„Vreau sa fac multe. Vreau să ajung departe. Vreau să fiu cineva. ÎNSĂ consider că nu am motivația necesară pentru a avea ceea ce îmi doresc.” Îți sună cunoscut? În mod sigur ai trecut prin așa ceva și este posibil s-o faci din nou, insă de câte ori ai de gând să repeți experiența? Sunt două soluții pentru a obține ceea ce îți dorești: fie găsim modalități prin care să ne motivăm, fie ajungem să ne dorim lucrul respectiv mai mult decât orice altceva și vom ajunge să punem lucrul acela mai presus de orice altceva.
Să ne motivăm, însă motivație pentru a face ce anume? Am mai spus-o de câteva ori și prefer s-o repet de fiecare dată când am ocazia: motivația e ceva ce trebuie să se întâmple în mod constant pentru că nu putem să ne motivăm acum și peste câteva zile să nu mai facem nimic în privința asta. E posibil ca metodele împărtășite de mine să nu funcționeze așa cum vă așteptați, să nu funcționeze deloc sau să funcționeze foarte bine, tocmai din acest motiv este ideal să le puneți pe fiecare dintre ele în practică, în urma căreia să constatați ce vă motivează cel mai bine, însă oricum ar fi consider că avem nevoie de câteva metode cu ajutorul cărora să ne motivăm constant.
Minte-te frumos din când în când
Ai un task de îndeplinit și probabil are un nivel de dificultate foarte ridicat, iar tu nu ești foarte încrezător în propriile forțe și în faptul că vei putea duce la bun sfârșit task-ul respectiv. De ce să nu începi de la premiza că task-ul respectiv este, de fapt, cel mai ușor task pe care l-ai avut vreodată? Adică, oricum e al naiba de greu și e posibil ca rezultatul final să nu fie conform așteptărilor tale, așa că de ce să nu te minți că e mai ușor ca niciodată și să înaintezi, cel puțin, cu o atitudine pozitivă?
Lucrează la capacitate maximă
Mai bine de atât n-o poate zice nimeni, însă doar tu știi cât de bine poți s-o faci. Scrie pe o foaie ce ți-ar plăcea să faci și tot ceea ce ești capabil să faci. Locul unde găsești o conexiune reprezintă, de fapt, locul în care tu ar trebui să investești fiecare ultimă resursă.
Învață să te relaxezi
A te relaxa poate însemna multe, iar unii o percep greșit. Până la urmă, momentul de relaxare trebuie să fie tot o investiție în dezvoltarea personală, iar eu văd toată această relaxare ca un moment în care ar trebui să medităm la ceea ce am făcut, facem, sau avem de făcut.
Prietenul tău, jurnalul
Ținând cont de lucrurile pe care le faci, indexându-le pe toate într-un jurnal, te poate ajuta nu să le contorizezi, ci să îți conștientizezi evoluția pentru o perioadă îndelungată de timp. Astfel că, în cazul în care în ultimul an ai evoluat îndeajuns de mult, vei putea observa în jurnal cât și cum ai evoluat.
Astăzi fii mândru!
La sfârștul zilei găsește de un lucru întreprins pe durata zilei respective de care să fii mândru. Acțiunile caritabile, voluntariatul (și acestea sunt doar câteva) ne fac să ne simțim speciali pentru simplul fapt că am ajutat pe cineva. Fii mândru de acțiunile pe care le întreprinzi pentru ceilalți în mod special.
Gândește, gândește, după care gândește din nou
Se insistă asupra faptului că „gândim prea mult”, însă dacă nu gândim, atunci cum este posibil să ajungem unde ne dorim? Consider că nu există o cantitate limită de „gândire”, iar din punctul acesta de vedere recomand ca la fiecare sfârșit de săptămână să faci, tu cu tine, un brainstorming și să te gândești intens la pașii ce urmează.
Găsește cei trei oameni care să te ajute să înaintezi
Sunt trei tipuri de oameni de care ai nevoie pentru a te menține motivat constant și pentru a avansa. În primul rând ai nevoie de o persoană mai în vârstă decât tine, din același domeniu, care să te ajute, pe baza experienței pe care o deține, să înaintezi către visul tău. În al doilea rând, găsește o persoană care să se afle la același nivel cu tine pentru a avea cu cine să te sfătuiești și totodată pentru a avea un partener cu care să faci să lucrurile să se întâmple mai ușor. În al treilea rând, găsește pe cineva care își dorește ce îți dorești și tu, însă este la un nivel mai jos decât al tău, astfel încât să poți transmite mai departe tot ceea ce înveți.
Pregătește-te de război
Însă nu oricum, ci înaintând orbește și cu capul înainte în orice obstacol. Gândește-te că bariere (de orice natură) vor apărea oricum, iar dacă tu înaintezi cu maximul de energie canalizată în obiectivul tău, obstacolele s-ar putea să nu mai fie la fel de tăioase.
Folosește-te de acel 1% care contează
În marea majoritate a ocaziilor, soluția nu este una generală ci mai degrabă este una care pe care trebuie s-o cauți mult și bine pentru a o avea. Alege să cauți acea soluție pentru a avea un rezultat diferit, unic, care să impresioneze. Alege să fii acel 1% care contează!
Învață să ai o atitudine corespunzătoare
Posibil te întrebi care ar fi acea atitudine corespunzătoare sau posibil consideri că o atitudine pozitivă este tot ceea ce contează. Însă cum rămâne cu restul? Cum care? Cum rămâne cu următorul pas pe care trebuie să-l faci indiferent de cât de grea e situația? Cum rămâne cu lucrurile mărunte de care ar trebui să te bucuri? Cum rămâne cu zâmbetul pe care ar trebui să-l ai fara vreun motiv anume? Cum rămâne cu toate aceste lucruri de care nu mai ținem cont și pe care le înlăturăm, focusându-ne prea mult pe o listă ca cea de mai sus?
Motivație? A te motiva nu înseamnă a marca fiecare element dintr-o listă care spun alții că este motivațională. A te motiva înseamnă a conștientiza ceea ce îți place, a conștientiza care sunt motivele pentru care îți place și totodată a face ceea ce îți place, ținând cont de ceea ce îți place, cu zâmbetul pe buze și cu lucruri în minte care îți aduc fericire.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.