Published On: 19/02/20143.4 min read

Prin gândire creativă înțelegem abilitatea de a rezolva probleme folosind noi metode și, în același timp, găsind diferite metode de a duce la bun sfârșit obiectivele unei zile de muncă. O gândire creativă poate conduce, de asemenea, la dezvoltarea unei noi viziuni ce va avea ca rezultat dobândirea unui gram în plus de succes.

Foarte mulți oameni consideră că a fi creativ are o legătură cu părinții sau că oamenii creativi sunt aceia ce au un anumit har, însă adevărul este că suntem cu toții creativi, iar acest lucru se poate observa atunci când un copil se joacă.

Un copil este capabil să inventeze un joc nou și sunt sigur că, atunci când erai copil, reușeai să creezi un joc din absolut orice. Deci, dacă te gândești că nu ești creativ, atunci ceva ar fi trebuit să se întâmple de-a lungul călătoriei, ceva care a intervenit și ți-a dat peste cap rutina.

Rutina și creativitatea

Atunci când suntem copii, toți suntem creativi, însă „instrucțiunile” pe care le primim la nesfârșit de la părinți și de la sistemul școlar ne fac să ne pierdem creativitatea.

„Nu ai voie să atingi asta.” sau „Nu te juca cu mâinile acolo pentru că te vei murdări.” reprezentau, în copilărie, expresiile ce ne distrugeau creativitatea, iar acum totul s-a transformat în „Va trebui să lucrezi de la 9:00 la 17:00, în fiecare zi”, care vine cu exact același efect.

Mai mult de atât, joburile sistematice care necesită să faci aceleași lucruri în fiecare zi, îți vor omorî creativitatea mai repede decât te aștepți. Deadline-urile numeroase, stricte și de scurtă durată vor avea același efect. De asemenea, și munca în spațiile închise sau munca de birou îți vor disipa creativitatea. Aceste restricții te transformă într-o persoană lipsită de viziune.

Cum să devii mai creativ

Acum probabil că este imposibil ca una din frazele de mai sus să nu se aplice pe tine, însă pentru a-ți recăpăta creativitatea nu trebuie să eviți anumite rutine, însă va trebui să ai timp liber. De exemplu, ar trebui să ai o zi pe săptămână în care să nu existe niciun fel de restricții, o zi care să nu vină cu niciun plan și totul să se întâmple spontan.

Prin petrecerea timpului în spații deschise îți poți dezvolta creativitatea. De ce să nu petreci o zi pe săptămână în parc, pe malul mării, în afara orașului? Alocă-ți timp pe care să-l petreci în natură. Acest lucru te va ajuta în mod sigur să-ți restaurezi creativitatea.

De asemenea, atunci când lucrezi, ar trebui să lucrezi cu pauze. Dacă la fiecare ora de lucru, iei o pauză de câte 5 minute, atunci nu vei avea probleme cu pierderea creativității. Însă și timpul liber poate fi o problemă. Există foarte multe persoane care, cu toate că au mult timp liber, se gândesc foarte mult la muncă și nu sunt în stare să se deconecteze. Gândindu-te, chiar și cu 5 minute înainte de culcare, la ce vei face a doua zi la locul de munca, îți va distruge creativitatea, posibil definitiv.

Gândire creativă

În cazul în care dorești să găsești o soluție creativă pentru o problemă, atunci ar trebui să iei în considerare următoarele idei:

  • Gândește-te că nu există o soluție exactă pentru problema ta. Oricărei probleme îi pot fi atribuite o sumedenie de soluții;
  • Credințele false îți limitează creativitatea – exemplu: ești convins că niciodată nu vei găsi o soluție;
  • Fă-ți timp liber pentru tine și pentru dezvoltarea creativității;
  • Adună în jurul tău oameni creativi;
  • Fă brainstorming, cu tine însuți sau cu câțiva prieteni;
  • Nu-ți crea niciodată restricții care să te limiteze.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.