Published On: 13/06/20122.2 min read

La început toţi suntem nişte umbre şi nu facem nimic altceva decât să copiem. E greu să faci totul din nimic, tocmai din acest motiv sunt extrem de puţine persoane care îşi dezvoltă fiecare latură doar prin felul lor de a fi şi de a gândi fără a se agăţa de ceva din exterior, ele sunt genul de persoane naturale cu abilităţi înăscute. Pe noi, restul, nimeni nu o să vină să ne înveţe ce e bine şi ce nu, cum să iei o decizie corectă, cum să analizezi situaţia, cum să fi natural, aşa că ori experimentezi ori eşti mort.

Pentru început, copiezi!

Copiezi orice conştientizezi că ţi-ar fi de folos, fiecare gest, fiecare acţiune, copiezi până şi intonaţie, mimică şi tot ce ţine de limbajul trupului. Copiezi până când simţi că ai acaparat destulă informaţie, îndeajuns de multă încât cu ajutorul ei să poţi devenii natural şi începi să exersezi până toate cele învăţate se pliază pe a ta personalitate.

Apoi, după ce te străduieşti o perioadă îndelungată ce poate atinge lejer un deceniu, începi să „capeţi” acele abilităţi naturale sau mai bine zis să ţi le dezvolţi atât de mult încât să simţi că sunt naturale. Cum ziceam, o să dureze, aşa că nu te aştepta să se întâmple totul brusc. Chestia asta e ca şi cum ai încerca să mănânci un elefant, iar un elefant nu se mănâncă tot dintr-o dată, se înfulecă într-un mod decent, bucăţică cu bucăţică. Aşa şi cu ceea ce tu asimilezi. Posibil să acaparezi mai multe informaţii în acelaşi timp, dar în mod sigur nu vei fi în stare să le şi dezvolţi pe toate în acelaşi timp.

Suntem dezavantajaţi, da! Dar până la urmă acesta este natura omului, o natură care în mod sigur nu acţionează la fel în cazul a două sau mai multe persoane, mereu flexibilă şi niciodată comună. Cei care se nasc naturali au avantajul acesta, dar au şi dezavantajul că nu experimentează acea dezvoltare, din punctul meu de vedere, vitală prin care trebuie să treci ca să capeţi abilităţile respective. Iar dacă deţii doar coperţile, fără cuprins e ca şi cum ai încerca să savurezi un mar plin de viermi pe interior. Fără să poți vreodată să depășești statutul unei umbre.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email
Politică

Fără spam. Îți promit.