nu te va ajuta s-o construiești. Poți fii cea mai bogată și faimoasă persoană din lume și să nu ai deloc încredere în tine, pentru că, în cazul în care încrederea nu vine din interior, no vei putea simți.
Acest articol îți va oferi o mică perspectivă în legătură cu variabilele implicate în procesul prin care vei ajunge să îți crești încrederea în tine. Dacă le înțelegi și le aplici, în mod sigur încrederea în tine va crește într-un timp foarte scurt. De asemenea, la sfârșitul articolului voi veni cu o metodă foarte simplă prin care vei putea să îți crești în crederea în tine extrem de ușor.
Încrederea în tine și sistemul tău de convingeri
Nivelul la care se află încrederea ta este dată de sutele de convingeri de care te tot agăți în legătură cu tine și abilitățile tale. Dacă tu consideri că ești o persoană plictisitoare sau că nu ești atractiv, atunci acest lucru va fi reflectat în comportamentul tău.
Sistemul tău de convingeri este, de asemenea, responsabil pentru stările tale depresive. În cazul în care ai avut parte de gânduri precum „viața este nedreaptă” sau „nu sunt norocos” atunci, acestea sunt niște convingeri, unele care îți vor cauza depresie, însă probabil știi asta.
Încrederea în tine și comportamentul tău
Comportamentul tău este un rezultat direct al convingerilor tale. Dacă tu crezi că niciodată nu vei avea o prezentare strălucită, atunci de fiecare dată când vei începe să vorbești vei simți cum începe să apară sentimentul de frică, acest lucru fiind o barieră pentru succesul prezentării tale. După câteva prezentări lipsite de succes, atât audiența ta cât și subconștientul vor fi convinse că nu ești un bun vorbitor în public.
După cum probabil ai observat, dacă convingerea nu era acolo, performanța deplorabilă nu ar fi avut loc și astfel convingerea nu ar fi fost întărită. Concluzia cu care vreau să rămâi de aici este că lipsa încrederii în tine începe cu o convingere negativă și se continuă cu un comportament atașat convingerii respective.
Feedback
Chiar și feedback-ul pe care îl primești de la ceilalți este un rezultat al propriului sistem de convingeri. Dacă ai convingerea că nu știi cum să te îmbraci, atunci vei avea interpreta fiecare vestimentație ciudată a altora ca o dezaprobare la vestimentația ta.
În fiecare zi ai parte de zeci, poate chiar sute de confirmări care îți vor întări convingerile pe care le ai deja, însă în marea majoritate a cazurilor, niciunul din acestea nu vor fi clare.
Deci, o concluzie la care ar trebui să ajungi este că: 99% din feedback-ul pe care îl recepționezi în legătură cu tine este bazat pe imaginația ta și pe o percepție falsă. Din nou, convingerile tale au reprezentat semințele pe care le-ai plantat, iar feedback-ul primit a fost apa ce a făcut ca semințele să crească.
Încrederea în tine și realitatea
În general, ne tot înmagazinăm sistemul de convingeri cu tot felul de convingeri negative, ceea ce nu este bine deloc. Pentru a putea scăpa de aceste convingeri, avem nevoie să ne adresăm următoarele întrebări:
- care sunt sursele convingerilor mele despre mine?
- primesc feedback real sau imaginația îmi joacă feste?
- chiar dacă primesc feedback negativ, poate acesta să fie din cauza comportamentului meu negativ?
- dacă problema este comportamentul, este acesta un rezultat al convingerilor mele?
Adresează-ți aceste întrebări mereu, sau cel puțin în situațiile în care simți că încrederea în tine te trădează. După câteva săptămâni sau luni vei descoperi că una din convingerile tale nu are nicio treabă cu realitatea, iar încrederea se va îmbunătăți rapid.
O metodă excelentă prin care să îți crești încrederea în tine
Metoda nu numai că este excelentă, ci este și foarte simplă, care nu necesită prea mult efort, ci doar răbdare, pentru că, până la urmă, încrederea în tine n-o poți construi peste noapte. Această metodă este recomandată, în mod special, acelor persoane timide ce își doresc să aibă ceva mai multă încredere în propriile forțe.
Gândește-te la un lucru la care ești cu adevărat bun. Gândește-te la acel lucru pe care îl faci cu zâmbetul pe buze și pe care de fiecare dată îl faci al naiba de bine. Să presupunem că știi să gătești bine (am luat acest exemplu pentru că este unul general). Tot ce trebuie să faci, este să îți inviți prietenii la tine și să le gătești ceva. De fiecare dată când vei face acest lucru, prietenii tăi vor gusta mâncarea, iar pentru că ai gătit atât de bine, aceștia nu vor putea să îți adreseze cuvinte negative în legătură cu activitatea ta.
Cu cât repeți această activitate de mai multe ori, cu atât vei avea mai multe reacții pozitive din partea celorlalți și astfel vei simți cum încrederea în tine va crește. Gândește-te la o activitate la care ești bun și arată-le prietenilor tăi!
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.