Mi s-a spus că lista celor 50 de lucruri care mă fac fericit nu este îndeajuns pentru că este concepută din elemente ce țin strict de mine, așa că am luat decizia de a crea o listă cu lucruri pe care să le poți face prin intermediul cărora să ajungi la o viață (mai) fericită.
Am ales ca cei 10 pași să fie ceva mai generali, tu fiind singurul care va trebui să-i definească in funcție de propria percepție a fericirii, iar acel +1 pas să vină cu ceva mai special, cu exemple clare prin care poți atinge un nou nivel al fericirii, indiferent ce înseamnă fericirea pentru tine.
1. Primul pas l-as putea accentua prin urmatoarea întrebare extrem de simplă: ce faci pentru a-i ajuta pe ceilalți? Știai că atunci când oferi ceva persoanelor din jurul tău, creierul asociază această activitate cu conexiunea socială, incredere și plăcere? Un comportament altruistic genereaza endorfine la nivelul creierului, fapt din care rezultă un nivel crescut al fericirii de care avem parte, același lucru întâmplându-se și pentru persoanele pe care le ajutăm. Totodată, și oricât de ciudat ți s-ar părea, ne simțim mai bine atunci când oferim bani unei persoane care chiar are nevoie de ei, decât în cazul în care am cheltui banii respectivi pe lucruri irelevante.
2. Oamenii pe care îi întâlnim sunt importanți, astfel că un al doilea pas ar consta în crearea unor conexiuni cu oamenii pe care îi întâlnim. Studiile spun că acele persoane care au relații foarte bune cu persoanele pe care le cunosc, cu familia sau cu persoanele de la locul de muncă, sunt mult mai sănătoși decât marea majoritate. De asemenea, crearea unei conexiuni puternice cu persoanele de peste hotare reprezintă un alt element foarte puternic pentru o viață fericită. Cu cât persoanele cu care avem o conexiune puternică ne sunt mai apropiate, cu atât suntem mai fericiți.
3. Un al treilea pas ar fi legat de corpul nostru sau mai exact de felul în care avem grijă de corpul nostru. În cazul în care am împărți toate lucrurile care ne fac fericiți în două categorii și anume exterioare și interioare, am putea spune ca a avea grijă de propriul corp ar intra la acea categorie ce ține de cele interioare. Activitățile zilnice pe care le întreprindem sunt acea alegere conștientă de care avem parte, iar vestea bună ar fi că putem să ne influențăm nivelul nostru de fericire destul de ușor, în marea parte a lucrurilor fiind vorba despre activitățile fizice zilnice de care avem parte.
4. Consideri că nu există nimic în plus ce ai putea face? Țin să te contrazic și să afirm faptul că ai o lume întreagă de explorat. Un studiu recent a aratat faptul că în urma unei călătorii de 8 săptămâni, perioadă pe care s-o petreci în câteva țări și în care să înveți cultura și istoria țărilor respective, ajută creierul să se dezvolte din punct de vedere al conștiinței de sine, compasiunii și al introspecției.
5. Am o altă intrebare pentru tine. Ce lucruri noi ai învățat ultima dată? Te întreb acest lucru pentru că fericirea ta depinde de lucrurile pe care le înveți, însă totodată și de acțiunea în sine de a învăța. Prin simplul fapt că învățăm lucruri noi, creierul își dezvoltă această aptitudine care te va ajuta să înțelegi mult mai ușor ce înseamnă a avea o viață fericită.
6. Fericirea are totodată în vedere obiectivele pe care ni le setăm și este strâns legată de ele. Să te simți bine atunci când te gândești la viitor este mai mult decât important pentru fericirea ta, astfel că avem nevoie să alegem obiective cât mai ambițioase, iar atunci când le îndeplinim vom fi fericiți. Dificultatea unui obiectiv ține strict de tine, însă din proprie experiență pot spune că în cazul în care obiectivul este mai dificil, satisfacția ce-ți va aduce fericire va fi mai mare.
7. Crează o strategie ca de fiecare dată când ai parte de momente dificile să poți să revii la o atitudine pozitivă cât mai rapid. Indiferent cât de mult am dori să nu avem parte de ele, momentele de stres sau eșec vor fi mereu prezente în viețile noastre și nu ar trebui să încercăm să le înlăturăm. Însă este important să știm să abordăm, din nou și cât mai rapid, o atitudine pozitivă care să ne facă să continuăm.
8. Întotdeauna, dar întotdeauna ai grijă să vezi partea plină a paharului și să ai o atitudine pozitivă indiferent care ar fi lucrurile cu care iei contact. Atitudinea pozitivă ține foarte mult de felul în care reușim să ne controlăm emoțiile, iar studiile arată că dacă rata procentuală a gândurilor noastre pozitiv – negativ ar fi de 75% – 25%, am fi mult mai deschiși la ceea ce se întamplă în jurul nostru și totodată ne-ar fi mult mai ușor să realizăm ceea ce ne propunem. Apropo de atitudinea pozitivă, uite care sunt beneficiile inteligenței emoționale.
9. Fii confortabil cu tine însuți! Nimeni nu-i perfect și sper că realizezi acest lucru, însă adesea ajungem să ne comparăm latura noastră interioară cu latura exterioară a oamenilor pe care îi întâlnim, iar această analiză face ca fericirea de care ar trebui să avem parte să fie canalizată către noi într-un mod mult mai lent. Ideea constă în faptul că trebuie să ne acceptăm exact așa cum suntem și să nu fim prea aspri cu noi atunci când lucrurile merg prost.
10. Implică-te! Fă parte din ceva mare și astfel vei avea acces la tot felul de oameni interesanți. Oamenii care au un scop în viață și știu în ce direcție se îndreaptă sunt adesea mai fericiți. De asemenea, aceștia sunt oamenii care experimentează mult mai puțin ce înseamnă stresul și depresiile. Alege să te înconjori cu astfel de oameni și să te implici în acele lucruri care îți plac alături de niște oameni fericiți.
Aceștia sunt cei 10 pași de care vorbeam la început. Cât mai generali pentru că îmi doresc ca tu să îi definești pe fiecare în parte în urma unei analize interioare și să îi aplici astfel încât rezultatele să fie cele dorite și să te ducă mai aproape de o viață fericită. Totodată, vorbeam despre pasul +1, care la rândul lui este reprezentat de câteva activități ceva mai specifice care ne dezvolta din anumite puncte de vedere ce ne oferă o doză în plus de fericire.
Activitățile sunt următoarele:
- fă lucruri care sunt importante și pentru ceilalți, nu doar pentru tine;
- spune „mulțumesc” de fiecare dată când ai ocazia;
- focusează-te pe lucurile bune ale celor din jurul tău, nu pe defectele lor;
- admite faptul că ai nevoie de ajutor și acceptă-l;
- ajuta-i pe cei mai tineri decât tine să-și dezvolte inteligența emoțională;
- fii voluntar, folosește-ti resursele pentru a ajuta fără să ceri nimic înapoi;
- a fi curios este o bună metodă pentru a fi inspirat, așa că nu ezita;
- încearcă să înțelegi și să descoperi care îți este adevăratul scop;
- interesează-te mereu cum se simt cei din jurul tău;
- descoperă ce este important pentru tine;
- ieși în natură și bucură-te de simplitatea acesteia;
- renunță la tehnologie pentru o zi, descoperă importanța celorlalte lucruri;
- creează un mediu motivant;
- distrează-te!
Sper că ți-am fost de ajutor și te-am făcut să conștientizezi ceva mai multe decât o făceai până acum. Alege să ai o viață fericită!
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.