Cel mai important lucru atunci când întreprindem ceva este să ne păstram ideea constant în cap și să nu ne abatem la drum, în caz contrar riscăm să cădem, să ne împotmolim, să eșuăm, mai exact să adaugăm câțiva pași absolut irelevanți călătoriei astfel ajungând să pierdem timp. În situații precum aceasta, autocontrolul pare să fie soluția.
Trebuie să fii calm, să fii meticulos și să îți gândești următorii cel puțin cinci pași. Nu trebuie să le lași influențat de factorii din exterior, mai degrabă să îi manipulezi astfel încât rezultatul final să fie în favoarea ta. Trebuie să găsești echilibrul necesar pentru a avea parte de un final cel puțin la nivelul liniei de plutire, niciodată sub, iar având în vedere faptul că tu ești cel care controlează acel echilibru, acea menținere deasupra liniei de plutire ar trebui să fie ușoară.
E ușor să menții un lucru la nivelul pe care îl are în momentul respectiv, ceea ce e greu o reprezintă evoluția pentru că în primă fază nu ai idee ce înseamnă aceasta cu adevărat. Fiecare acțiune are propria ei evoluție, urmată de niște pași specifici fiecare diferențiați prin acele lucruri care definesc acțiunea respectivă. Când ajungi să afli ce definește ceea ce tu întreprinzi ajungi să ai control asupra situației și să o modelezi după bunul plac, creând astfel așa numitul destin.
Revenind, autocontrolul înseamnă negarea nevoilor omenești. Deții controlul atunci când cu toate că dorești să faci un lucru, nu îl faci. De exemplu, poți spune că folosești autocontrolul pe post de unealtă atunci când timp de o lună ai mâncat în fiecare zi felul de mâncare preferat, iar exact la o lună după spui stop pentru că mâncarea respectivă te îngrașă, în ciuda faptului că ai mânca constant.
Înainte de a nega ceva, trebuie să conștientizezi de ce ai neapărată nevoie, ce anume îți face rău ție sau organismului tau, ce anume îți aduce beneficii, iar apoi să tragi linie sub toate acestea. Calculul precedent este definitoriu pentru că nu ai vrea să negi ceva ce îți poate aduce fericire în viață.
Poți și tu! Începe cu exemplul de mai sus (cel cu mâncarea), însă ține cont de faptul că ai nevoie de o voință de fier.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.