Singura constantă în universul ăsta este cerul. Cerul, cu al lui albastru minunat de limpede. În rest, nimic nu e constant, nimic nu e stabil, nimic nu e liniar. Absolut nimic.

Dacă ai înțeles asta, vei ajunge să înțelegi și alte lucruri precum faptul că fiecare emoție de care ai parte este temporară și mereu vine în dozaje diferite. Astăzi poți să ai parte de o bomboană și să te bucuri fix pentru acea bomboană. Mâine poți să ai parte de o altă bomboană și să te bucuri cât pentru 10 bomboane. E vorba de exact aceeași emoție, doar că la intensități diferite.

tristete-moment-fericit

Același lucru se întâmplă și în cazul unei emoții negative. Ești trist pentru că ai pierdut un job. Ești trist pentru că ai pierdut telefonul mobil. În ambele cazuri apare tristețea, doar că intensitatea este diferită.

Și cu cât intensitatea este mai mare, cu atât emoția va fi prezentă pentru o perioadă mai mare de timp, iar aici apare greșeala. Dacă ajungi să ai parte de o situație extraordinar de neplăcută, atunci acel moment de tristețe va fi prezent pentru o perioadă mai mare de timp.

Și greșeala e următoarea: observăm că suntem triști pentru o perioadă mare de timp și începem să ne spunem că nu suntem fericiți.

Însă fericirea nu e o emoție

Fericirea este un stil de viață. Fericirea este felul în care vezi lucrurile din jurul tău și capacitatea prin care reușești să te bucuri de tot ceea ce te înconjoară. Fericirea este să observi zâmbetul pe chipul persoanei de lângă tine și să zâmbești și tu. Fericirea este să te bucuri de o ciocolată. Fericirea este să visezi cu ochii deschiși.

Fericirea înseamnă multe lucruri, însă fericirea nu-i o emoție, ci un stil de viață.

Ești fericit sau nu ești. Punct. Tu alegi ce stil de viață ai – unul în care ești fericit sau unul în care nu ești fericit. Cale de mijloc nu există.

Fericirea nu înseamnă a nu fi trist

Tristețea este o emoție negativă ce se manifestă atunci când așteptările nu ni sunt satisfăcute.

Exemple: Mă aștept să iau 10 la următorul examen – iau nota 7 și sunt trist; iau nota 4, nu trec examenul și tristețea crește în intensitate. Mă aștept să mă iubească și ea – doar mă place și vrea să rămânem prieteni, este posibil să devin trist; dacă mă ignoră și nu mai îmi vorbește, devin depresiv ( tristețea dusă la extrem ).

Însă toate aceste momente de tristețe nu formează un stil de viață, ci doar momente ale stilului de viață.

Alege să fii fericit ca stil de viață, și toate momentele acestea de tristețe vor trece mult mai rapid, privindu-le cu o atitudine pozitivă de fiecare dată când vor apărea.

Rămâi pozitiv,
David Mitran

Tratează tristețea ca pe un moment și vei ajunge să fii fericit
5 din 3 voturi