Published On: 10/09/20134.9 min read

În articolul de săptămâna trecută vorbeam despre cum prima parte a zilei ne poate ajuta și care este importanța acesteia în dezvoltarea noastră personală. M-am gândit să continui articolul și să reluăm ideea de dezvoltare personală sau cum s-ar spune, să intrăm mai bine în pâine și să vorbim despre pașii pe care să-i urmăm pentru a ajunge la succesul dorit.

Despre dezvoltare personală găsim definiții peste tot, așa că definițiile le lăsăm pentru căutările pe Google. Am stat puțin pe gânduri și am ajuns la concluzia că dezvoltarea personală reprezintă una din cele mai complexe și abundente ramuri în ceea ce privește structura acțiunilor întreprinse îmbinate cu atitudinea și comportamentul pe care individul le are în scopul evoluției proprii.

Am structurat ceea ce înseamnă dezvoltarea personală în următoarele arii: dezvoltare din punct de vedere social, dezvoltare din punct de vedere spiritual și mental, dezvoltare din punct de vedere emoțional și dezvoltare din punct de vedere fizic. Le vom lua pe fiecare fiecare în parte, vom scoate cele mai pozitive părți din ele și datorită lor vom ști unde anume să punem accentul pentru a ajunge succesul dorit. Nu mă înțelegeți greșit, în cazul în care vă doriți să atingeți succesul dorit, acest lucru se va întâmpla oricum, însă ceea ce urmează să citiți vă va oferi o altă perspectivă asupra lucrurilor ce vă va face să înaintați puțin mai repede.

Dezvoltare din punct de vedere social

Acest tip de dezvoltare ține foarte mult de aptitudinile de comunicare pe care le avem. Știm să comunicăm? Atunci știm să obținem ceea ce ne dorim, știm să creăm relații interumane, știm să ne facem apreciați, știm să creăm o primă impresie bună și așa mai departe. Prin comunicare nu ar trebui să înțelegem doar ideea de a vorbi sau de a transmite mai departe o idee pentru că asta ar însemna să ne limităm. Comunicarea reprezintă totul, de la a transmite o idee până a negocia termenii unui contract pe o perioadă de câțiva ani. Comunicarea reprezintă totul și vei avea nevoie de multă răbdare pentru a putea ajunge să te perfecționezi.

Dezvoltarea din punct de vedere social se poate realiza citind și aplicând (asta cred că e o regulă generală). Sunt o infinitate de cărți despre comunicare și atitudinea pe care trebuie să o avem atunci când interacționăm cu alte persoane, încât o simplă căutare pe Google vă va aduce rezultatele dorite. Uite și recomandările mele: Allan Pease – Limbajul Trupului, Robert Dilts – Strategii de geniu: Albert Einstein, Jo Ellen Grzyb, Richard Chandler – Arta de a zice nu.

Dezvoltare din punct de vedere emoțional

Societatea ne manipulează prin diverse forme și ne pune să gândim în absolut tot ceea ce întreprindem, când de fapt nu tot ceea ce facem ar trebui întreprins pe baza gândurilor. Sentimentele sunt cele care dictează, gândurile sunt cele care le anulează. Întotdeauna vom avea nevoie să simțim că ceea ce întreprindem e făcut într-o manieră corectă, ci nu doar satisface nevoile altora. Dezvoltarea din punct de vedere emoțional este ceea ce simțim noi că transmitem și ceea ce se observă în urma realizărilor noastre. Pentru a evolua din acest punct de vedere avem nevoie de exercițiu, care spre fericirea kinestezicilor, va fi mai ușor pentru ei. Un exercițiu prin care să punem accent din punct de vedere al sentimentelor pe tot ceea ce vom executa de acum în colo. Recomand a se citii următoarele cărți: Daniel Goleman – Inteligența emoțională, Walter Lubek – NLP Spiritual, Scott Peck – Drumul către tine însuți și mai departe, Daniel Goleman – Emoțiile Distructive.

Dezvoltare din punct de vedere spiritual și mental

Rezultată din trăirile interioare pe care le avem contopite cu modul prin care ne trăim viața (pozitiv sau negativ), dezvoltarea personală din punct de vedere spiritual și mental reprezintă în cele mai multe cazuri elementul definitoriu al dezvoltării personale. Nu ai cum să ajungi o persoană de succes în cazul în care ai o gândire negativă. Trebuie să fii conștient de faptul că eșecurile sunt ceea ce te propagă către ceea ce îți dorești și de fiecare dată când ai parte de unul continuă-ți planul cu zâmbetul pe buze. Cam acesta ar trebui să fie atitudinea cu care să te dezvolți.

Dezvoltare din punct de vedere fizic

Mens sana in corpore sano. Sănătatea corpului tău e la fel de importantă precum succesul dorit. Aici am un sigur sfat și nu există o carte specifică în domeniu sau cel puțin nu o știu eu. Sfatul ar fi: fă sport cel puțin o dată pe săptămână și în scurt timp vei ajunge să vezi totul cu alți ochi, să capeți o perspectivă nouă. În ultimele luni am alergat mai mult decât alergasem tot restul vieții și am ajuns la concluzia că sunt mai energic, sunt mai devotat dezvoltării personale, sunt mai activ ca niciodată. Dezvoltarea din punct de vedere fizic reprezintă disciplină, iar cu fiecare pas pe care îl faci în scopul evoluției tale, vei avea nevoie de disciplină!

Nu încerca să te focusezi doar pe una din cele patru arii, ci focusează-te pentru început pe aceea pe care o simți incompletă.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit sau simți că te-a ajutat, atunci ajută-mă să transmit mesajul mai departe printr-un like, share pe Facebook sau printr-un tweet. Mulțumesc!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.