Published On: 18/07/20133.8 min read

Mitul spune că subconștientul este acea locație în care „aruncăm”, în prezentul spontan, toate informațiile de care nu avem nevoie, ca mai apoi, când le sosește timpul, la momentul oportun, subconștientul începe să lucreze și să deblocheze acele informații, urmând ca noi să avem din nou acces la ele. De ce l-am numit mit? Pentru că atât timp cât știm ce informații să-i oferim subconștientului și sub ce forma, ajungem să controlăm subconștientul și de asemenea să avem acces la informațiile respective oricând dorim.

In primul rând trebuie să conștientizăm că această unitate de stocare denumită subconștient este de o capacitate nelimitată și are posibilitatea de a absorbi orice informație pe care o receptăm pe căi vizuale, auditive, kinestetice și așa mai departe. În momentul în care suntem conștienți de importanța dar și această imensă capacitate de stocare a subconștientului, putem împărți informațiile în două categorii: cele de care avem nevoie și cele de care nu avem nevoie.

Informațiile de care nu avem nevoie sunt acelea precum dimensiunea unei picături de ploaie, nuanța cărămizie a unei clădiri vechi și așa mai departe. Informațiile de care avem nevoie sunt de obicei acelea importante precum informații legate de locul de muncă, de locul în care ne aflăm, de persoanele care ne înconjoară, de acțiunile pe care le întreprindem și așa mai departe. Însă problema nu apare atunci când dorim să alegem cărei categorie îi aparține fiecare informație, ci atunci când suntem nevoiți să delimităm cele două categorii, pentru a avea acces la cea cu informațiile importante.

Delimitarea are loc într-un mod simplu, print-un exercițiu ce implică puțină creativitate, imaginație și foarte multă concentrare. De asemenea, atunci când vrem să controlăm subconștientul și să avem acces mai ușor la informațiile pe care acestea le poate furniza, aș recomanda ca acest exercițiu să fie realizat pe o durată de cel puțin o săptămână.

Exercițiul sună cam în felul următor: imaginează-ți o insulă, o insulă care să nu conțină nimic, doar nisip și să fie înconjurată de ocean. De fiecare dată când vei primi din mediul exterior o informație pe care o consideri importantă sau necesară va trebui să te gândești la insula anterior imaginată și să pui informația într-un loc, în care vrei tu, pe insula respectivă.

Partea aceasta pare să fie cea mai dificilă pentru că atunci când absorbim informații importante ne concentrăm doar pe rolul acestora în viața noastră și deloc pe o modalitate de a stoca informația respectivă într-un loc sigur.

Pentru informațiile de care nu avem nevoie nu este necesar să controlăm subconștientul, pentru că din moment ce nu avem nevoie de respectivele informații, acestea nu sunt importante și evident nu le vom folosi prea curând, poate niciodată. E posibil ca insula voastră să ajungă până la urmă un oraș imens, însă partea bună stă în faptul că veți fi stăpân asupra tuturor informațiilor respective.

De asemenea, o altă versiune a metodei de mai sus, pe care o recomand în cazuri de urgență, are la bază cam aceleași idei, însă în loc de insula respectivă, de data aceasta vă veți imagina în propria locuință, aceasta reprezentând zona cu cel mai mare nivel de confort. Este zona în care cunoaștem fiecare obiect în parte cu ochii închisi și tocmai din acest motiv pare să funcționeze atât de bine.

Imaginați-vă că intrați la voi în casă. Aveți holul în primul rând cu locul în care este așezată încălțămintea, cuierul, oglinda. Mai departe bucătăria cu frigiderul, fereastra, un dulap, un colțar și tot așa. Ideea este că fiecăruia dintre aceste elemente putem să-i atribuim informații, iar apoi, când avem nevoie de informațiile respective tot ce trebuie să facem este să ne gândim la propria locuință.

Acestea, din punctul meu de vedere, par cele mai ușor de utilizat metode prin care să controlăm subconștientul, însă mai sunt destule.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.