Published On: 24/02/20147.1 min read

Cum poate ajunge cineva să aibă o viață mai fericită? Există o modalitate anume prin care oamenii pot ajunge fericiți sau sunt mai multe ce se îmbină în una singură? Consideri că fericirea izvorăște dintr-o singură sursă sau este nelimitată, din surse nelimitate?

Problema în găsirea fericirii în viață stă la baza faptului că marea majoritatea a oamenilor aleg o cale greșită în urma sfaturilor pe care le citesc, sfaturi oferite de scriitori pe seama credințelor lor, nu pe seama credințelor cititorului.

Uite un exemplu care scoate în evidență foarte bine ideea de mai sus: dacă tu ai fi o persoană foarte egoistă și ți-aș spune că pentru a ajunge să ai parte de foarte multă fericire trebuie să oferi foarte mult, ai considera că sunt un tâmpit și că sugestia mea ar fi una foarte ridicolă, nu neapărat pentru că ceea ce am spus eu este greșit, ci pentru că oamenii sunt diferiți.

5 metode prin care putem avea o viață mai fericită

Fericirea și nevoile nesatisfăcute

Fiecare din noi avem câteva mici și importante nevoi nesatisfăcute precum nevoia de a fi iubiți, nevoia de a avea succes și așa mai departe. Dacă ajungi să îți înțelegi propriile nevoi nesatisfăcute și lucrezi din acest punct de vedere, adică îți dorești să ajungi la satisfacerea nevoilor respective, atunci cu siguranță vei ajunge să ai parte de fericire. Atunci când vine vorba despre fericire, ceea ce funcționează la o persoană, poate să nu funcționeze și la celelalte, tocmai din acest motiv ar trebui să fii singura persoană care să îți ofere un sfat atunci când vine vorba despre gradul fericirii tale.

Emoții nedorite și găsirea fericirii

Unul din cele mai eficiente metode prin care poți avea parte de momente fericite este reprezentată de eliminarea emoțiilor nedorite sau, mai bine zis, a emoțiilor negative. Să presupunem că cele 5 zile pe săptămână pe care le lucrezi sunt foarte stresante, iar în cazul în care nu ai habar cum poți gestiona stresul, atunci viața ta nu va fi atât de fericită precum îți dorești. Fericirea reprezintă, printre altele, și absența emoțiilor negative, iar una din cele mai bune metode prin care poți fii fericit pentru o mare perioadă de timp o reprezintă eliminarea emoțiilor negative.

Păstrarea fericirii

Dacă ar fi să ofer o definiție pentru care oamenii nu ajung să aibă fericirea pe care și-o doresc, aș putea spune că aceasta o reprezintă problemele, însă nu existența lor, ci faptul că acestea rămân nerezolvate. Cu toții avem probleme și o să tot întâmpinăm probleme, acest lucru fiind ceva normal. Însă cu cât ne focusăm pe rezolvarea acestora mai mult, cu atât vom avea parte de mai multe momente fericite. Prin simplul fapt că începi să te gândești cum poți rezolva una din problemele tale, poți avea parte de un sentiment care să te facă să te simți mai bine.

Rezolvările de moment nu funcționează

Așa cum spune și „titlul”, rezolvările de moment sunt doar pentru anumite perioade, uneori extrem de scurte, iar dacă nu facem acum nimic din acest punct de vedere, problemele vor reveni. Încearcă să găsești acea soluție care să vină cu o rezolvare definitivă sau cel puțin una pe termen lung, până vei găsi una definitivă.

Auto-cunoașterea și fericirea

Foarte mulți oameni nu sunt conștienți de motivele pentru care se simt nefericiți și din acest motiv nu pot găsi o soluție pentru problema lor, în cele din urmă neputând să aibă o viață mai fericită. În astfel de cazuri, persoanele respective ar trebui, înainte de toate, să se cunoască mai bine pe sine, pentru că fericirea vine din interior iar răspunsul pentru orice problemă emoțională își are o soluție în „interior”.

Lipsa de încredere în sine sau gândurile negative despre propria persoană sunt unele din cele mai comune motive atunci când vine vorba despre lipsa momentelor fericite. O altă problemă majoră ar fi faptul că toată lumea consideră că este un expert când vine vorba de fericire, însă mai nimeni nu încearcă cu adevărat să transmită fericirea și celorlalți, asta în cazul în care ei sunt fericiți.
O metodă generală, prin care oricine poate ajunge să aibă o viață mai fericită, constă în găsirea acelor defecte creatoare de emoții negative și focusarea pe ele, una câte una, până când acestea ajung să dispară sau să nu mai influențeze.

9 secrete despre fericire

1. Fericirea mea nu este fericirea ta: una din cele mai mari greșeli ale celor care caută fericirea este presupunerea faptului că toți suntem la fel, iar acele lucruri care fac pe cineva fericit sunt valabile pentru toată lumea.

2. Amăgirea de sine te face să pierzi din momentele fericite: foarte mulți oameni afirmă cu tărie că fericirea stă în lucrurile mărunte, spiritualitate sau multe altele. Da, aceste lucruri ne fac fericiți, însă nevoile nesatisfăcute pe care le avem reprezintă unul din cele mai mari obstacole peste care toată lumea trebuie să treacă, iar dacă dorim să ajungem să avem ca sursă pentru fericirea noastră acele lucruri mărunte, trebuie să avem în vedere satisfacerea nevoilor nesatisfăcute.

3. Banii pot cumpăra fericirea: aceasta ar trebui să fie o întrebare, iar răspunsul ar fi „da și nu prea”. În cazul în care lipsa elementului financiar este singura nevoie satisfăcută din viața ta, atunci banii pot aduce fericirea. În sens contrar, banii vor fi doar o soluție de foarte scurtă durată.

4. Totul are legătură cu nevoile tale: dacă ajungi să îți înțelegi nevoile pe care le ai, atunci vei ajunge să fii mai fericit ca niciodată, iar cu cât îți cunoști și înțelegi mai bine nevoile, cu atât vei putea fi mai fericit.

5. Emoțiile nedorite elimină fericirea: chiar dacă poți să te descurci foarte bine cu un job unde nivelul stresului atinge cote maxime, pot exista și alte lucruri care îți pot reduce nivelul fericirii și anume familia, prietenii și în general tot ce îți ocupă timpul liber.

6. Fericirea este mai ușor de câștigat decât de găsit: cele mai mari aluzii este aceea că fericirea se află într-un loc anume și că noi, la un moment dat, vom găsi acel loc. De fapt, ai nevoie de un plan pe termen lung și o foarte mare dovadă de perseverență în urmarea planului respectiv.

7. A renunța nu o să-ți aducă fericirea niciodată: ca și în orice alt domeniu, caz sau exemplu, a renunța înseamnă a abandona totul. Gândește-te la toate obiectivele pe care ți le setezi și la dificultatea cu care unele dintre ele sunt îndeplinite. Cum ar fi dacă înainte de a face ultimul pas ai renunța? Asimilează acest gând cu găsirea fericirii.

8. Speranța și depresia nu pot fi prezente concomitent: depresia este acea stare în care speranța este undeva sub zero, iar odată ce reușești să ai din nou speranța, depresia dispare. Fie că este vorba despre un speech, o decizie ce îți va schimba viața sau orice altceva, acestea îți pot reda speranța, iar a spera reprezintă primul pas pe care ar trebui să-l facem, indiferent că este vorba despre fericirea noastră sau despre orice altceva.

9. Totul depinde de tine: totul depinde de felul în care te cunoști. Orice sfat despre fericire pe care îl primești de la ceilalți nu va funcționa pentru tine. Dacă dorești să fii fericit, abordează orice modalitate prin care poți învăța cât mai multe despre tine.

Nu ai nevoie de nimic special pentru a te simți bine. Fiecare doză de energie, de motivație, de fericire izvorăște din tine și se canalizează în tine.

Bucură-te de momentele extraordinare din viața ta și învață că simplitatea înseamnă fericire, motivație și energie. Bucură-te de toate momentele pe care le trăiești și creează amintiri frumoase pe seama lor.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.