Published On: 05/02/20143.5 min read

Toată lumea ți-a spus că pentru a obține ceea ce îți dorești în viață trebuie să ai o voință puternică, nu? Însă câteodată puterea voinței se pare că nu funcționează de niciun fel. De ce, uneori, exercităm atât de mult efort fără să obținem nimic în schimb?

Una din cele mai mari capcane în care se aventurează oamenii atunci când încearcă să atingă un obiectiv este utilizarea abuzivă a voinței. Voința alimentată de un abuz este actul prin care conducem puterea voinței într-o direcție greșită și astfel vom ajunge să pierdem energie și să nu avem prea multe realizări. Prima întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi în cazul în care puterea voinței nu te ajută este următoarea: „Efortul pe care îl depun este direcționat corect?”

Să presupunem că un atlet foarte puternic a vrut să iasă dintr-o cameră, însă în loc să deschidă ușa, a început să împingă pereții. Da, suna stupid și este o situație mai mult ficțională, însă vroiam să expun cât mai bine această problemă. Indiferent cât de mult își dorea atletul să părăsească camera, după ce ar fi împins pereții și-ar fi dat seama la o scurtă perioadă de timp că voința „l-a trădat” sau, mai bine zis, că aceasta nu a fost direcționată acolo unde trebuie și a fost depus un efort în plus, pierzându-se energie.

Exact același lucru se întâmplă și atunci când încercați să forțați o schimbare, acțiunile voastre fiind direcționate incorect, către un scop probabil aflat la polul opus, rezultatele fiind deloc cele așteptate.

Ia în considerare asta dacă vrei ca puterea voinței să funcționeze

Emoțiile pe care le experimentăm atunci când suntem motivați nu durează niciodată la nesfârșit, dar mai devreme sau mai târziu acestea se disipă și tocmai din acest motiv nu are sens să pierdem astfel de emoții prețioase.

Atunci când vă confruntați cu o problemă pe care sunteți dornici să o rezolvați, asigurați-vă că nu luați măsuri pripite care vă pot irosi puterea voinței și încercați, înainte de toate, să înțelegeți problema.

Știi care este diferența dintre un expert și o persoană obișnuită? Omul obișnuit nu are cunoștințe și el continuă să facă lucrurile într-un mod greșit până când ceva ajunge să funcționeze, pe când expertul abordează cauza principală a problemei în doar câteva secunde.

O foarte importantă concluzie stă la baza faptului că aceste cunoștințe reprezintă exact instrumentul care te poate ajuta să economisești puterea voinței. Cu cât știți mai mult, cu atât vă veți da seama mai repede în ce direcție trebuie alocată puterea voinței și cu atât mai repede se va rezolva problema.

Cum să faci ca voința să funcționeze pentru tine

Aici este o abordare practică pe care ar trebui s-o urmați în cazul în care ați conștientizat că puterea voinței nu funcționează pentru voi. O abordare formată din 4 pași simpli:

  1. Culege informații: Citește cât de mult posibil și învață să te autoeduci;
  2. Încearcă să implementezi soluția: Încercați să puneți în aplicare o soluție bazată pe informațiile colectate la pasul anterior. În cazul în care nu funcționează, treceți la pasul 3;
  3. Culegeți și mai multe informații: cu cât aveți mai multe cunoștințe, cu atât este mai posibil să aveți parte și de o soluție;
  4. Repetare: Repetați primii pași până când puterea voinței va funcționa.

Puterea voinței nu funcționează de fiecare dată pentru că oamenii nu înțeleg cum aceasta poate fi folosită. Dacă ați folosit voința în mod corespunzător și ați avut în vedere pașii anteriori, atunci puterea voinței va funcționa în mod sigur.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.