Frica se poate manifesta în diverse forme, însă indiferent despre ce ar fi vorba, de la un moment dat în colo frica ne motivează, ne face să depășim obstacole, ne face să vedem prăpastia din fața ochilor și totodată să sărim peste ea.
Ziceam la un moment dat, într-un articol precedent, cum frica face parte din acea categorie de elemente care ne motivează, însă totodată că avem nevoie de un control desăvârșit pentru a putea transforma frica în motivație, în sens contrar ceilalți se vor folosi de ea pentru a ne manipula.
Înainte de a încerca să te motivezi cu ajutorul fricii, ar fi bine să te cunoști, să știi de ce anume îți este frică, iar apoi să găsești respectiva frică în obiectivele pe care le ai, fie că sunt ele pe termen lung sau scurt. Extrem de multă lume, în special oamenii care au ajuns să aibă succes au folosit frica pe post de motivație, pentru că înainte de toate, înainte de a ajunge să se dezvolte personal, înainte de a ajunge să aibă succes, au trebui să-și înfrunte temerile.
Gândește-te la marii speakeri. Este clar că niciunul din ei, la început, nu era priceput (sau poate au fost câteva excepții, aceia născuți cu abilitatea de a vorbii în public) și că au trebuit să își depășească încă de la momentul de început această temere, care, potrivit statisticilor, este cu un nivel mai sus decât frica de moarte. Însă aceștia au găsit o modalitate prin care s-o facă, așa că dacă ei au reușit să-și depășească temerile, tu de ce nu ai reuși?
Acele lucruri de care ne este frică au o anumite intensitate și pot fi catalogate în funcție de această intensitate. Ce ai tu de făcut? Găsește-ți acea frică cu cea mai mare intensitate după care caută altele care au intensitate mai mică. Cu cât descoperi mai multe și cu cât depășești mai multe, cu atât vei fi mai aproape de a-ți înfrânge acea temere supremă. Nu ai nevoie să faci din prima pasul mare, găsește pași mici care să te ajute, ca într-un final, să faci saltul pe care îl aștepți cu sufletul la gură.
Pe scurt, ai putea urma pașii următori:
1. Cunoaște-te pe tine însuți mai bine decât te cunoaște oricine altcineva
Nu trebuie să-ți cunoști doar defectele și calitățile, ci trebuie să îți cunoști aptitudinile, valorile, principiile. Trebuie să știi ce te motivează și ce nu. Trebuie să îți cunoști fricile. Trebuie să fii conștient de tot ceea ce te reprezintă și, de asemenea, trebuie să știi care sunt lucrurile care pentru tine au valoare, acele lucruri care pentru tine reprezintă ceva.
2. Care îți este visul?
Fiecare dintre noi avem un vis către care tot înaintăm și oricine își dorește să facă ceva, trebuie să aibă un vis. De ce este important visul? Datorită lui și în funcție de el ne vom seta obiectivele. De ce sunt importante obiectivele? Există obiective pe care le îndeplinim cu ușurință și există obiective care sunt greu de dus la capăt. Această a doua categorie reprezintă acea categorie în care obiectivele au părți neexplorate, necunoscute ce ne fac să ne înfruntăm temerile.
Deci, trebuie să ne cunoaștem visul, pentru a putea seta obiective care uneori ne pun în situația de a ne înfrunta temerile.
3. Focusează-te pe acele obiective care impun înfruntarea temerilor
Degeaba avem obiective pe care le îndeplinim cu ușurință. Contează nu introducerea, nu prefața, nu încheierea. Tot ceea ce contează și este cu adevărat relevant este cuprinsul. Când ne referim la obiective, cuprinsul reprezintă călătoria pe care o avem, iar cu cât călătoria este mai zbuciumată, cu atât noi avem parte de mai multe lecții din care să învățăm, mai multă experiență de căpătat și așa mai departe. Beneficiile sunt nelimitate, trebuie să știm doar cum să ajungem la ele.
Nu te gândi că ai parte de anumite temeri și că nu a mai trecut nimeni altcineva prin ele. Gândește-te că de ce ți-e ție frică i-a fost și altuia. Mai departe poți spera că există o rezolvare pentru temerea respectivă, așa că îți recomand s-o cauți, să citești, să vezi filme, clipuri pe youtube sau să faci orice altceva care să-ți ofere măcar un indiciu legat de cum să-ți înfrângi temerile în cazul în care nu ai nicio soluție.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.