Published On: 28/05/20136 min read

Ce este optimismul și ce reprezintă el? Cum putem avea parte de cât mai mult și cum putem ajunge la acea perspectivă în care indiferent de cât de mare ar fi procentul de negativism dintr-o anumită activitate, noi să putem observa doar ceea ce este pozitiv? Ce ne face mai optimiști și cum ajungem să fim optimiști în adevăratul sens al cuvântului? Acestea reprezintă doar o serie din sutele de întrebări pe care orice individ ajuns vreodată într-o depresie și le adresează.

Am fost prezent în toate depresiile și m-am bătut cu ele, într-un final ajungând să le înlătur definitiv. Nopți nedormite, insomnii, incapacitatea de a memora orice informație oricât de mica, sentimente făcute vraiște, gânduri negre pentru perioade bune de timp – toate ajung să formeze un mecanism ce te va măcina încetul cu încetul până când o să uiți cum a început totul și o să fi afundat într-o imensa idee problematică, sursă a tuturor nemulțumirilor de zi cu zi.

În acest articol nu urmează să vă ofer informații despre atitudinea pe care trebuie s-o ai atunci când dorești să te schimbi, însă prin acest articol doresc să ofer cât mai multe unelte care să te poată ajuta la căpătarea unei perspective cât mai optimiste. Ce reprezintă aceste unelte? Uneltele sunt acele lucruri datorită cărora, atunci când avem parte de ele, starea de spirit ni se schimbă în bine. Un exemplu ar fi ciocolata pentru că are un efect general asupra oricărei persoane.

De asemenea, veți observa în cele ce urmează ca toate informațiile sunt oferite la un nivel cât mai general iar structurarea acestora este realizată la un mod cât mai ușor de înțeles, iar cei care vor dori cu adevărat o schimbare, vor fi doritori să cunoască mai multe informații decât poate un simplu articol de acest gen oferi.

După ce citiți acest articol este recomandat să creați o listă. Acea listă cu exact lucrurile care considerați că vă încântă retina, papilele gustative, auzul și în mod special gândurile, iar apoi să depuneți efortul necesar pentru a obține lucrurile respective.

Alimente și băuturi

Deoarece papilele gustative au calitatea de a transmite informații imediate către creier, am ales să încep cu o listă îndeajuns de consistentă de alimente și băuturi ce ne pot schimba starea de spirit și ne pot face mai optimiști. Totodată, am ales să exclud alcoolul din lista băuturilor deoarece cu toate că alcoolul ne schimbă starea de spirit în bine, multă lume ajungă să abuzeze iar rezultatul este unul opus optimismului.

Nuca de cocosLăsând de-o parte multitudinea de dulciuri nesănătoase ce o au în compoziție, nuca de cocos este un aliment sănătos datorită trigliceridelor pe care le are în compoziție. Trigliceridele pot reenergiza o bună stare de spirit și totodată sunt bune pentru sănătatea creierului. De asemenea, elemente obținute din nuca de cocos, precum laptele de nucă de cocos, nu sunt sănătoase și nu au un efect special asupra stării noastre de spirit.

Ouăle – Conțin o cantitate îndeajuns de mare de zinc, vitamina B, iod, acizi grași omega 3 și  de asemenea foarte multe proteine. Nu numai că ouăle sunt ideale pentru energizarea corpului, însă datorita cantității mari de proteine pe care le conțin acestea ajută și la stăpânirea poftei de mâncare pentru câteva ore. De asemenea, în cazul în care doriți să slabiți este recomandat să consumați ouă dimineața.

Roșiile Cherry – Toate roșiile conțin o substanță numită licopină, iar prin consumarea lor putem îmbunătății sănătatea corpului, licopina având scopul general de a proteja creierul, precum un scut. Pentru a avea un efect mai bun, consumul de roșii cherry este recomandat împreună cu uleiul de măsline, acesta amplificând efectul licopinei.

Mierea – În cazul în care luăm în considere și sănătatea organismului nostru, mierea este un excelent înlocuitor pentru zahăr. Mierea conține kaempferol și quercetină ce ajută la înlăturarea depresiilor și de asemenea la menținerea sănătoasă a creierului. Totodată, mierea fiind un bun înlocuitor al zahărului, poate fii consumată în cantități mult mai mari deoarece aceasta nu va avea un impact masiv asupra nivelului de zahăr din sânge.

Sparanghelul – Atunci când ne aflăm în mijlocul unei depresii, corpul începe să piardă acid folic, nu în cantități mari, însă cantitatea pierdută de acid folic este îndeajuns de mare încât observarea aceasta a convins cercetătorii să recomande sparanghelul pentru combaterea depresiilor. Pe lângă acidul folic, sparanghelul mai conține și triptofină, folosită de creier pentru generarea de serotonină, ce stabilizează starea de spirit și ne face mai optimiști.

Ciocolata neagră – Desigur, ciocolata este bună, indiferent de care ar fi, pentru îmbunătățirea stării de spirit, însă ciocolata neagră oferă anumite beneficii pe care laptele sau orice altă ciocolată nu le pot oferi și anume creșterea circulației sângelui către și de la creier, schimbarea asupra stării de spirit întâmplându-se imediat, fiind totodată foarte ușor de observat și conștientizat. De asemenea, ciocolata neagră oferă o doză de energie aparte, iar consumul a câtorva cubulețe de ciocolată neagră zilnic este chiar recomandat.

Laptele – O cană cu lapte poate face deseori minuni! Datorită tripofinei pe care o conține, laptele consumat în cantități decente ne poate scăpa de stres și chiar relaxa, tocmai din aceste motive este recomandat să consumăm lapte cât mai regulat, dar nu în cantități exagerate.

Tehnologie

Tehnologia a evoluat atât de mult în ultima perioadă, încât orice unealtă din acest domeniu ce ne poate face viața mai ușoară ne schimbă în mod indirect starea de spirit. Cum? Datorita tehnologiei, în cazul în care o utilizăm doar la în scopuri strict necesare, ajungem să avem mai mult timp liber, iar mai mult timp liber reprezintă de fapt activități întreprinse cu zâmbetul pe buze.

Totodată, tehnologia o putem definii ca fiind jucăriile adulților, în mare parte de gen masculin, aceștia fiind mai mult decât încântați când achiziționează un laptop, smartphone sau orice altceva ce implică tehnologie de ultimă oră. Tocmai din acest motiv pot spune că tehnologia ajută într-un fel, prin intermediul subconștientului, la revenirea individului la momentul copilăriei și astfel ajungem să fim mai optimiști.

Pe lângă faptul că tehnologia înseamnă în primul rând economie de timp, tehnologia poate reprezenta și o economie financiară, investiția inițială în tehnologia pe care dorim s-o achiziționăm putând fi ușor amortizată în cazul în care utilizăm achiziția în scopul obținerii unui profit.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.