Să simplificăm lucrurile sau nu? Cât de mult le putem simplifica și cum putem ajunge la simplitate? Există o limită pentru așa ceva?
Încep să cred că de fapt nu trăim in era internetului și a tehnologiei, ci într-o eră în care încercăm să facem lucrurile să pară cât mai grele, în loc să le simplificăm cât mai mult. Parcă am fi atât de dornici de adrenalină încât orice altă activitate nu ne mai satisfacem și astfel ne-am dori să complicăm totul.
Pornind de la lucruri mărunte precum „ce mănânc astăzi?” – pentru că până ne gândim ce ne mulțumește papilele gustative plus drumul până la magazin combinat cu cumpărarea mai multor lucruri decât erau pe lista de cumpărături ajungem să vedem că au mai fost adăugați câțiva pași iar la sfârșit ne dăm seama nu numai că am pierdut mai mult timp, dar și mai mulți bani – până la diferite situații ipotetice, ne place să mai adăugăm încă un pas în parcurgerea a ceea ce întreprindem pentru că suntem niște specii evoluate și putem face multitasking, putem calcula strategic alți cinci pași peste cei cinci deja calculați.
Simplitatea e diversitate; cu cât simplifici lucrurile mai mult, cu atât ajungi să ai mai mult timp liber, acest timp liber eventual fiind folosit pentru alte activități, dar în același timp, simplitatea e dificultate pentru că este posibil să ajungem să simplificăm totul prea mult și astfel informațiile referitoare la ceea ce întreprindem vor fi deficitare.
Ar fi o soluție să nu mai faci nimic, pentru că așa nu ai ce complica, dar până la urmă lucrurile complicate ne dezvoltă, iar simplul fapt că treci prin acele situații ipotetice te maturizeaza, deci nu întotdeauna să ai simplitate este cheia. Simplitatea e cheia către lene pentru că atunci când nu există nici diversitate, nici dificultate în viețile noastre ajungem să facem un singur lucru, să muncim ca niște sclavi ai propriei gândiri.
Să zicem că până acum am scos în lumină ambele tabere, eu sunt în cea de-a doua, iar uneori complic lucrurile mult prea mult, sunt conștient de asta. Consider că lucrurile pot ajunge atât de simple, dar nu vreau asta pentru că fiecare pas dificil pe care îl întâmpin reprezintă câte un element cheie, iar fiecare dintre aceste elemente sunt reprezentate de sentimente ce îmi sunt transmise în mod direct, așa că renunțarea la dificultate și abordarea lucrurilor într-un mod cât mai simplu nu e din punctul meu de vedere o soluție.
Să avem simplitate ne poate ajuta sau nu, în mod sigur depinde de la caz la caz, așa că înainte de a trece la simplificarea lucrurilor imaginează-ți care ar fi diferența dintre situația în care te afli, așa cum e ea, și tot respectiva situație, dar simplificată.
♥ Mă numesc David Mitran
Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.
Hai să ne cunoaștem
Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.
Fără spam. Îți promit.