Published On: 24/09/20122.2 min read

Multă lume minte, iar minciuna poate fi detectată cu ajutorul unui test poligraf sau cel putin așa se spune, doar că testul poligraf oferă rezultate pe baza de stres. Din punct de vedere al creierului, atunci când mințim și chiar și atunci când suntem mințiți creierul nostru lucrează (mai exact cortexul prefrontal dorsolateral), dar atunci când ne mințim pe noi înșine ce se întâmplă?

Ce legătură are minciuna cu prostia? În mare parte niciuna, dar în principiu doar un mic procent din cei care mint știu și cum/când s-o facă. Mințim pentru că suntem nevoiți sau pur și simplu involuntar, dar nici că avem habar cum să ne controlăm limbajul trupului astfel încât să ne permitem să mințim. Din punctul meu de vedere, minciuna este buna doar pentru a manipula, astfel obținând ceea ce nu poți obține în mod normal sau cu aceeași ușurință.

Folosești minciuna pe post de instrument de manipulare? Ar trebui să ți cont, așa cum ziceam mai sus, de limbajul trupului dar și de informațiile pe care le furnizezi, eventual să le notezi undeva. E posibil să ajungi să oferi atât de multe informații greșite, în scopul obținerii de beneficii, încât să începi să uiți din ele și astfel ajungi la ceea ce înseamnă a te minții pe tine.

Faptul că te minți pe tine însuți rezultă din faptul că îi minți pe cei din jurul tău de prea multe ori și nici măcar tu nu mai poți face față. E posibil să ajungi să îți creezi o nouă personalitate, un nou caracter, un nou tu, dar toate aceste noutăți vor fi false pentru că nimic din ceea ce e nou nu te definește.

Nu ai nevoie de minciuni, ai nevoie de sinceritate pentru că în cele din urmă sinceritatea se pare că plutește. Oamenii mint inclusiv cu chestii minore, de exemplu abordarea unei locații sau întreprinderea unei anumite activități, și chestia asta chiar nu o înțeleg. De ce să nu faci realiste cuvintele pe care vrei să le spui și cu adevărat să întreprinzi activitatea respectivă sau să ajungi în locul respectiv? Până la urmă de ce alegem să fim falși în loc să fim naturali?

Fii sigur că atunci când minți este neapărată nevoie să minți și în același timp fii sigur că o faci cum trebuie, în rest apelează la sinceritate!

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

Alege o unealtă

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ținem legătura pe e-mail. Completază formularul.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.