Vorbeam la un moment dat despre așteptări și cum nu e bine să le avem, nici măcar de la noi. Ce ar fi să despicăm puțin firul în patru și să vedem ce se întâmplă, de fapt, dincolo de toate aceste așteptări.
În primul rând, ne creăm așteptări în legătură cu tot ceea ce ne înconjoară, iar aceste așteptări pot fi pozitive sau negative. Te poți aștepta ca cineva să te ajute cu ceea ce ai nevoie – ăsta-i un exemplu de așteptare pozitivă, sau te poți aștepta ca într-un anumit loc să nu te simți în largul tău – așteptare negativă.
Omul este acea specie evoluată, rațională. Gândim, iar uneori o facem prea mult, în special când lucrurile sunt simple, ne place să ne gândim și să ne tot gândim când de fapt trebuie să acționăm.
Vizualizează următoarea situație: te afli pe punctul de a pleca într-un loc în care nu ai mai fost niciodată, dar tu ai impresia că acolo nu o să te simți în largul tău, fie pentru că tu ai citit că locul respectiv are o cultură pe care tu nu o agreezi, fie că oamenii nu sunt pe gustul tau sau poate chiar pentru că tu nu vei fi pe gustul lor. Dar acestea sunt doar niște prezumții, sunt doar așteptări pe care ți le dezvolți la nivelul gândirii tale și la un moment dat o să ajungi să fi stăpânit de ele.
În al doilea rând, dar nu întotdeauna, ne creăm așteptări și în legătură cu noi. Vrem să atingem anumite vârfuri, vrem să fim cei mai buni, vrem să obținem tot ceea ce ne dorim și tocmai aici apare greșeala.
Există o mică nuanță ce face diferența: una este să îți dorești să ajungi pe lună, altceva este să și obți lucrul acesta, iar această a doua parte ține de așteptări, niște așteptări pentru care, dacă vrei să fie îndeplinite trebuie nu să muncești, ci să fi munca în persoană. Mai exact, efortul pe care trebuie să-l depui pentru a-ți îndeplinii propriile așteptări sunt aproape imposibile pentru că suntem perfecționiști, meticuloși și întotdeauna ne dorim mai mult decât putem duce.
Mulți mă vor contrazice, dar da, e greșit să ai așteptări, cel puțin atât timp cât nu ești în stare de lucruri mărețe și nu-ți place să muncești, așteptările nu au ce căuta în universul tău pentru că niciodată nu o să ai parte de ceea ce îți propui.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.