Published On: 01/03/20142.9 min read

Conștientul este acea parte din mintea noastră ce este responsabilă de logică și raționament. Dacă te-aș pune să faci un calcul extrem de simplu precum 1+1 sau orice alt calcul, conștientul ar fi cel care s-ar ocupa de asta.

Conștientul, de asemenea, controlează toate acțiunile pe care le intenționezi în timp ce ești conștient. De exemplu, dacă iei decizia voluntară de a mișca o mână sau un picior sau de a spune ceva anume, atunci acestea sunt realizate prin intermediul conștientului.

Deci, de fiecare dată când sunteți conștienți de lucrul pe care îl faceți puteți fi siguri că acea parte conștientă a minții este cea prin prisma căreia procesul este întreprins.  Conștientul este cunoscut totodată ca cel care „protejează” întreaga minte. Dacă cineva a încercat să te facă să crezi ceva anume, însă acel lucru nu se poate integra cu sistemul tău de convingeri, atunci conștientul ia atitudine.

Dacă cineva ți-ar spune că ești mai puțin inteligent, conștientul ar fi cel care ar filtra această informație și ți-ar spune că de fapt respectiva persoană nu are dreptate.

Pe de altă parte, subconștientul este acea parte a minții responsabilă pentru acțiunile tale involuntare. Respirația și bătăile inime sunt controlate de subconștient. Dacă ai începe să-ți controlezi respirația, atunci conștientul ar fi cel care ar fi luat control asupra respirației.

Emoțiile sunt, de asemenea, controlate de subconștient. Tocmai din acest motiv câteodată te poți simți depresiv sau speriat fără să vrei neapărat să ai parte de astfel de experiențe.

Subconștientul este și acea parte în care sunt stocate toate convingerile și memoriile tale. Din acest motiv, câteodată afirmațiile nu au niciun sens, acestea fiind exprimate cu ajutorul conștientului, însă filtrate de către subconștient pentru că de obicei nu există o conexiune între ce afirmăm și sistemul nostru de convingeri.

O metodă prin care putem ajunge să ne convingem de ceva anume este ca respectiva convingere să fie acceptată treptat de către conștient și astfel să ajungă și la subconștient.

Însă cum putem folosi conștientul și subconștientul împreună?

Există un exercițiu foarte simplu pe care ai putea să-l faci pentru a înțelege diferențele dintre conștient și subconștient.

Dacă începi să îți controlezi respirația, așa cum am spus mai devreme, conștientul este cel care o controlează și o modifică. Însă din momentul în care începi să te focusezi pe orice altceva, respirația va reveni la nivelul ei normal, subconștientul fiind acolo cel care intervine și preia din nou puterea.

Pentru a ajunge să ai parte de cele mai bune rezultate în domeniile în care activezi și, în general, în viață, trebuie să înțelegi cum funcționează conștientul și subconștientul și astfel să le folosești puterea amândurora combinată.

Un exemplu extraordinar ce explică cum pot fi folosite împreună îl reprezintă felul în care emoțiile sunt controlate. Emoțiile pot fi declanșate foarte ușor de subconștient, însă acesta nu este declanșatorul inițial. În cazul în care știi cum să folosești propriile cuvinte pentru a-ți controla gândurile, atunci gândurile tale vor controla emoțiile și le poți schimba în unele pozitive.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.