Published On: 06/01/20144.3 min read

Un om înțelept își va crea mai multe oportunități decât găsește

Provocarea Motivațională Ziua 6. În viață nu abordăm absolut tot ce ar trebui să fie abordat. Sau, mai bine zis, în viață ne mulțumim doar cu acele lucruri care ni se pun pur și simplu în brațe. „Ok, acestea sunt lucrurile pe care eu le am, acestea sunt oportunitățile mele.” îți spui de multe ori, însă aceasta este o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem și în loc să ne mulțumim doar cu ceea ce ni se oferă, ar trebui să căutăm mai mult. Nu spun că este greșit să abordezi doar lucrurile pe care le ai, ci zic că este greșit să nu îndrăznești să te duci către mai mult. Zona de confort nu este tocmai elementul care ne paote ajuta să evoluăm.

Ignorând partea cu „un om înțelept” pentru că nu pot să spun că numai oamenii înțelepți au acces la oportunități, însă este vorba despre a-ți crea mai multe oportunități decât cele pe care le observi inițial. Încearcă ca prin fiecare activitate pe care o întreprinzi nu trei oportunități sau una, câte găseai până acum, ci să multiplici numărul respectiv cu trei, cu zece, cu cât vrei tu. În loc de o oportunitate să încerci să găsești trei oportunități, în loc de trei oportunități să încerci să găsești treizeci de oportunități și așa mai departe. Impune-ți chestia aceasta și este probabil să ajungi să experimentezi mult mai multe lucruri în viață.

Învață din trecut, însă nu lăsa experiențele din trecut să-ți afecteze prezentul. Aplicând experiențele din trecut ne poate face să greșim în prezent, totuși nu vom ajusta niciodată într-un mod perfect experiențele din trecut la contextul din prezent. Trecutul te va învăța mereu câteva lecții și te va face mult mai precaut, însă trebuie să știi să înveți din trecut, nu să-l păstrezi întru totul.

Învață să nu mai eviți. Când evităm anumite activități sau evenimente, efectiv evităm ocazia de a cunoaște mai multe persoane. Motivul pentru care ajungem să evităm anumite activități este datorită trecutului, probabil un trecut plin de eșecuri care acum ne face să vrem să stăm în zona de confort și să rămânem în siguranță. Cu siguranță va fi nevoie de foarte multă muncă pentru a depăși un astfel de obicei, însă trebuie să conștientizăm faptul că acesta este unul din obiceiurile negative. Poate cel mai negativ.

Experimentează lucruri noi! Însă nu prea multe în același timp, deoarece îți vei dori să poți acapara cât mai multe informații și lecții de la fiecare experiență în parte. Ia lucrurile încet și răsplătește-te pentru fiecare pas pe care îl faci, astfel, la un moment dat, presiunea de pe umeri va dispărea. Cu cât vei ajunge să simți mai puțin presiunea, cu atât vei observa mai ușor oportunitățile.

Nu te subestima! Nu te gândi la faptul că ceilalți pot face un lucru mai bine sau că nu ești în stare să faci un lucru pentru că ești prea gras, prea tânăr, prea bătrân, prea tăcut, etc. Dacă ajungi să te judeci te vei limita și astfel experiențele tale vor fi limitate. Verifică articolul de ieri și vezi cum îți poți schimba un mod negativ de gândire în unul pozitiv.

Nu-ți proiecta gândurile negative în viitor! Cert este că la un moment dat vei avea parte de eșecuri, cu toții avem, însă lasă-le să apară atunci când au de gând să apară. Cu fiecare gând negativ pe care tu îl proiectezi în viitor, cu atât primul eșec va fi mai aproape de tine. Este ok să te gândești la viitor și la cum se vor întâmpla lucrurile, însă nu proiecta nicio imagine negativă asupra lui.

Fii deschis către sugestii, idei! Probabil ai întâlnit genul acela de persoană care nici să îți termini propoziția nu te lasă, te întrerupe, și îți zice din prima că nu se poate. Genul acela de persoană nu are prea multe oportunități și nu va avea de unde alege. Lasă oamenii să spună ce au de spus și nu numai atât, ascultă-le cu adevărat ideile și implică-te! Nu știi niciodată unde ar putea să te ducă.

Oricare din elementele de mai sus ar fi pe minus în organismul sau comportamentul tău, lucrează la ele și analizează mereu situațiile în care te afli deoarece oportunitățile sunt multe. Trebuie doar să le observi!

PS: Click aici și citește postarea inițială cu provocarea motivațională.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.