Încrederea în propriile forțe este reprezentată de convingerea că poți face față oricărei situații. Încrederea în propriile forțe este atunci când știi că nu duci lipsa niciunei aptitudini necesare pentru a avea succesul scontat în urma completării unui task. Acest task poate varia de la o activitate socială, precum abordarea unei persoane pe care nu o cunoști, până la o activitate profesională care presupune folosirea aptitudinilor ce te ajuta la business-ul respectiv.
Dacă nu ai avea încredere în tine, cu siguranță ai rata foarte multe oportunități care-ți sunt disponibile deoarece îți va fi teamă să riști să încerci ceva nou de care nu ești sigur că îi poți face față. Uite câteva reguli de bază ale încrederii în sine:
- încrederea în propriile forțe nu este ceva ce se capătă automat, ci se învață;
- încrederea în propriile forțe nu este aceeași pentru toată lumea deoarece există anumite nivele la care aceasta se poate situa în funcție de activitățile pe care le întreprinzi;
- încrederea în propriile forțe nu este constantă în timp, aceasta putându-se schimba în mai bine sau în mai rău în funcție de ce se întâmplă în viața ta;
- încrederea în propriile forțe poate fi independentă de factori externi.
Ce pot face pentru a-mi crește încrederea în propriile forțe?
Poți avea mult mai mult încredere în tine dacă ai elimina total, din sistemul tău de referință, părerile celorlalți și dependența pe care o ai față de aceste păreri. Pe lângă faptul că părerile sunt cea mai ieftină marfă disponibilă pe piață, acest lucru se întâmplă datorită lipsei de cunoștințe pe care o ai despre cine ești cu adevărat și astfel vei ajunge dependent de părerile celorlalți în legătură cu cine ești.
Dacă cei cu care interacționezi sunt satisfăcuți de acțiunile tale, atunci aceștia vor spune că ești o persoană bună. În caz contrar, aceștia s-ar putea să îți adreseze tot felul de cuvinte negative care, de fapt, sunt rezultate ale percepțiilor lor negative. În mod sigur toate aceste cuvinte negative vor fi adăugate sistemului tău de convingeri pentru că le-ai oferit ocazia, încă de la început, să îți spună cine ești.
Cum să eliminăm dependența față de părerile celorlalți
Pentru corectarea acestei probleme nu trebuie să depui prea mult efort, iar exercițiul este foarte simplu: ia o foaie de hârtie și scrie pe ea toate calitățile și slăbiciunile pe care le ai și continuă, de-a lungul timpului, să revizui această hârtie până ești mulțumit de ceea ce ai scris.
După aceea, tot ce trebuie să faci este s-o citești zilnic, până când ești sigur că ai scris toate abilitățile și aptitudinile tale reale. Acum, de fiecare dată când cineva te va critica, poți verifica dacă orice zice are vreo legătură cu felul în care tu gândești despre tine.
Ai putea să crezi că nu este în regulă să te judeci pe tine însuți fără a face vreo referire la părerile celorlalți. Însă dacă ai 20 de ani, ar trebui să te cunoști mai bine decât o persoană care te cunoaște de câteva luni și, evident, felul în care gândești despre tine ar fi mult mai important decât părerea acelei persoane.
Mai mult de atât, într-o lume atât de dereglată, nu vei avea niciodată posibilitatea să obții cât de multe răspunsuri ai nevoie la întrebările tale, iar dorința ta de a strânge indicii în legătură cu tine de la celelalte persoane nu se va termina niciodată.
Ca oricine altcineva, în mod sigur ai parte de persoane care te consideră cel mai mare inamic sau care te urăsc sau care pur și simplu nu te plac din varii motive. Astfel de oameni nu îți vor spune niciodată că ești grozav sau că ești talentat la ceva anume, deci este foarte dificil să ai parte de o opinie sinceră de la toată lumea. Cel mai bine ar fi să depinzi doar de propriile gânduri asupra propriei persoane.
Greșelile pe care le facem și încrederea în propriile forțe
De fiecare dată când greșești ceva, este posibil ca cineva să ridice tonul la tine. Acest lucru se întâmplă cel mai des cu părinții sau, mai bine zis, cu mamele. De fiecare dată când spargi ceva în casă, zbiară mama. Când nu îți strângi hainele, zbiară mama. Când uiți să îți faci temele, zbiară mama. Aceste lucruri, evident, se întâmplau când erai copil, însă aveau un efect negativ deoarece te făceau să te simți prost pentru simplul fapt că greșiseși ceva.
Acum, că ai ajuns la maturitate și ai avut parte de astfel de evenimente bazate pe tonalități ridicate, dacă vei scăpa un pahar în public sau vei sparge o farfurie, te vei simți jenat și vei avea impresia că nu ești bun de nimic. Aceste întâmplări îți vor afecta, în mod treptat, încrederea pe care o ai în tine.
Ca părinte, ar trebui să crești încrederea copilului prin a-l încuraja să încerce lucruri noi, în niciun caz a-l învăța să-i fie frică să facă greșeli nu este o soluție. Până la urmă, nimeni nu-i perfect, iar toate aceste greșeli, mai ales la o vârstă fragedă, ar trebui încurajate.
Complexul inferiorității și încrederea în propriile forțe
Un lucru foarte important de menționat aici este că, de fiecare dată când încrederea în propriile forțe este scăzută, fie se întâmplă datorită a ceea ce am discutat până acum, fie datorită complexului inferiorității.
Acest lucru se întâmplă de foarte multe ori atunci când ajungem să ne comparăm cu diverse persoane, iar complexul inferiorității poate fi o barieră atunci când încercăm să ne construim încrederea în propriile forțe, deci acesta ar fi un lucru cu care ar trebui să începem.
Perfecționismul și încrederea în propriile forțe
Ca un perfecționist, întotdeauna îți vei seta obiective imposibile și standarde foarte înalte pe care, probabil, niciodată nu le vei atinge iar acest lucru va cauza ca încrederea ta să scadă și totodată, lipsa atingerii obiectivelor, te va face să nu ajungi niciodată la succesul dorit. Una din cele mai stupide afirmații care face parte din categoria perfecționismului este următoarea: „trebuie ca niciodată să nu fac greșeli dacă îmi doresc să ajung extraordinar în ceea ce fac”.
Lipsa încrederii în propriile forțe și a asertivității
O lipsă a asertivității în comunicare poate duce, de asemenea, la o scădere a încrederii în propriile abilități. Dacă ești asertiv, acest lucru te va face să te simți în control, important și mult mai respectat de către ceilalți. Asertivitatea este abilitatea de a te exprima, pe tine și nevoile tale, fără a fi agresiv. De asemenea, este un mod de comunicare prin care poți foarte ușor să îți susții convingerile și în același timp să nu le afectezi pe ale altora.
Frica și lipsa încrederii în propriile forțe
Știai că frica îți poate limita încrederea? Dacă îți este frică de fantome sau de întuneric, subconștientul tău va fi puțin confuz atunci când îi vei transmite senzația că ai încredere în tine în astfel de circumstanțe. Cu cât îți este mai frică, cu atât încrederea în propriile forțe va scădea, astfel că înfruntarea oricărei temeri este un pas esențial în dobândirea încrederii în propriile forțe.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.