Published On: 03/06/20122 min read

Faptul acesta se întâmplă de prea puţine ori, în majoritatea cazurilor ajungându-se la a ni se spune că nu trebuie să ne fie frică de parcă noi am fi cei mai impunători şi cei mai superiori iar nimeni nu ar fi mai presus de noi. Însă cum rămâne cu fricile noastre?

Frica este tot un sentiment şi trebuie tratat ca atare, nu-i poţi cere unei persoane sa îşi nege acest sentiment. E ca şi cum ai face o prăjitura dar nu ai pune zahăr şi numai prăjitură nu ar mai fi. În principiu ideea este că nu poţi extrage un element definitoriu dintr-o totalitate pentru că respectiva totalitate nu va mai funcţiona ca atare.

Cea mai mare greşeală pe care o facem atunci când încercăm să calmăm pe cineva este sa îi spunem că totul o sa fie bine şi că nimic rău nu o să se întâmple. Stupid! De parca au ajutat vreodată cuvintele într-o situaţie în care suntem bulversaţi şi habar n-avem ce trebuie să facem. Ce ar trebui să facem ar fi să rămânem alături de persoana respectivă, depăşind alături de ea temerile prin care trece.

În mare parte ţi-e frică pentru ca eşti singur. Este foarte greu să îţi clădeşti acea încredere în tine mai ales după ce ai fost asaltat de sentimentul de frică. Tocmai din acest punct de vedere cred că este important să ai pe cineva alături, cineva datorită căruia tu să ai tăria necesară de a depăşi obstacolul respectiv. Cel mai bun exemplu ar fi atunci când mergem pe stradă şi la un moment dat apar nişte câini în faţa noastră. Dacă suntem singuri, în majoritatea cazurilor vom avea tendinţa să îi ocolim, iar în cazul în care avem o persoană alături, teama respectivă dispare sau îşi reduce intensitatea.

Până la urmă fricile sunt constructive. Ne dezvoltă capacitatea de a depăși situaţiile grele, capacitatea de a ne automotiva pentru că la un moment dat o să fim nevoiţi sa ne înfrângem fricile, capacitatea de a ne autocontrola. Fiecare sentiment şi mai exact fiecare lucru ce ni se întâmplă poate fii constructiv dacă știm să-l privim din perspectiva necesară, e nevoie doar de puţin exercițiu.

Cauti modalitati practice prin care sa iti depasesti obstacolele?

♥ Mă numesc David Mitran

Scriu din 2009, iar pe blogul acesta public articole din 2012, având aproape 500 de articole publicate. În 2016 am scris prima carte, iar în 2021 am făcut publice pentru prima dată uneltele create. Lucrez cu oamenii și companiile și mă implic acolo unde sunt prezente obstacole, dezvoltând instrumente și unelte cu care oamenii și companiile să depășească obstacolele de care au parte. Citește mai multe despre mine accesând pagina „Despre”. Urmărește-mă pe instagram @davidtheoptimist.

Hai să ne cunoaștem

Ți-am pregătit o serie de emailuri în care îți vorbesc despre copilărie, educație și familie, despre sport și sănătate, despre ce am scris și cum am ajuns să scriu, despre marketing, business, public speaking și alte câteva subiecte. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de mai jos.

Prenume(Required)
Email

Fără spam. Îți promit.