Published On: 20/01/20146 min read

Eșecul este un succes atunci când învățăm din el

Provocarea Motivațională Ziua 20. Citatul acesta mă duce cu gândul la absolut toată această grămadă de greșeli pe care le facem de-a lungul vieții, pentru că, până la urmă, ele sunt foarte multe și dacă ar fi să fie așa cum zice citatul, eșecul ar trebui să fie unul enorm. Însă nu suntem extrem de capabil să învățăm din propriile greșeli, cel puțin nu din prima, pentru că o greșeală trebuie repetată nu o dată, ci de zece ori pentru a învăța.

Însă ce văd eu mai important decât a învăța din propriile greșeli, este a învăța din greșelile altora. Analizează oamenii, analizează-le povestea și pașii prin care au trecut și vezi unde au greșit, cu ce au greșit, cum au greșit. Învață din experiența lor, pune-te în locul lor și vezi ce ai fi făcut, cum ai fi făcut. Ai fi greșit sau nu? Încearcă să îți imaginezi toată această experiență astfel încât în cazul în care te vei trezi în ipostaza respectivă să nu fie nevoie să dai greș în felul respectiv. Desigur, vei avea ceva de învățat, însă trebuie să te asiguri că înveți ceva din lucrul respectiv si totodată să ai grijă să nu stai prea mult pe loc.

Totodată, citatul respectiv mă duce cu gândul la toate greșelile pe care le facem în carieră, în familie, cu prietenii și așa mai departe. M-am gândit la 10 greșeli generale pe care le-am făcut, le facem și le vom face până când vom înțelege cum funcționăm, și atunci, probabil, vom atinge succesul.

1. Nu îți oferi îndeajuns de mult timp

Atunci când adrenalina ne curge prin vene și suntem suprasolicitați, ajungem să luăm decizii de moment, pe care, mai apoi, probabil ajungem să le regretăm. Cele mai bune circumstanțe în care ar trebui să luăm deciziile sunt acelea în care suntem echilibrați și nu dăm în extreme (de exemplu, cand nu suntem nici triști, nici fericiți, ci când avem acel echilibru mental).

Alocă-ți ceva mai mult timp cu tine și astfel vei putea gândi mai mult respectivele decizii și îți vei putea oferi un feedback care să te ajute în luarea deciziilor, ba chiar vei ajunge să îți creezi un sistem pentru asta.

2. Nu ești pacifist

Am observat-o și o tot observ. Oamenii sunt foarte jigniți de expresii foarte simple datorită percepției pe care o au și de grămadă de prejudecăți pe care au adoptat-o. Este stupid să reacționezi urât din cauza unei glume spuse cu o intenție bună (sau chiar și rea) și consider că totul se trage de la coeficientul inteligenței emoționale.

3. Plimbări prin haos

Iar această plimbare o văd reflectată prin fiecare moment în care ascultăm ce zic ceilalți, însă părerea noastră, care ar trebui să fie cea decizională, o punem de-o parte și nici măcar nu mai ținem cont de ea. Gândește-te mereu la ce e bine pentru tine, nu la ce cred ceilalți că ar trebui să fie bine pentru tine, indiferent că este vorba de familie, prieteni, șef sau mai știu eu cine.

4. Ține cont de priorități

Prioritățile sunt acele lucruri pe care le faci înainte de a trece la celelalte. Prioritățile sunt acelea care contează cu adevărat pentru tine. Fă-ți o listă cu toate prioritățile tale și ține de ea. Nu neapărat cu dinții, însă oferă-i o importanță mai mare.

5. Înțelege ce este mai bun pentru tine

De multe ori, deciziile pe care le facem sunt fără a lua în calcul ceea ce vrem sau ne dorim. Uneori luăm decizii pentru că îi încântă pe ceilalți, însă consider că se poate realiza acest lucru și atunci când luăm o decizie pentru noi. Așa că, de acum înainte, alege să iei deciziile pentru tine, pentru necesitățile și dorințele tale.

6. Negarea valorilor

Decizii proaste facem oricum, așa că nu te impacienta. Însă, înainte de a începe să luăm decizii majore în viață, precum alegerea unei cariere, gândește-te bine care îți sunt valorile și încarcă din răsputeri să le descoperi. Te va ajuta mai mult decât conștientizezi, pe termen lung rezultatul va fi uimitor, iar stilul tău de viață va avea un gram în plus de fericire.

7. Nu ignora ce e corect

Da, de foarte multe ori ne gândim la viitor și ne batem joc de prezent, însă uiți că viitorul este clădit pe baza prezentului? De câte ori nu ai ignorat prezentul și ai luat o decizie aiurea doar pentru că tu credeai că undeva în viitorul apropiat se va întâmplă ceva uimitor? Renunță să iei decizii în prezent pentru viitor, este una din cele mai mari greșeli ale momentului.

8. Ocolim adevărul

Luarea unei decizii bune are la bază cunoașterea adevărului. Dacă ai ajuns să te minți sau pur și simplu să nu iei în calcul adevărul pentru că nu ești de acord cu el, atunci și decizia ta va fi pe măsură. Un citat care-mi vine acum în minte este următorul: „Spune adevărul, este mult mai ușor de ținut minte”. Gândește-te bine la temelia deciziilor tale, în cazul în care vrei o îmbunătățire.

9. Nu spunem „NU” îndeajuns de mult

De multe ori, de exagerat de multe ori ne lăsăm duși de val și fie nu suntem atenți, fie nu gândim, fie suntem prea voluntari, fie suntem complet idioți și de aruncăm cu capul înainte în tot ce întâlnim. Să ne aruncăm cu capul înainte este ok, însă nu este ok să fim complet idioți. Învață, ca atunci când ceva nu îți convine, să zici nu. Învață să zici „nu, mulțumesc” sau „nu, nu sunt de acord” și totodată să-ți argumentezi răspunsul.

10. Procrastinarea

Probabil cea mai intrigantă activitate din totdeauna. Pe naiba! Cred că începe să sune din ce în ce mai mult ca o boală. Da, este dificil să luăm decizii și mai ales niște decizii bune, însă acest lucru înseamnă că avem niște decizii de făcut și că le facem. Din momentul în care procrastinarea își face simțită prezența, singura decizie luată este aceea de a nu decide nimic.

Regulă generală? Asigură-te că ești mereu în plan cu valorile tale și că mereu deciziile tale sunt clădite pe o bucată mare de adevăr. Și mai asigură-te că ajungi, în mod direct, să iei decizii!

PS: Click aici și citește postarea inițială cu provocarea motivațională.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.