Inteligența emoțională este un termen ce a ajuns târziu la noi în țară și pot spune că multă lume nu cunoaște termenul, așa că o s-o iau pe scurt, pas cu pas, pentru ca voi să înțelegeți cât mai bine noțiunea. Mot-a-mot am putea vedea formată această noțiune ca o combinație între percepția și viziunea noastră asupra lucrurilor (inteligența) și ceea ce simțim atunci când avem parte de acele lucruri (emoția). Însă inteligența emoțională reprezintă mai mult de atât.
Pentru a avea acces la inteligența emoțională trebuie să înțelegem mai bine factorii care au o legătură directă sau indirectă cu aceasta. Am ajuns la următoarele idei:
Perceperea emoțiilor – în primul rând, înainte de a face primul pas, avem nevoie să percepem emoțiile la un nivel cât mai exact, acest lucru putând fii posibil prin înțelegerea semnalelor non-verbale și a limbajului corpului.
Raționalizarea emoțiilor – după ce am învățat să recunoaștem respectivele emoții și să le percepem cu adevărat, urmează folosirea acestora în ideea încurajării unei activități cognitive. Folosim emoțiile pentru a reacționa la acele lucruri cărora le oferim atenție, astfel că noi vom răspunde cu o emoție de fiecare dată când atenția ne va fi captată de ceva anume.
Înțelegerea emoțiilor – emoțiile pe care le percepem pot aduce cu ele foarte multe sensuri, astfel că pe lângă perceperea emoțiilor trebuie să analizăm și situația în sine. De exemplu atunci când vedem o persoană că plânge, în cazul în care analizăm situația putem ajunge la două concluzii mari și anume: fie persoana respectivă trece printr-o perioada foarte proasta din viața ei și trebuie să se exteriorizeze pentru a se calma, fie persoana respectivă a avut parte de un sentiment de bucurie foarte mare ce a făcut-o să plângă. Sau un alt exemplu este atunci când un prieten se comportă furios: fie pentru că nu este mulțumit de rezultatele din ultimul timp, fie pentru ca a luat o amendă. Pentru a înțelege emoțiile avem nevoie să analizăm în care acestea au fost expuse.
Gestionarea emoțiilor – și aici apare partea interesantă și mai exact cheia în inteligența emoțională. Felul în care ne controlăm emoțiile și felul în care răspundem la emoțiile celor din jur reprezintă felul în care ne gestionăm emoțiile.
În cazul în care reușim să percepem, raționalizăm, înțelegem și gestionăm emoțiile, atunci putem spune că suntem pricepuți la a interpreta cu ușurință tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, însă acești patru pași reprezintă doar o parte din întregul inteligenței emoționale. Prin urmare, cei patru pași sunt importanți pentru introducere și pentru a ne ajuta să conștientizăm emoțiile și cum să reacționăm.
Continuând, inteligența emoțională are la bază câteva caracteristici, pe care, în cazul în care le înțelegem, vom fi cu un pas mai aproape în înțelegerea inteligenței emoționale:
Conștiința de sine – persoanele ce au o inteligență emoțională ridicată de obicei sunt acele persoane conștiente de propriile emoții, pe care și le înțeleg și le controlează, nelăsându-le să scape de sub control. Persoanele respective sunt conștiente de punctele tari și puncte slabe pe care le au și lucrează ținând cont de acestea. Avem nevoie să ne conștientizăm emoțiile în primul rând pentru a le putea controla.
Auto-reglarea – reprezintă mai exact modalitatea în care ne controlăm emoțiile, iar cei care au această capacitate nu își ies mai niciodată din fire, nu sunt geloși, invidioși sau așa mai departe.
Motivația – de obicei, persoanele cu un grad ridicat de inteligență emoțională reușesc foarte ușor să se motiveze, deoarece au un control asupra emoțiilor lor știu exact ce să folosească și cum pentru a se auto-încuraja în a face ceva. De asemenea, succesele imediate pot fi amânate atunci când intervine o provocare sau o acțiune pe care iubesc s-o întreprindă.
Empatia – în mod sigur unul din cele mai importante elemente atunci când vine vorba de inteligența emoțională, empatia fiind acea capacitate de a înțelege și recunoaște nevoile și punctele de vedere ale celor din jurul tău.
Abilitățile sociale – posibil ați observat cât de bine puteți comunica cu o persoană ce are abilitățile sociale dezvoltate și aici mă refer la felul în care se face plăcut de ceilalți, felul în care comunică și așa mai departe. Totodată, aceste persoane au capacitatea de a renunța la propriul succes în ideea de a oferi persoanei cu care discută mai multă atenție.
Din câte puteți observa, aceste cinci caracteristici reprezintă totodată caracteristici ale unui om de succes, inteligența emoțională fiind un pas important nu doar în înțelegerea propriei persoane, ci și a persoanelor care ne înconjoară.
Cum ne putem îmbunătății inteligența emoțională? Destul de simplu, avem de urmat câțiva pași importanți:
- Observă și conștientizează modul în care reacționezi în preajma altor persoane. Nu te grăbi să judeci pe nimeni și întotdeauna fii onest!
- Aruncă o privire și la mediul în care îți petreci cel mai mult timpul. Fii conștient de toate mulțumirile care ți se aduc și în același timp acordă-le timp și celorlalți să povestească despre ei și reușitele lor.
- Evaluează-ți slăbiciunile și întreabă-te dacă ești gata să devii o persoană mai bună. Întreabă-te dacă ai curajul să faci acea schimbare de care ai nevoie.
- Evaluează modalitatea în care reacționezi la o situație stresantă. Devii agitat și depresiv? Îi învinovățești pe ceilalți pentru toate elementele negative? Abilitatea de a-ți pastra calmul și a te controla este extrem de importantă când vorbim de inteligență emoțională.
- Evaluează felul în care acțiunile tale îi influențează pe cei din jurul tău și fii conștient de asta. Totodată fii responsabil pentru fiecare acțiune întreprinsă!
Spuneam în titlu că inteligența emoțională ne poate ajuta să avem o atitudine pozitivă și să fim optimiști. Cum putem face asta? Păi este simplu, formula constând în capacitatea noastră de a ne controla emoțiile, fiecare atitudine pe care o avem având la baza o anumită emoție. Totodată, atitudinea pozitivă nu este singurul beneficiu al inteligenței emoționale, în același timp având parte de beneficii precum:
Îmbunătățirea performanțelor la locul de muncă – cu toții avem parte de stres la locul de muncă, iar cu ajutorul inteligenței emoționale nu doar că vom scăpa de stres, însă vom avea capacitatea de a îi conduce și motiva pe cei din mediul respectiv.
Sănătatea mentală și fizică – în cazul în care nu ești în stare să îți controlezi nivelul de stres și în general emoțiile, acest lucru poate duce la îmbolnăvire din punct de vedere mental și chiar și fizic.
Îmbunătățirea relațiilor interumane – prin simplul fapt că ești capabil să îți înțelegi emoțiile, vei ști cum anume să te exprimi și cum să îți transmiți ideile mai departe și totodată vei fi capabil să înțelegi persoanele cu care interacționezi fără ca acestea să îți comunice în mod neapărat ceva la nivel verbal.
Beneficii pot fi destule, însă importanța stă în faptul că inteligența emoțională este un tărâm încă neexplorat din multe puncte de vedere și avem totodată multe lucruri de descoperit.
Pe final, consideră inteligența emoțională ca fiind o abilitate, abilitatea de a reduce stresul, abilitatea de a recunoaște și controla emoțiile, abilitatea de a crea o conexiune cu alte persoane la un nivel non-verbal, abilitatea de a folosi amuzamentul in rezolvarea situațiilor dificile și provocărilor și totodată abilitatea de a rezolva conflicte într-un mod cât mai pozitiv.
Am găsit un test pe internet, în caz că ești curios cum stai la capitolul inteligență emoțională. Click aici!
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.