Published On: 25/02/20145.1 min read

O concluzie pe care la care putem ajunge atunci când vedem numărul mare de oameni care nu sunt fericiți este că aceștia nu știu cum să fie fericiți. Educația greșită pe care o au oamenii atunci când vine vorba de fericire, credințele false și ideile comerciale ce sunt transmise către oameni au rezultat într-o fericire din ce în ce mai vagă. Tu ce compromisuri faci?

Una din cele mai comune credințe a oamenilor este că fericirea poate fi găsită când încetezi să mai compari un lucru cu altul pe care oamenii și-o tot repetă. Întrebarea este: „această credință este de fapt adevărată?” și dacă da, de ce este atât de populară?

Prin natură suntem leneși și preferăm oricând să rămânem în zona de confort, în loc să depunem efortul ce ne va aduce beneficiile după care tânjim atât de mult. Uite câteva exemple pe care le întâlnim îndeajuns de des încât să poată fi ușor observabile:

1. Legea atracției. Din punctul meu de vedere această lege a atracției funcționează foarte bine, însă funcționează atunci când îi cunoști definiția. În societate ni se tot transmite ideea că putem să stăm degeaba pentru că Universul lucrează pentru noi și în favoarea noastră și tot răul va fi spre bine. Aici nu este nicio atracție, pentru că trebuie să oferi ca să primești, iar tu nu oferi nimic.

2. Încetează să te mai compari cu ceilalți. Vrei o mașină de lux? În cazul în care nu muncești din greu și tot ceea ce faci este să te compari cu ceilalți, atunci mai bine uiți de mașina de lux și te rezumi la o tricicletă.

3. Fericirea în lucrurile mărunte. Fericirea poate fi găsită în lucrurile mărunte foarte ușor, însă te poți limita la ele. De ce să îți dorești să fii mai fericit ca niciodată cu niște obiective majore? Nu, nu. În cazul în care fericirea îți este adusă de cafeluța de dimineață, atunci nu are rost să visezi către mai mult.

Ce este cu adevărat fericirea?

De-a lungul vieții ajungem să ne dezvoltăm anumite nevoi ce nu sunt satisfăcute. Cel mai important lucru al acestor nevoi nesatisfăcute îl reprezintă momentul în care ești cu adevărat fericit. Toată lumea își dorește să conducă o mașină luxoasă, însă dacă ai ajungi să nu te odihnești deloc când dormi sau chiar să ai nopți nedormite din cauza faptului că nu deții o mașină luxoasă, atunci s-ar putea ca aceasta să fie una din nevoile tale nesatisfăcute.

Odată ce ajungi să îți satisfaci fiecare nevoie nesatisfăcută, vei ajunge să experimentezi un nivel al fericirii de care nu ai mai avut parte până acum.

Însă ce se întâmplă cu oamenii care consideră că fericirea dispare atunci când te obișnuiești cu lucrurile de care ai parte? Problema la astfel de oameni este că niciodată nu au încercat să își satisfacă toate nevoile. Dacă cu toate că ai reușit să îți cumperi o mașină de lux însă îți mai dorești și altceva la fel de puternic, atunci mașina respectivă nu-ți va aduce fericirea, cel puțin nu pentru o perioadă îndelungată.

De ce să nu faci compromisuri când vine vorba de obiectivele tale

Ai simțit vreodată că vrei să mănânci un măr în loc să mănânci o întreagă masă? Cum te-ai simțit? Faci des astfel de compromisuri? Sunt sigur că nu prea bine, pentru că, din când în când, corpul necesită câte un măr. Sau ca s-o exprim altfel. Când ai avut un anumit vis ceea ce trebuie să înțelegi este că acel vis reprezintă nevoile subconștientului tău ce trebuie satisfăcute pentru ca tu să fii fericit.

Unul din principalele motive pentru care oamenii ajung să fie depresivi este compromisul pe care îl fac după ce ajung să creadă că nu pot ajunge acolo unde și-au dorit din totdeauna să ajungă.

De fapt, a trăi fără nimic te poate face mult mai fericit decât a trăi cu ceea ce nu-ți dorești și aici intervine speranța. Atunci când nu ai nimic, apare speranța că vei avea ceva la un moment dat, însă atunci când, în sfârșit, ajungi să ai ceea ce nu ți-ai dorit, speranța va dispărea și depresia își va face simțită prezența.

Știi de ce oamenii sunt nefericiți? Pentru că le lipsește informația pe care tocmai ai citit-o.

Ce se întâmplă dacă nu pot obține ceea ce îmi doresc?

Aceasta este una din cele mai populare întrebări pe care oamenii și le adresează atunci când le este explicat acest concept. Vestea bună este că poți ajunge să fii fericit dacă obții ceva apropiat cu ceea ce îți doreai, în unele cazuri fericirea fiind chiar la un nivel mai ridicat.

Îți dorești foarte mult un job și nu îl poți obține? Atunci un job asemănător îți poate satisface o astfel de nevoie și chiar te poate face mai fericit. Ar fi compromisuri precum acesta o alegere bună? Sau ar fi mai bine fără compromisuri?

Este fericirea un lucru materialist?

„În cazul în care te gândești la mașini, bani și carieră, este fericirea un lucru materialist?”

Nu, nu chiar. Fiecare persoană are nevoi diferite, iar pentru aceia care aceste nevoi ( mașina, banii, cariera ) sunt materialiste, atunci a avea aceste lucruri nu îi va face niciodată fericiți. Pentru aceia care aceste lucruri sunt, de fapt, nevoi nesatisfăcute, a avea aceste lucruri îi va face mult mai fericiți.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.