Published On: 18/02/20144 min read

Fiecare din noi are sistemul de reprezentare pe care îl folosește atunci când se gândește la ceva sau când se confruntă cu ceva. Unii dintre noi folosesc imagini vizuale atunci când gândesc, alții pot folosi sunete, în timp ce alții pot avea o gândire bazată pe emoții.

NLP divide sistemul de reprezentare intern în trei categorii și anume: auditiv, vizual și kinestezic sau emoțional.

Oamenii cu sistemul de reprezentare vizual au următoarele caracteristici:

 • Vorbesc rapid pentru simplul fapt că gândesc folosind imagini și au foarte puțin timp pentru a descrie imaginile pe care le au în minte;
 • Înțeleg mult mai bine dacă le este explicat prin intermediul unei imagini sau diagrame decât dacă le este explicat prin cuvinte;
 • Le pasă mult de felul în care arată și sunt întotdeauna și s-ar putea ca nici măcar să nu se atingă de mâncarea care nu arată bine;
 • Rețin mult mai bine fețele oamenilor decât numele acestora;
 • Au o imaginație vastă și extrem de bogată.

Oamenii cu sistemul de reprezentare auditiv au următoarele caracteristici:

 • Rețin mult mai ușor numere de telefon și numele oamenilor;
 • Înțeleg mult mai bine prin comunicare decât prin citire;
 • Sunt foarte ușor distrași de sunete;

Oamenii cu sistemul de reprezentare kinestezic au următoarele caracteristici:

 • Vorbesc rar pentru că trebuie să simtă ceea ce transmit;
 • Iau decizii bazate pe emoții;
 • Învață cel mai bine în urma experiențelor.

Sistemul de reprezentare vizual și cel kinestezic

Doresc să menționez că adesea o persoană vizuală poate avea probleme de comunicare cu o persoană kinestezică datorită diferențelor destul de vizibile. De exemplu, o persoană vizuală s-ar putea să se simtă iritată din cauza faptului că cea kinestezică vorbește prea rar.

De obicei, persoanele vizuale îi întrerup pe ceilalți în comunicare, iar a cunoaște și a înțelege sistemele de reprezentare ale celor cu care îți petreci timpul, te poate ajuta să comunici mult mai lejer cu ei și astfel să nu ai parte de conflicte.

Având în vedere percepțiile oamenilor, putem spune că fiecare om are o percepție diferită și câteodată este foarte folositor să aruncăm o privire asupra evenimentelor ce au loc în viețile noastre dintr-o perspectivă ce nu ne este familiară sau dintr-o perspectivă diferită.

Programarea neurolingvistică definește perspectivele ca pe niște poziții perceptuale și le împarte în următoarele trei:

 • Prima poziție: aceasta este perspectiva normală pe care o folosim în mod regular – observarea situației din propria perspectivă;
 • A doua poziție: aceasta reprezintă perspectiva unei alte persoane implicată în aceeași situație în care ești implicat și tu. Pentru a înțelege mult mai bine cum respectiva persoană vede situația, ar trebui să te pui îl locul ei și să gândești totul ca și cum ai fi respectiva persoană. Să uiți de toate nevoile tale și să te gândești la nevoile ei, să uiți de tine și să te gândești că ai fi persoana respectivă.
 • A treia poziție: aceasta este reprezentată de perspectiva unei persoane care nu a fost implicată în situație, însă îi cunoaște detaliile în urma relatării situației din diverse surse.

Percepțiile diferă de la o persoană la alta

Dacă toată lume acționează după propriile nevoi și emoții și gândesc o situație după propriul sistem de reprezentare și după propriile perspective, atunci cum pot ajunge să îi înțeleagă pe ceilalți? În cazul în care ne limităm la propriile percepții, nu vom ajunge să îi înțelegem niciodată cu adevărat pe cei apropiați.

Toți suntem diferiți, unul de celălalt. Dacă ție îți plac banii, pentru o altă persoană s-ar putea să nu fie atât de importanți. Dacă tu ești încrezătoare, o altă persoană poate fi timidă și așa mai departe.

Zece oameni pot trece prin aceeași situație și aceștia o vor percepe într-un mod diferit, având parte de o experiență diferită. Acest lucru se întâmplă pentru că fiecare persoană procesează evenimentul prin prisma propriilor percepții.

Acea persoană care reușește să vadă situația dintr-o perspectivă diferită este persoana care, de obicei, are capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți.

De-a lungul anilor este posibil să îți fii dezvoltat obiceiul de a vedea lucrurile doar dintr-un anumit unghi. Astăzi este ziua în care poți face o schimbare și să înveți să observi și să analizezi situațiile dintr-un unghi complet diferit.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.