Secretul succesului este să pornești de la o schiță și apoi să continui să schițezi
Provocarea Motivațională Ziua 28. Acest citat mă duce cu gândul la planul de afaceri pe care toată lumea ar trebui să-l aibă și cu toate că nu se întâmplă în mod scris, la nivel de idee, la nivel mental se întâmplă. Toată lumea are în minte acel plan pe care vrea să-l ducă cât mai departe și să-l facă cât mai benefic pentru el. Indiferent că se întâmplă la nivel mental sau la nivel de schiță, ideea este să continuăm să schițăm, cum zice și citatul. Sau să continuăm să-l îmbunătățim.
Dacă eu acum am un plan și timp de un an merg doar cu ideea respectivă fără să modific nimic, fără să îmbunătățesc nimic, atunci este posibil ca planul să dea roade doar pentru o mică perioadă de timp. Totodată, aici mă gândesc și la ideea de feedback. Atunci când ai un plan, adaptează-l pe nevoile celorlalți. Contează foarte mult cum îți adaptezi ideile la cerințele celor care interacționează cu ceea ce tu faci.
Evaluează-ți situația
Înainte de a începe implementarea schimbărilor ce au ca scop îmbunătățirea planului, trebuie să vă asigurați că înțelegeți pe deplin toți factorii care vor avea impact asupra planului. Uite câteva instrumente care te vor ajuta să controlezi mult mai bine respectivii factori:
- Analiza SWOT – te va ajuta să identifici punctele slabe și tari ale planului tău;
- Benchmarking – îți măsoară performanțele în comparație cu un alt plan/afacere asemănătoare;
- Market Research – te ajută să găsești toate tendințele, modificările și cerințele viitorilor clienți;
- Analiza Trend – folosește date colectate de-a lungul timpului pentru a identifica rezultate consistente;
- Webinarii (web-based seminars) ce te ajută să îți dezvolți planul.
Setează obiective clare
Obiectivele planului tău sunt obiectivele cu care viitoarea afacere va porni și acestea trebuie să fie cât mai specifice. Am mai menționat în câteva articole despre metoda SMART, însă acum o voi detalia puțin. SMART = Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-related. Sau, pe românește, specific, măsurabil, accesibil, realist și în timp util:
- Specific: care să spună exact ceea ce se dorește să se obțină;
- Măsurabil: care să asigure o evaluare a succesului;
- Accesibil: care să verifice că obiectivul tău este ceva pentru care ai timp și resurse;
- Realist: care sunt aproape de realitatea în care trăiești;
- În Timp util: să aibă un termen limită.
Odată ce ați notat undeva toate aceste datalii, ar trebui să le prioritizați, să le acordați mai multă importanță și să decideți pe care din ele vă focusați. Ideal ar fi o focusare pe toate cele 5, însă începeți cu ce vă simțiți confortabil.
Găsește strategii care să te ajute la atingerea obiectivelor
Verifică obiectivele și lista cu factorii care crezi că-ți creează circumstanțele actuale. Gândește strategii care să poată îmbunătăți toate acestea. Depinzând de obiectivele pe care încerci să le îndeplinești, ai putea lua în considerare puțin ajutor, din partea unor profesioniști, a unui trainer sau oricine altcineva consideri că te poate ajuta.
Crează un plan prin care să îți pui în practică strategiile
Pentru a-ți atinge strategiile ai nevoie să lucrezi la modul în care acestea sunt puse în practică. În mod sigur vei avea nevoie să faci mai mult de un pas, așa că îți recomand să ai în vedere următoarele 5 elemente:
- Intervalul de timp: cât va dura pentru ca o sarcină (un pas) să fie dus la bun sfârșit;
- Acțiuni: precizează cu exactitate ceea ce trebuie să faci, cât mai precis;
- Responsabilități: atunci când întreprinzi ceva, asumă-ți responsabilitatea în mod public, astfel încât ceilalți să fie cunoscători de acțiunile tale;
- Resurse: o lista cu bugetul și lucrurile necesare pentru finalizarea acțiunilor;
- Rezultatul dorit: indiferent care ar fi, acesta trebuie cunoscut.
Măsoară rezultatele
Măsurarea rezultatelor este, de fapt, o verificare, iar aceasta este la fel de simplă ca verificarea unei acțiuni pe care doar ce ați terminat-o. Cu obiective mari este posibil ca procesul de măsurare să fie mai complex, însă, dacă veți avea în vedere toate elementele expuse mai sus, măsurarea rezultatelor va fi mult mai ușor de conceput și probabil lipsită de complicații.
Măsurarea rezultatelor ajută la stabilirea a noi obiective.
PS: Click aici și citește postarea inițială cu provocarea motivațională.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.