Published On: 14/02/20149.2 min read

Ancorele reprezintă unul din cele mai faimoaase concepte ale programării neurolingvistice (NLP). O ancora este reprezentată de situația în care două evenimente puse cap la cap în mintea unei persoane pentru că atunci când unul din evenimente se întâmple, cel de-al doilea să fie activat în subconștient.

Un exemplu foarte bun pentru a înțelege conceptul de ancorare este retrăirea unor emoții imediat după ce ai ascultat un cântec anume. În cazul acesta, melodia respectivă a fost ancorată unui anumit moment din trecutul și ți-ai amintit de momentul respectiv atunci când ai ascultat cântecul.

Cum se dezvoltă o ancora?

Ancora se dezvoltă atunci când respectivele evenimente se întâmplă de câteva ori pornind de la aceeași idee de bază. De exemplu, dacă de fiecare dată când mănânci, te și uiți la televizor, atunci s-ar putea ca de la un moment dat în colo prin simplul fapt că te uiți la televizor, să ți se facă foame.

O persoană sensibilă are șanse mult mai mari să dezvolte o ancoră într-un mod mai rapid decât oricine altcineva. Dacă două persoane ar experimenta același lucru, în cazul persoanei mult mai sensibilă, respectiva ancorare s-ar dezvolta mult mai repede.

De exemplu, dacă două persoane lucrează ca ingineri într-o mină, munca asiduă ar putea fi ancorată mult mai adânc în mintea persoanei sensibile și de la un moment dat în colo va realiza că nu mai poate continua și că dorește să renunțe. Pe de altă parte, o persoană care nu este sensibilă la condițiile externe, ar putea tolera destul de bine munca asiduă.

Ancorele nu reprezintă un lucru negativ, iar acestea pot fi folosite pentru a întări un comportament pozitiv sau pentru a te ajuta să renunți la obiceiuri rele. De exemplu, poți crea o ancora care generează emoții negative atunci când fumezi. Prin această metodă poți reuși să te lași de fumat.

Ancore vizuale

Așa cum spuneam, o ancoră este acea situație în care două evenimente diferite devin conectate la nivelul minții tale, unul amintindu-ți de celălalt. De asemenea, spuneam că o ancoră reprezintă recepționarea unor emoții mai vechi în urma ascultării unei melodii, însă ce are acest lucru de-a face cu partea vizuală?

De fapt, este foarte probabil să îți aduci aminte de cineva din trecut atunci când întâlnești pe altcineva care arată la fel și să asumi că au personalități diferite.

Un exemplu de ancoră vizuală

Presupune că știi pe cineva care la un moment dat a fost foarte simpatic cu tine și că ți-a plăcut de respectiva persoană. Data viitoare când vei întâlni pe cineva care arată ca persoana respectivă, în mod automat îți va plăcea de persoana pe care doar ce ai întâlnit-o, chiar dacă aceasta nu a făcut nimic în acest sens.

În acel caz, felul în care arăta persoana respectivă a fost ancorat la acea persoană care s-a purtat frumos cu tine. Din acest motiv s-ar putea să urăști unele persoane fără ca măcar să vorbești cu ele, acesta fiind și unul din motivele pentru care dragostea la prima vedere există.

În cazul în care te-ai întrebat de ce unele persoane nu te plac, cu toate că tu te consideri atractiv, sper că ți-am oferit un răspuns. Toate acestea se întâmplă datorită trecutului acelei persoane și experiențelor pe care le-a avut în trecut, nu din cauza felului în care tu arăți.

Problemele imaginii de sine și ancorarea vizuală

Foarte mulți oameni care sunt foarte atrăgători au o foarte mare problemă cu imaginea de sine și ceea ce cred despre ei înșiși se află exact la polul opus.

Prin înțelegerea unui concept precum ancora vizuală poți realiza faptul că dacă cineva îți spune că nu arăți bine, asta nu înseamnă că are totodată dreptate. Aceasta poate să fie o problemă de percepție și de modul în care persoana respectivă vede lucrurile din jurul ei, ci în niciun caz o problemă a felului în care tu arăți.

Abuzul asupra copiilor și amprenta trecutului

Unele din acele persoane care au suferit de abuzuri în momentul copilăriei, ar putea începe să vadă acele personaje negative peste tot în jurul lor. Acest lucru se întâmplă pentru că mintea acestor oameni consideră că persoanele care arată la fel acționează la fel și astfel ajung să se simtă în nesiguranță atunci când au în jurul lor oameni care le amintesc de acele personaje negative.

O persoană care a fost batjocorită în perioada petrecută în școală, acum ar putea să se simtă în primejdie de fiecare dată când cineva care, îi amintește de perioada respectivă, trece pe lângă el. A învăța să „repari” aceste percepții problematice este un element foarte important în regenerarea foarte multor răni psihologice.

Cum să elimini o ancoră?

Dacă ai câteva ancore negative de care ai vrea să scapi, atunci te anunț că este posibil. De exemplu, dacă te simți prost atunci când lucrezi, cu simplitate poți să elimini o astfel de ancoră.

Eliminarea unei ancore constă în repetarea unui singur eveniment din cele două, fără a-l lua în considerare pe al doilea. Odată cu trecerea timpului, subconștientul va separa cele două evenimente și ancora va fi eliminată.

Cum se formează o ancoră?

Pentru a putea să scapi de o ancoră, înainte de toate trebuie să ai câteva informații de bază despre ancorare pentru a știi de unde să pornești. Un om de știință, pe numele său, Pavlov, a făcut un experiment prin care de fiecare dată când unui câine i se oferea mâncare suna un clopoțel.

După câteva zile, Pavlov a sunat clopoțelul fără ca mâncarea să-i fie oferită câinelui și a descoperit că respectivul câine saliva cu toate că mâncarea nu-i fusese oferită.  Câinele era conectat la două evenimente, unul aducându-i aminte de altul, proces numit ancorare sau condiționare clasică.

Eliminarea ancorei

Experimentul nu s-a terminat acolo. Pavlov a început să hrănească câinele fără să mai sune din clopoțel și apoi, după alte câteva zile, când a sunat din nou din clopoțel, a realizat că respectivul câine nu mai saliva.

Ancora respectivă a fost eliminată complet pentru că cele două evenimente nu au mai fost conectate în mintea câinelui, acest lucru întâmplându-se pentru că unul din evenimente a avut loc constant, fără ca acesta să aibă vreo legătură cu celălalt.

Cum să îți elimini propriile ancore?

Poți face exact aceleași lucruri pentru a-ți elimina propriile ancore și totodată să ai o viață mai bună. De exemplu, dacă asculți un anumit cântec care îți aduce aminte de anumite amintiri negative, atunci ar trebui să asculți cântecul respectiv din nou și din nou fără să te gândești la amintirile respective, sau să-l asculți atunci când te simți fericit.

Făcând acest lucru, ancora va fi eliminată iar cântecul va fi un simplu cântec ce nu-ți va mai aduce aminte de amintirile negative.

De asemenea, ai putea face următorul lucru pentru a trece peste o despărțire. Imediat după ce trec printr-o despărțire, oamenii fac greșeala de a se duce în exact aceleași locuri în care se duceau atunci când erau cu partenerul, locuri care îi fac să se gândească la momentele petrecute împreuna.

Calea corectă pentru eliminarea unei ancore este să te duci în aceleași locuri în care ai fost cu partenerul respectiv și totodată să te focusezi pe orice altceva. Odată cu trecerea timpului, ancora respectivă se va slăbi, iar acele locații nu-ți va mai aminti de persoana respectivă.

Eliminarea ancorelor este o tehnică foarte folositoare atunci când dorești să-ți îmbunătățești viața și să depășești foarte multe momente negative. Doar adu-ți aminte că trebuie să repeți respectivele momente și să forțezi o gândire diferită, cu o focusare pe elemente total diferite.

Crearea unei ancore

Crearea unei noi ancore nu este atât de greu precum crezi, iar pentru a crea o nouă ancoră trebuie să te asiguri că două evenimente pe care dorești să le conectezi se întâmplă în același timp, de repetate ori.

De exemplu, să presupunem că ai downloadat un nou cântec pe care nu l-ai ascultat până acum. În loc să asculți acea melodie din nou și din nou, păstrează melodia respectivă și ascult-o doar atunci când te simți fericit. Acest lucru probabil va dura ceva mai mult, însă vei crea o ancoră ce crează o conexiune între momentele fericite și melodia respectivă.

După aceea, în cazul în care vrei o îmbunătățire a stării de spirit, atunci doar asculți melodia și vei te vei minuna de efectul pe care îl va avea. Efectul respectiv va fi foarte puternic pentru că momentele fericite sunt ancorate de melodia respectivă.

Ancorele durează pentru totdeauna?

Dacă ancorele ar fi permanente, nimeni nu ar fi niciodată trist, însă așa cum am menționat, ancorele se slăbesc atât timp cât nu sunt întărite.

Dacă asculți aceeași melodie de fiecare dată când ești trist, de la un moment dat în colo, ancorarea respectivă va avea loc între momente de tristețe și melodia respectivă. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să te asigur că întărești ancora respectivă mai mult decât o utilizezi.

Gândește-te la ancora aceea ca o resursă ce este consumată, dar totodată ce poate fi reîncărcată. Nu o consuma fără să o reîncarci.

Ancore pentru a renunța la fumat

Dacă vrei să renunți la fumat, trebuie să ancorezi acest obicei la câteva emoții negative și astfel să devii mai puțin motivat în a fuma.

A fost odată o companie care a creat o cameră din sticlă în care oamenii trebuiau să intre să fumeze. Camera respectivă se afla în mijlocul companiei, astfel că toată lumea putea să vadă ce se întâmpla acolo. După câteva săptămâni, foarte mulți angajați se lăsaseră de fumat.

Ghici de ce? Sentimentul că ești urmărit prin respectiva sticlă precum un subiect de testare a fost ancorat fumatului, făcându-i astfel pe angajați să reducă din motivația pentru a fuma.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.