Salutare cititorule! În primul rând, la butoane nu se află David, ci Marius, pe care optimistul l-a invitat să scrie un articol despre motivaţie.

În al doilea rând, îţi declar că este pentru prima dată când vorbesc / scriu deschis despre motivaţie şi mai ales, este prima oară când scriu un articol, aşa că te rog să fii îngăduitor.

Pentru mine, ca o persoană ce lucrează pentru ea şi nu are un program fix, nişte reguli exacte, motivaţia este o treabă destul de importantă şi delicată.Nu puţine au fost momentele când aveam ceva de lucrat şi îmi ziceam „ n-am chef azi, o termin mâine ” şi aşa treceau, uneori, câteva zile bune până să finalizez ceva, zile în care nu eram deloc productiv.

Când, în sfârşit, mă apucam de treabă şi duceam la bun sfârşit munca, îmi plăcea teribil sentimentul acela de împlinire, că am făcut ceva eu cu mâinile mele şi îmi juram pe toate culorile că nu o să mai „ ard gazul degeaba ”. De unde?! Bineînţeles că peste câteva zile lipsa mea de chef revenea.

Aşa am realizat că eu stau cam prost cu motivaţia; lucru oarecum ciudat, ţinând cont că făceam ceva ce îmi plăcea teribil, deci nu prea avea logică. Între timp am băgat în mine clipuri motivaţionale, fel şi fel de programe, TED, etc. În fine, toate nebuniile. Bineînţeles că se întâmpla ceva clasic : mă motivau cât să-mi zic fel şi fel de încurajări „ pfoa, pot şi eu ” – „ yes, I can!!! ”, dar de mâine …

Toate aceste clipuri şi programe au fost / sunt foarte ok, dar atunci am realizat că eu nu privesc lucrurile în ansamblul lor şi mă axez doar pe o anumită parte a problemei. Am conştientizat că nu eram lipsit de motivaţie doar în activitatea respective, ci în general, deoarece, drăguţul de mine intrase în ditamai zona de confort: făceam aproape repetitiv aceleaşi activităţi zilnic, nu mai făceam nimic nou, nu mă mai implicasem şi în alte proiecte, nu prea acceptam lucruri noi ( bine ca a trecut ).

În acel moment mi-am pus una dintre cele mai tocite întrebări de pe această planetă și anume „ Ce vreau eu? ”. Aş fi un ipocrit să-ţi spun că am avut un răspuns concret, dar mi-am dat seama ce nu vreau: să nu mai continui aşa! Atunci parcă s-au trezit toate simţurile în mine şi am început să văd totul mai viu, mai deschis. Am început să ies mai des, oriunde, în oraş, la teatru, la film, să ies din oraş, în parc și așa mai departe, oriunde aveam chef să ajung eu. Acesta mi se pare cel mai important pas: SĂ IEŞI, SĂ CĂLĂTOREŞTI – este cea mai bună formă de autocunoaştere şi dezvoltare personală. Restul o să vină de la sine sau mai degrabă din tine, pentru că fiecare om are felul său de a-şi dori, de a se motiva să ajungă la ce îşi doreşte şi felul său de a lua.

Ce vreau eu să spun concret este că acel clic magic este în tine, toate acele clipuri, programe sunt foarte utile, dar în primul rând trebuie să te descoperi, să îţi dai seama de stilul tău de a face lucrurile ( poate ţie îţi ia 3 luni să ajungi acolo, altcuiva o lună, poate mie un an, nu contează, important e să ajungi acolo şi să porneşti când simţi clicul acela ), să fii sincer şi să ai ţeluri realizabile. Altfel o să ajungi un om frustrat, să iţi impui termene limită ( altfel o poţi lungi mult şi bine) pe care neapărat trebuie să le scrii, oricât de nesemnificative ţi s-ar părea şi ideal este să ştii ce vrei, dar cum asta e foarte greu de ştiut, întreabă-te ce nu vrei, porneşte de aici şi nu uita să zâmbeşti, nu contează că e o dimineaţă mai proastă sau că eşti înconjurat de gri, zâmbetul e magic şi uneori face minuni.

Cam asta am avut eu de scris, mă duc cumpăr aţă să mă apuc de lucru. Între timp tu nu uita : IEŞI,DESCOPERĂ-TE,IMPLICĂ-TE, FII UN VISĂTOR ŞI ZÂMBEŞTE!


Marius își petrece cea mai mare parte a timpului într-un atelier, unde el și Alex, cel mai bun prieten al lui, fac legătorie de carte – jurnale și toate nebuniile de genul cu care participă la târguri de profil. Pe lângă toate acestea, Marius se implică în Incubator107 Craiova, iar în timpul liber ce-i rămâne îi place să meargă pe jos, să călătorească, să admire ferestrele și casele vechi și părăsite, să scrie cu creionul pe hârtie și multe altele.

Dacă dorești să scrii și tu Guest Post-uri Optimiste pe acest blog, apelează la pagina de contact!

Votează